FPA söker serviceproducenter för distansrehabilitering för personer med sjukdomar i rörelseorganen
I september 2024 inleds en ny rehabiliteringstjänst för personer med sjukdomar i rörelseorganen där kurserna genomförs helt och hållet på distans. Ett anbudsförfarande för att välja serviceproducenter för kurserna pågår just nu. Innan rehabiliteringen börjar deltar serviceproducenterna i ett gemensamt utvecklingsarbete som stöder inledandet av den nya rehabiliteringstjänsten.
Distansrehabiliteringskurserna för personer med sjukdomar i rörelseorganen är FPA:s första multiprofessionella rehabiliteringstjänst som helt och hållet ordnas i form av distansrehabilitering. Distansrehabilitering innebär att rehabiliteringen ordnas dels som videosamtal, dels som digital rehabilitering som klienterna kan genomföra i egen takt. I rehabiliteringen ingår inga möten ansikte mot ansikte. Kurserna börjar ordnas från 1.9.2024.
FPA genomför nu ett anbudsförfarande där man väljer serviceproducenter för distansrehabiliteringskurserna för personer med sjukdomar i rörelseorganen. Upphandlingsannonsen har publicerats i Hilma (hankintailmoitukset.fi) och anbudsmaterialet finns i sin helhet i anbudstjänsten Tarjouspalvelu (tarjouspalvelu.fi).
– Att fungera som serviceproducent kräver gedigen erfarenhet av rehabilitering för personer med sjukdomar i rörelseorganen. Dessutom måste serviceproducentens personal ha viss erfarenhet av distansrehabilitering, berättar planerare Merja Pouttu som ansvarar för kursernas tjänstedesign.
– Vi hoppas att vi får anbud också från sådana serviceproducenter som inte tidigare har tillhandahållit FPA-rehabilitering. Det är nu lättare än tidigare att bli serviceproducent, eftersom de sedvanliga kraven på lokalerna inte gäller vid distansrehabilitering.
Utöver distansrehabiliteringskurserna ordnar FPA fortfarande även kurser där rehabiliteringen genomförs ansikte mot ansikte i serviceproducenternas lokaler.
Serviceproducenterna deltar i det gemensamma utvecklingsarbetet
I fjol startade FPA projektet TULES kuntoon, där man främjar användningen av distansrehabilitering och säkerställer kvaliteten på distansrehabiliteringen. Projektet stöder serviceproducenterna när de förbereder sig för att genomföra distansrehabiliteringskurser för personer med sjukdomar i rörelseorganen. Också serviceproducenterna deltar i utvecklingsarbetet.
- Utvecklingsarbetet genomförs tillsammans med serviceproducenterna så att ett arbetspar från varje serviceproducent deltar i utvecklingen av rehabiliteringstjänsten. Det gemensamma utvecklingsarbetet är till hjälp när den nya rehabiliteringstjänsten inleds, då varje enskild serviceproducent inte behöver förbereda sig för distansrehabiliteringen på egen hand, berättar projektchef Johanna Rouvinen.
- Vi tror att distansrehabiliteringen för många av våra klienter i fortsättningen kommer att vara ett bra alternativ till den traditionella rehabiliteringen ansikte mot ansikte. Också tidigare erfarenheter av rehabilitering för personer med sjukdomar i rörelseorganen och fysioterapi på distans har i huvudsak varit positiva.
Läs mer
Projektet TULES kuntoon 2022–2024