Kuntoutus neurokirjon lasten ja nuorten arjessa
Kuntoutus neurokirjon lasten ja nuorten arjessa -projektissa (Kirjo-projekti) kehitetään neurokirjon lasten ja nuorten palvelujen sujuvuutta yhteistyössä hyvinvointialueiden ja kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Projekti toteutetaan vuosina 2024–2027.
Tavoitteet
Kirjo-projektin tavoitteita ovat
- varhain ja osana arkea saatavan moniammatillisen tuen vahvistuminen
- oikea-aikainen ohjautuminen Kelan kuntoutuspalveluihin
- tuki-, hoito- ja palvelukokonaisuuksien selkiytyminen
- ammattilaisten verkostoituminen ja yhteinen oppiminen.
Kohderyhmä
Projektin kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään neurokirjon lapsia, nuoria ja heidän perheitään.
Toteutus
Projektissa esimerkiksi
- tuetaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä
- levitetään tietoa ja osaamista
- lisätään yhteisymmärrystä Kelan kuntoutuspalvelujen roolista ja kohderyhmästä.
Kehittämisrahoitusta hyvinvointialueille
Kela on maaliskuussa 2025 myöntänyt hyvinvointialueille rahoitusta neurokirjon lasten ja nuorten palvelujen kehittämiseen. Rahoitusta saavat kaikki hyvinvointialueet sekä Helsingin kaupunki. Rahoitus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sujuvoittamiseen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa tehtävään monialaiseen kehittämistyöhön.
Rahoitushausta järjestettiin kolme saman sisältöistä infotilaisuutta hyvinvointialueiden ja kasvatus- ja opetustoimialan johdolle.
Tutustu infotilaisuuksien esitysmateriaaliin: Kuntoutus neurokirjon lasten ja nuorten arjessa -projekti (pdf).
Tiedon kerääminen Kirjo-projektissa
Kela kartoitti loppuvuonna 2024 sidosryhmien näkemyksiä neurokirjon lasten ja nuorten palveluista ja tukitoimista. Sähköinen kysely tehtiin Kelan asiakkaille, terveydenhuollossa työskenteleville ammattilaisille, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille sekä Kelan kuntoutuksen palveluntuottajille.
Sekä asiakkaiden että ammattilaisten kyselyistä saatiin tärkeää kokemustietoa palvelujen kehittämisen tueksi. Kyselyjen tuloksia hyödynnetään Kirjo-projektissa ja Kelan kuntoutuspalvelujen kehittämisessä laajemmin.
Tutustu kyselyjen tuloksiin:
Yhteystiedot
Projektipäällikkö Riina-Maria Leskelä, puh. 050 433 9841
Sähköposti: etunimi.sukunimi@kela.fi