Kela kehottaa isoja työnantajia hakemaan etuuksia tulorekisterissä | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela kehottaa isoja työnantajia hakemaan etuuksia tulorekisterissä 

Julkaistu 6.3.2024

Isot työnantajat voivat hakea Kelan tukia Ilmoitin.fi-palvelun kautta syyskuuhun 2025 asti. Sen jälkeen työnantajat voivat hakea päivärahoja ja korvauksia tulorekisterissä ja Kelan ylläpitämässä Työnantajan asiointipalvelussa. Kela suosittelee, että isot työnantajat valmistautuvat jo tänä vuonna hakemaan etuuksia tulorekisterissä. 

Tällä hetkellä työnantajat voivat hakea Kelan etuuksia Ilmoitin.fi-palvelun kautta. Se on Verohallinnon ylläpitämä verkkopalvelu, jonka kautta hakemuksia ja ilmoituksia voi lähettää Kelaan eSARA-tiedostoina. Vanhenevan tekniikan vuoksi eSARA-tiedostojen vastaanottaminen päättyy 30.9.2025.

Kelan etuuksia voi hakea myös tulorekisterissä samalla kun ilmoittaa työntekijän palkkatiedot. Hakeminen vaatii palkkaohjelman, jolla voi ilmoittaa tulorekisteriin myös työntekijän poissaolot. Tästä syystä osa työnantajista saattaa joutua tekemään muutoksia palkkajärjestelmiinsä. Muutoksesta kannattaa sopia ajoissa järjestelmätoimittajan kanssa.

Kela kehittää tulorekisterin kautta hakemista yhdessä Verohallinnon tulorekisteriyksikön kanssa. Tulorekisterissä voi jo nyt hakea sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahoja, kuntoutusrahaa ja perhevapaakorvausta. Parhaillaan selvitetään, voiko myös osasairauspäivärahaa ja vuosilomakustannuskorvausta hakea ensi vuodesta alkaen.

Työnantajan asiointipalvelu uudistuu ensi syksynä 

Työnantajan asiointipalvelussa voi hakea sairauspäivärahoja, vanhempainpäivärahoja, kuntoutusrahaa ja perhevapaisiin liittyviä korvauksia. Asiointipalvelussa voi myös tarkistaa maksuja, ilmoittaa tilinumeron, antaa luvan sähköisiin päätöksiin, tarkistaa annettuja päätöksiä, antaa lisäselvityksiä ja ilmoittaa erityishoitorahasta tai työntekijän ulkomaille lähettämisestä.

Kela uudistaa parhaillaan Työnantajan asiointipalvelua. Uudistamisen ensimmäinen vaihe on valmis syksyllä 2024. Syksystä alkaen hakemusten liitteet voi lähettää verkkohakemuksen mukana. Lisäksi työnantaja voi aiempaa helpommin hakea maksuja, päätöskoosteita ja takaisinperinnän tietoja. Myös asiointipalvelun ulkoasu uudistuu.

Lue lisää 

Hae Kelan tukia helposti tulorekisterissä (kela.fi) 
Työnantaja voi hakea Kelan päivärahoja tulorekisterissä (elamassa.fi) 
Ilmajokelainen perheyrittäjä luottaa Kelan verkkopalveluihin (elamassa.fi) 
Pientyönantaja, hoida Kela-asiat helposti verkossa (kela.fi)
 

Sivu päivitetty 6.3.2024