Opintotuen maksaminen ulkomailla opiskelevalle | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Opintotuen määrä ja maksaminen ulkomailla opiskelevalle

Opintotuen määrän laskenta

Laske opintotukesi määrä

Kela maksaa opintotuen pankkitilillesi Suomessa. Maksupäivä on kuukauden 1. päivä tai sitä seuraava pankkipäivä. Takautuvat maksuerät ovat yleensä tililläsi kahden pankkipäivän kuluttua päätöksen antamisesta. 

Jos haluat maksun ulkomaiselle pankkitilillesi, merkitse opintotukihakemukseesi ulkomaan pankin nimi ja BIC-koodi, pankin osoite ja IBAN-tilinumero.

Ulkomaille maksamisesta aiheutuvat kulut maksat itse.

Opintorahan määrä

Opintorahan määrä ja myöntämisperusteet ovat yleensä samat kuin Suomessa suoritettavissa opinnoissa.

Opintoraha on veronalaista tuloa.

Opintorahan verotus, jos ulkomailla on asunut 3 vuotta

Suomen kansalaisesta tulee rajoitetusti verovelvollinen sen jälkeen, kun hän on asunut ulkomailla 3 vuotta. Ulkomaan kansalainen, joka muuttaa pois Suomesta, on heti rajoitetusti verovelvollinen.

Jos olet rajoitetusti verovelvollinen, toimita Kelaan lähdeverokortti tai rajoitetusti verovelvollisen verokortti. Verokortin tulolajina täytyy olla opintoraha. Ilman verokorttia opintorahasta vähennetään 35 prosentin lähdevero.

Voit pyytää Verohallintoa toimittamaan verokortin suoraan Kelaan. Toinen vaihtoehto on, että lähetät verokortin Kelaan OmaKelan viestillä. Valitse aiheeksi Opiskelijan asiat ja tarkenteeksi Opintotuki. Jos lähetät verokortin postitse, osoite on Kela, PL 10, 00056 KELA.

Asumislisän määrä

Jos opiskelet ulkomailla ja asut siellä vuokralla, asumislisäsi on 210 e/kk. Asumismenosi eivät vaikuta asumislisän määrään. 

Vanhempiesi tulot eivät vaikuta asumislisän määrään.

Jos et asu ulkomailla opintojen vuoksi, et voi saada asumislisää.

Ulkomaan asumislisää ei myönnetä, jos asut vanhempasi luona tai omistusasunnossa. Omistusasunnolla tarkoitetaan sinun, puolisosi tai vanhempasi omistamaa asuntoa. Ruotsin bostadsrätt-asunto rinnastetaan omistusasuntoon.

Asumislisä on verovapaata tuloa.

Lainatakauksen määrä

Lainatakaus on 800 e/kk kaikilla ulkomailla opiskelevilla.

Neuvottele ennen ulkomaille lähtöä pankin kanssa opintolainan nostamiseen ja maksamiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Lue, miten haet opintolainaa pankista.

Sivu päivitetty 9.2.2024