Näin haet perustoimeentulotukea

Kokeile laskuria

Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, arvioi laskurin avulla, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen ja paljonko voitte sitä saada.

Laskuriin
 1. Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, arvioi laskurin avulla, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen ja paljonko voitte sitä saada.
 2. Hae perustoimeentulotukea verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa toimeentulotuen hakemuksen (TO1) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.
 3. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi:
  • tiliotteet
   • Uusi hakemus: Toimita tiliotteet perheenjäsenten kaikista tileistä (koti- ja ulkomaan) viimeisen 2 kuukauden ajalta.
   • Jatkohakemus: Toimita tiliotteet, jos Kela pyytää niitä. Tarkista aina edellisestä päätöksestä kohdasta ”Miten toimit jatkossa”, mitä tiliotteita Kela on pyytänyt.
   • Lue lisää tiliotteiden toimittamisesta.
  • laskut ja maksukuitit (tositteet menoista, joihin haet perustoimeentulotukea)
  • Yrittäjän tuloselvitys (TO4) liitteineen, jos olet yrittäjä.

   Kela saa 1.1.2019 alkaen tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
 4. Liitä tilanteesi mukaan myös seuraavat liitteet, jos et ole toimittanut niitä aiemmin Kelaan:
  • kopio vuokrasopimuksesta tai asumisoikeussopimuksesta
  • tositteet vuokran tai vastikkeen sekä vesi- tai saunamaksun määrästä, jos ne eivät käy ilmi vuokra- tai asumisoikeussopimuksesta
  • lomake Vuokravakuuden hakeminen (TO2) liitteineen, jos haet vuokravakuutta paperihakemuksella
  • selvitys asuntolainan koron ja lyhennyksen kuukausittaisesta määrästä
  • selvitys asuntolainoista tai tiliote, josta ilmenevät lainan numero, lainan tämänhetkinen määrä, käyttötarkoitus ja korkoprosentti
  • kotivakuutuksen vakuutuskirja
  • tosite veronpalautuksen ulosmittauksesta (kopio veroviranomaisen tai ulosottoviraston tositteesta)
  • kopio ulosottoviranomaisen maksusuunnitelmasta
  • lastenvalvojan vahvistama sopimus tai tuomioistuimen päätös lapsen huollosta, tapaamisesta ja elatuksesta
  • kopio perukirjasta, jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on osuus kuolinpesään.
 5. Jos lähetät liitteet jälkikäteen postissa, käytä lomaketta Kustannusten saate (TO3). Jos sinulla ei ole saatelomaketta, merkitse myös liitteeseen henkilötunnuksesi ja tieto, että lasku koskee toimeentulotukea. Näin liitteesi yhdistyy Kelassa oleviin hakemustietoihisi. Merkitse liitteeseen myös, maksetaanko lasku suoraan laskuttajalle vai siirtääkö Kela tilillesi rahaa, jolloin sinun pitää maksaa lasku itse.
 6. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat sekä maksupäivät.

Jos sinulla on sellaisia menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea, kunta voi harkintansa mukaan myöntää niihin täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Kirjoita nämä menot hakemuksen kohtaan Lisätietoja. Voit pyytää, että Kela siirtää hakemuksen kuntaan.

Katso video: Näin haet toimeentulotukea verkossa

 

Näin haet toimeentulotukea paperilomakkeella, katso video!

Jatkohakemus

Jos tarvitset välitöntä jatkoa sinulle myönnettyyn perustoimeentulotukeen, voit hakea sitä asiointipalvelussa tai lomakkeella TO1.

Suullinen hakeminen

Jos et voi hakea perustoimeentulotukea verkossa tai lomakkeella, voit hakea tukea suullisesti. Ota silloin yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 207 tai Kelan palvelupisteeseen.

Hakuaika

Perustoimeentulotukea myönnetään yleensä hakemuksen saapumiskuukauden tai sitä seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Poikkeustilanteessa tukea voidaan myöntää takautuvasti. Tällaisia poikkeustilanteita ovat esimerkiksi häätöuhka, perheen hajoaminen tai sairaalassa olo.

Hakemusten käsittelyajat

Täytä hakemus huolellisesti ja varmista, että kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana. Näin nopeutat asiasi käsittelyä. Kela käsittelee hakemuksen normaalisti 7 arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hakemuksesi ja kaikki tarvittavat liitteet ovat saapuneet Kelaan.  

Kiireelliset tilanteet

Jos tarvitset elämäntilanteesi vuoksi kiireellisesti perustoimeentulotukea, tee hakemus Kelan puhelinpalvelussa 020 692 207 tai Kelan palvelupisteessä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi häätöuhka tai kiireellinen lääketarve sairaalasta kotiutuessasi. Kela arvioi kanssasi, onko tuen tarpeesi kiireellinen. Silloin hakemuksesi ratkaistaan samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksesi saapumisesta.

Kuka voi hakea perustoimeentulotukea

 • Perustoimeentulotuki on perhekohtainen etuus. Jos sinulla on puoliso, perheen yhteisen hakemuksen voi tehdä kumpi tahansa teistä.
 • Vajaavaltaisen hakijan puolesta hakemuksen voi tehdä myös huoltaja tai edunvalvoja tai muutoin hänestä huolta pitävä henkilö (esim. isovanhempi).
 • Jos yhteistaloudessa elävät hakijat (esim. kaverukset) eivät muodosta perhettä, he tekevät kukin oman hakemuksensa.

Lue lisää