Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa

Julkaistu 16.11.2023

Toimeentulotuen hakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin Kelaan, jotta tuki ehtii maksuun ennen joulua.

Joulukuussa toimeentulotuen ensimmäinen maksupäivä on 1.12., ja viimeinen maksupäivä ennen joulua on 22.12.2023 Tuki ehtii tuolloin tilille, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 11.12.2023. Ruuhkien välttämiseksi joulukuun hakemus kannattaa kuitenkin jättää mahdollisimman pian. 

Jos asiakkaan tulot ovat säännölliset eikä hänen elämäntilanteeseensa ole luvassa muutoksia lähikuukausina, asiakas voi hakea toimeentulotukea kerralla useammalle kuukaudelle jo marraskuussa.

Kela antaa päätöksen toimeentulotuesta 7 arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Tämä edellyttää, että Kela on saanut myös kaikki tarvittavat liitteet. Jos hakemuksesta puuttuu liitteitä, asiakasta pyydetään toimittamaan ne. Tällöin hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän kuluessa puuttuvien liitteiden saapumisesta.

Kiireelliset tilanteet käsitellään erikseen

Jos asiakas tarvitsee toimeentulotukea kiireellisesti, hänen pitää ottaa yhteyttä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207. Kiireellinen tilanne voi olla esimerkiksi akuutti tarve maksusitoumukselle lääkkeitä tai elintarvikkeita varten.

Jos asiakas tarvitsee toimeentulotukea kiireellisesti Kelan aukioloaikojen ulkopuolella, hyvinvointialueen sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää ehkäisevää toimeentulotukea. Akuutissa kriisitilanteessa joulun pyhien aikaan asiakas voi olla yhteydessä hyvinvointialueensa sosiaalipäivystykseen.

Joulun pyhät vaikuttavat tammikuun tukien käsittelyyn

Joulun pyhien vuoksi joulukuussa on tavallista vähemmän arkipäiviä. Tämä kannattaa huomioida tammikuun toimeentulotukea hakiessa. Tammikuussa tuen ensimmäinen maksupäivä on 2.1.2024. Tuki ehtii tuolloin tilille, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 15.12.2023.

Oman hakemuksen käsittelytiedot voi tarkistaa OmaKelassa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa www.kela.fi/omakela.

Lue lisää

Sivu päivitetty 15.11.2023