Perustoimeentulotukihakemuksen käsittely | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Perustoimeentulotukihakemuksen käsittely

Kela käsittelee hakemuksen normaalisti 7 arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hakemuksesi ja kaikki tarvittavat liitteet ovat saapuneet Kelaan.

Jos hakemus on puutteellinen, sinua pyydetään toimittamaan tarvittavat liitteet, jotta hakemus voidaan ottaa käsittelyyn. Tällöin hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän (ma-pe) kuluessa niiden saapumisesta.

Infograafi toimeentulotuen hakemuksen käsittelyn vaiheista. Sama tieto on tekstinä sivulla. Linkki avaa kuvan isompana uuteen välilehteen.
Saat päätöksen OmaKelaan tai postitse kotiisi. Jos haluat, perustoimeentulotuen päätökset, ilmoitukset laskujen maksuista ja kirjeet voidaan toimittaa ainoastaan OmaKelaan. Kirjaudu OmaKelaan ja tee valinta sivulla Päivitä omia tietojasi kohdassa Omat tiedot. Kun asiakirja toimitetaan vain OmaKelaan, sen saapumisesta lähetetään sinulle ilmoitus tekstiviestillä tai sähköpostitse. Tarkista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla OmaKelassa. Päätös lähetetään kuitenkin edelleen postitse aina silloin, kun se sisältää postitse lähetettävän maksusitoumuksen.

Kiireellisen hakemuksen käsittely

Jos tarvitset elämäntilanteesi vuoksi kiireellisesti perustoimeentulotukea, ota yhteyttä Kelan puhelinpalveluun 020 692 207 tai käy Kelan palvelupisteessä. Kiireellinen tilanne voi olla esimerkiksi häätöuhka tai kiireellinen lääketarve sairaalasta kotiutuessasi.

Tee toimeentulotukihakemus OmaKelassa ja toimita tarvittavat liitteet jo ennen yhteydenottoa Kelan asiakaspalveluun, jos se on tilanteessasi vain mahdollista. Vireillä oleva hakemus ja toimitetut liitteet nopeuttavat asian etenemistä. 

Kela arvioi kanssasi, onko tuen tarpeesi kiireellinen. Jos hakemuksesi arvioidaan kiireelliseksi, se ratkaistaan samana tai seuraavana arkipäivänä sen saapumisesta. Kiireellisissä tilanteissa voit saada myös maksusitoumuksen lääkkeisiin tai elintarvikkeisiin. Lääkkeisiin tarkoitettu maksusitoumus siirtyy Kelasta sähköisesti suoraan apteekkiin. Lue lisää lääkemaksusitoumuksista. Elintarvikkeisiin tarkoitettu maksusitoumus on noudettavissa lähimmästä Kelan palvelupisteestä tai sopimuksen mukaan esimerkiksi hyvinvointialueen sosiaalitoimistosta.

Tarkista hakemuksen käsittelytilanne verkossa

Voit tarkistaa verkkoasiointipalvelusta, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää

Sivu päivitetty 3.1.2024