Perustoimeentulohakemuksen käsittely

Kela antaa päätöksen perustoimeentulotuesta normaalisti viimeistään 7 arkipäivän (ma-pe) kuluessa siitä, kun hakemuksesi on saapunut Kelaan. Tämä edellyttää, että Kela on saanut myös kaikki hakemukseesi tarvittavat liitteet.

Jos hakemus on puutteellinen, sinua pyydetään toimittamaan tarvittavat liitteet, jotta hakemus voidaan ottaa käsittelyyn. Tällöin hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän (ma-pe) kuluessa niiden saapumisesta.

Esimerkki käsittelyn aikataulusta

Jos toimeentulotukihakemuksesi saapuu Kelaan maanantaina, hakemuksesi ratkaistaan viimeistään seuraavan viikon keskiviikkona, jollei väliin osu arkipyhiä tai niihin verrattavia päiviä.

12.1.2018        Hakemus lähetetään postitse.

16.1.2018        Hakemus saapuu Kelaan.

25.1.2018      Hakemuksen viimeinen käsittelypäivä Kelassa.

29.1.2018      Toimeentulotuki maksetaan. Tuki on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa päätöksen teosta.

Kiireellisen hakemuksen käsittely

Jos Kela arvioi hakemuksesi kiireelliseksi, hakemus käsitellään samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Maksu on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa päätöksen teosta. Kiireellisissä tilanteissa voit saada myös kiireellisen maksusitoumuksen lääkkeisiin tai elintarvikkeisiin. Lääkkeisiin tarkoitettu maksusitoumus siirtyy Kelasta suoraan apteekkiin. Elintarvikkeisiin tarkoitettu maksusitoumus on noudettavissa lähimmästä Kelan palvelupisteestä tai sopimuksen mukaan esimerkiksi kunnan sosiaalitoimistosta.

Kiireellisissä tilanteissa sinun on asioitava joko puhelimitse tai palvelupisteessä ja esitettävä perusteet kiireellisyydelle. Kiireellisessä hakemuksessa voi olla kyse esimerkiksi odottamattomasta elämäntilanteen muutoksessa, johon et ole voinut ennalta varautua.

Tarkista hakemuksen käsittelytilanne asiointipalvelusta

Voit tarkistaa verkkoasiointipalvelusta, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.