Perustoimeentulotukihakemuksen käsittely

Kela käsittelee hakemuksen normaalisti 7 arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hakemuksesi ja kaikki tarvittavat liitteet ovat saapuneet Kelaan.

Jos hakemus on puutteellinen, sinua pyydetään toimittamaan tarvittavat liitteet, jotta hakemus voidaan ottaa käsittelyyn. Tällöin hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän (ma-pe) kuluessa niiden saapumisesta.

Tuki voidaan myöntää myös kuukautta pidemmälle ajalle

Kelasta voidaan myös olla yhteyksissä sinuun puhelimitse, jos Kela arvioi, että sinulle voidaan myöntää tuki pidemmälle ajalle. Puhelu Kelasta tulee yleensä 020–alkuisesta numerosta.

Saat päätöksen kotiisi postitse. Halutessasi perustoimeentulotuessa ilmoitukset laskujen maksuista voidaan toimittaa ainoastaan asiointipalveluun. Kirjaudu OmaKelaan ja tee valinta kohdassa Henkilötietojen muutos. Kun asiakirja toimitetaan vain asiointipalveluun, sen saapumisesta lähetetään sinulle ilmoitus tekstiviestillä tai sähköpostitse.

Esimerkki käsittelyn aikataulusta

Jos toimeentulotukihakemuksesi saapuu Kelaan maanantaina, hakemuksesi ratkaistaan viimeistään seuraavan viikon keskiviikkona, jollei väliin osu arkipyhiä tai niihin verrattavia päiviä.

  • 7.1.2022 Hakemus lähetetään postitse.
  • 11.1.2022 Hakemus saapuu Kelaan.
  • 20.1.2022 Hakemuksen viimeinen käsittelypäivä Kelassa. Tuki on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa päätöksen teosta.
  • 24.1.2022 Toimeentulotuki on tililläsi.

Kiireellisen hakemuksen käsittely

Kiireellisissä tilanteissa sinun pitää asioida joko puhelimitse tai palvelupisteessä ja esittää perusteet kiireellisyydelle. Kiireellisessä hakemuksessa voi olla kyse esimerkiksi odottamattomasta elämäntilanteen muutoksesta, johon et ole voinut ennalta varautua.

Jos Kela arvioi hakemuksesi kiireelliseksi, hakemus käsitellään samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Maksu on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa päätöksen teosta. Kiireellisissä tilanteissa voit saada myös maksusitoumuksen lääkkeisiin tai elintarvikkeisiin. Lääkkeisiin tarkoitettu maksusitoumus siirtyy Kelasta sähköisesti suoraan apteekkiin. Elintarvikkeisiin tarkoitettu maksusitoumus on noudettavissa lähimmästä Kelan palvelupisteestä tai sopimuksen mukaan esimerkiksi kunnan sosiaalitoimistosta.

Tarkista hakemuksen käsittelytilanne verkossa

Voit tarkistaa verkkoasiointipalvelusta, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää