FPA:s arbetsprövning och arbetsträning förnyades – målet är tydligare och effektfullare tjänster
FPA förnyade tjänsterna inom yrkesinriktad rehabilitering i början av 2025. Sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering (TEAK) slopades i slutet av 2024 och ersattes med de förnyade tjänsterna för arbetsprövning och arbetsträning.
I början av 2025 genomförde FPA en betydande reform av sina tjänster inom yrkesinriktad rehabilitering. Den tidigare sysselsättningsfrämjande yrkesinriktade rehabiliteringen (TEAK) ersattes med två förnyade tjänster: arbetsprövning och arbetsträning. Syftet med reformen har varit att skapa tydlighet i tjänsterna, att tjänsterna bättre ska svara mot klienternas behov samt att främja en snabbare sysselsättning.
Varför gjordes reformen?
Reformen byggde på det arbete som genomfördes 2021–2023 där FPA såg över sitt utbud av rehabiliteringstjänster. Det fanns ett behov av att utvärdera FPA:s rehabiliteringstjänster i förhållande till de tjänster som ordnas av andra aktörer, att skapa tydlighet i fråga om utbudet av tjänster och att göra hänvisningen av klienter till rehabilitering smidigare. Klienternas förändrade rehabiliteringsbehov medförde också ett behov av att se över de yrkesinriktade rehabiliteringstjänsterna och att fundera på hur de tjänster som FPA erbjuder kan svara mot dessa behov på bästa möjliga sätt.
Vad innebär förändringen för klienterna?
I och med reformen genomförs arbetsprövningen och arbetsträningen i en verklig arbetsmiljö – tjänsterna kan inte längre genomföras i serviceproducentens lokaler för arbetsprövning eller i arbetsverkstäder. På så sätt får klienten en realistisk uppfattning av sin egen arbets- och funktionsförmåga samt av sina sysselsättningsmöjligheter.
Den tidigare TEAK-tjänsten bestod av tre separata servicelinjer som hade flera faser och som delvis flöt in i varandra. Utöver ökad effektfullhet var ett syfte med reformen att klienterna vid rätt tidpunkt ska hänvisas till en ändamålsenlig tjänst.
Arbete och rehabilitering kombineras
Tanken bakom reformen är också att arbete i sig kan ha en rehabiliterande effekt och att tjänsterna därför i större utsträckning borde vara inriktade på sysselsättning och på den öppna arbetsmarknaden. Det tidigare resonemanget ”först rehabilitering, sedan arbete” har ersatts av ett nytt tänkesätt där rehabilitering och arbete kan gå hand i hand.
De långa praktikperioderna där klienten skulle bekanta sig med arbetslivet har också slopats, eftersom de inte gav en tillräckligt realistisk bild av klientens arbetsförmåga. Genom reformen vill man samtidigt säkerställa att klienterna erbjuds en möjlighet till avlönat arbete och de anställningsförmåner som ingår i det.
Effektfullare tjänster genom samarbete
Arbetet med att reformera tjänsterna krävde ett omfattande samarbete med olika aktörer. Utöver FPA medverkade bland annat social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Pensionsskyddscentralen, Arbetshälsoinstitutet, Kommunförbundet och Kymsote. Inom ramen för samarbetet granskades förhållandet mellan FPA:s tjänster och de tjänster som ordnas av andra aktörer i syfte att skapa en tydligare helhet som fungerar bättre ur klientens perspektiv.
Målet är snabbare och varaktig sysselsättning
Syftet med reformen av arbetsprövningen och arbetsträningen är att klienterna ska få målinriktade och effektfulla tjänster som faktiskt förbättrar deras situation. Särskilt viktigt är det att förebygga situationer där klienten lämnas utan stöd efter att tjänsterna har upphört. Målet är att klienten i ett tidigt skede ska hitta ett arbete som motsvarar hens arbets- och funktionsförmåga och kan etablera sig i arbetslivet.
Hur ansöker man om rehabilitering?
Det går nu att söka till de förnyade tjänsterna. Mer information och anvisningar om hur man ansöker om rehabilitering finns på FPA:s webbplats. Man kan också ringa FPA:s servicenummer för rehabiliteringsärenden 020 692 225.
Läs mer