Den sociala tryggheten förändras, utmanar och styr FPA:s verksamhet | Aktuellt | FPAGå till innehållet
Meddelande

Den sociala tryggheten förändras, utmanar och styr FPA:s verksamhet

Publicerad 21.5.2025

Av FPA:s verksamhetsberättelse och bokslut för 2024 framgår hur de förändringar i den sociala tryggheten som ingår i regeringsprogrammet och FPA:s produktivitetsprogram visar sig i verksamheten. År 2024 betalade FPA ut cirka 17,3 miljarder euro i förmåner.

Fördelning av FPA:s utgifter 2024, miljoner euro (i pengar för år 2024). Sjukförsäkring 5 219 milj. euro, pensionsförsäkring 4 027 milj. euro, arbetslöshetsförmåner 1 913 milj. euro, allmänt bostadsbidrag 1 677 milj. euro, barnbidrag 1 386 milj. euro, studieförmåner 832 milj. euro, grundläggande utkomststöd 825 milj. euro, rehabilitering 775 milj. euro, verksamhetskostnader 639 milj. euro, övriga förmåner 615 milj. euro.

FPA har publicerat verksamhetsberättelsen och bokslutet för 2024. Totalt betalade FPA ut 17,3 miljarder euro i förmåner. FPA:s förmånsutgifter ökade med 4,3 procent från året innan.

År 2024 gjordes omfattande reformer i den sociala trygghet som FPA handhar och fokus ändrades jämfört med de föregående regeringsperioderna. I många viktiga FPA-förmåner gjordes under året de ändringar som stakats ut i regeringsprogrammet. FPA kommunicerade aktivt om de här ändringarna till både kunderna och partnerna.

– Förändringar kommer säkert att ske också under de närmaste åren. De här framtidsvariationerna granskar vi vid FPA med hjälp av metoder för framsyn. För att vår strategi ska kunna fungera som styrmedel för FPA i en föränderlig värld uppdaterade vi den mot slutet av året för att den ska motsvara behoven i framtiden, säger FPA:s generaldirektör Outi Antila.

Spartrycket i samhället syns vid FPA också genom att regeringen ålade FPA en sparskyldighet på 45 miljoner euro i verksamhetskostnaderna för 2025–2027. För detta inleddes vid FPA ett produktivitetsprogram med vilket man strävar efter produktivitet genom utveckling av verksamheten. Besparingar görs bland annat genom att den visstidsanställda personalen och  antalet verksamhetslokaler minskas.

FPA utvecklade sina tjänster i de olika servicekanalerna

FPA:s kunder är nästan alla personer som bor i Finland och att kundmötena är kärnan i FPA:s grundläggande uppgift. Under 2024 utvecklades FPA:s tjänster i alla servicekanaler. Antalet kunder vid serviceställena och antalet kontakter till telefontjänsten var på samma nivå som föregående år: år 2024 var kontakterna till telefontjänsten cirka 2,2 miljoner och besöken vid serviceställena cirka 0,7 miljoner.

Under de närmaste åren kräver förändringarna i den sociala tryggheten, det ekonomiska läget och datasäkerheten en ny typ av kunnande, tjänster och teknik av FPA. FPA har fortsatt med utvecklingsprogrammet Eepos, där man förnyar  de tillvägagångssätt, plattformar och informationssystemtjänster som förmånshandläggningen kräver.

Syftet med reformen är att förbättra kundupplevelsen och göra förmånshandläggningen smidigare. Genom de åtgärder som vidtogs 2024 skapades en grund för att accelerera genomförandet av Eepos-programmet till full hastighet under 2025.

Läs mer

FPA:s verksamhetsberättelse och bokslut för 2024 (pdf)

Senast ändrad 21.5.2025