Opinnot ulkomailla | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

OmaKelaa huolletaan 13.5. klo 6–10 Lue lisää

Kela.fissä ja asiointipalveluissa käyttökatkoja 17.5.2025 Lue lisää

Jos opiskelet ulkomailla

Opintotukeen kuuluvat opintoraha, opinlainan takaus ja asumislisä. Voit saada opintotukea ulkomailla seuraavissa tilanteissa:

  • Suoritat opintosi kokonaan ulkomailla.
  • Opinnot tai työharjoittelu ulkomailla sisältyvät Suomessa suoritettaviin opintoihin.

Oletko muuttanut Suomesta ulkomaille? Lue tarkemmin, voitko saada muita Kelan tukia ulkomaille.

Jos suoritat opintosi kokonaan ulkomailla

Jotta voi saada opintotukea, opintojen pitää olla päätoimisia ja vastata Suomessa tuettavia opintoja.

Ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritettavat opinnot ovat päätoimisia, jos oppilaitos on määritellyt ne päätoimisiksi. Korkeakouluopinnot voidaan katsoa päätoimisiksi myös, jos opintojen laajuus vastaa keskimäärin 5 opintopistettä opiskelukuukautta kohti. Muut opinnot voidaan katsoa päätoimisiksi myös, jos opetussuunnitelman mukainen laajuus on keskimäärin 25 tuntia viikossa.

Lisäksi oppilaitoksen täytyy olla julkisesti valvottu. Se tarkoittaa, että oppilaitos on valtion tukema, opetusviranomaisten valvoma tai hyväksytyn akkreditointiorganisaation akkreditoima oppilaitos. Myös yksityinen oppilaitos voidaan hyväksyä, jos se on julkisesti valvottu.

Julkisesti valvottuja korkeakouluja löydät WHED:n sivuilta.

  • Opintosi on kokonaan järjestetty etäopintoina.
  • Opintosi ovat yliopisto-opintoihin valmentavia opintoja
  • Suoritat yksittäistä kurssia
  • Osallistut kielikurssille.
  • Sinulla ei ole oppilaitoksessa tutkinnon suoritusoikeutta.
  • Oppilaitos on pelkästään virallisesti rekisteröity yritys.
  • Saat opintotukea ulkomailta.

Opintotuki Suomen kansalaisille

Jos olet Suomen kansalainen, voit saada opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

Sinulla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana eli aloitat opinnot alle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun olet muuttanut asumaan ulkomaille.

Sinulla on muuten kiinteä yhteys Suomeen. Otamme huomioon Suomessa asumisen jaksot, perhesuhteet sekä toimeentuloon, ammatillisiin ja vastaaviin olosuhteisiin liittyvät seikat. Arviointi perustuu kokonaisharkintaan.

Opintotuki muiden maiden kansalaisille

Jos et ole Suomen kansalainen, et voi yleensä saada opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin.

Voit kuitenkin saada opintotukea, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

Lisäksi sinun täytyy aina täyttää toinen seuraavista ehdoista:

  • Sinulla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana.
  • Sinulla on muuten kiinteä yhteys Suomeen. Otamme huomioon Suomessa asumisen jaksot, perhesuhteet sekä toimeentuloon, ammatillisiin ja muihin vastaaviin olosuhteisiin liittyvät seikat. Arviointi perustuu kokonaisharkintaan.

Jos olet EU-lainsäädännössä tai EU:n ja Ison-Britannian erosopimuksessa mainittu työntekijä tai tämän lapsi, sinun täytyy täyttää myös vähintään yksi seuraavista ehdoista:

  • Työskentelet Suomessa vähintään 4 kuukautta ja keskimäärin 10 tuntia viikossa, tai sinulla on yrittäjän pakollinen eläkevakuutus. Voit saada opintotukea vain sinä aikana, kun olet töissä Suomessa.
  • Olet Suomessa työskentelevän EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai erosopimuksen piirissä olevan Iso-Britannian kansalaisen lapsi. Voit saada opintotukea vain sinä aikana, kun vanhempasi on töissä Suomessa.
  • Säilytät Suomessa EU-työntekijän aseman, vaikka työskentelysi on päättynyt ja aloitat sen jälkeen opinnot ulkomailla. Opintojesi pitää liittyä läheisesti Suomessa tekemääsi työhön.
  • Säilytät Suomessa EU-työntekijän aseman, vaikka työskentelysi Suomessa on päättynyt ilman omaa syytäsi ja aloitat sen jälkeen opinnot ulkomailla. Opintojesi ei tässä tapauksessa tarvitse liittyä Suomessa tekemääsi työhön.

Oletko lähdössä vaihtoon?

Voit saada opintotukea ulkomaille, jos opintosi, työssäoppimisjaksosi tai työharjoittelusi ulkomailla hyväksytään Suomessa suorittamiisi opintoihin. Voit saada opiskelu- tai harjoittelupaikan ulkomailla jonkin vaihto-ohjelman kautta tai voit hankkia sen omatoimisesti.

Jos olet lukiolainen, et yleensä voi saada opintotukea vaihto-oppilasvuodelle tai muulle ulkomaan opiskelujaksolle, koska opintoja ei hyväksytä Suomessa suoritettavaan lukion oppimäärään. Voit kuitenkin saada opintotukea, jos saat suomalaiselta lukiolta todistuksen, jonka mukaan ulkomaan lukio-opinnoista hyväksytään korvaamaan suomalaisessa lukiossa lukukautta kohti tai vähintään 20 opintopisteen laajuiset opinnot.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut läsnä olevaksi, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Lue lisää terveydenhoitomaksusta, kun asut tai opiskelet ulkomailla.

Kuinka paljon voit saada opintotukea ulkomaille?

Opintotukeen kuuluvan opintorahan määrä on sama kuin suomalaisissa toisen asteen (lukio tai ammatillinen koulutus) tai korkeakoulujen opinnoissa.

Lue opintorahan verotuksesta.

Opintotukeen kuuluva opintolainan takaus on 1 000 e/kk kaikilla ulkomailla opiskelevilla.

Neuvottele ennen ulkomaille lähtöä pankin kanssa opintolainan nostamiseen ja maksamiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Lue, miten haet opintolainaa pankista.

Voit saada opintotuen asumislisää, jos asut ulkomailla vuokralla ja opiskelet

  • ulkomaisessa oppilaitoksessa
  • suomalaisessa oppilaitoksessa ja olet suorittamassa opintoihisi liittyvää opiskelujaksoa ulkomailla.

Asumismenosi tai vanhempiesi tulot eivät vaikuta asumislisän määrään.

Voit saada asumislisää ulkomaille yleensä 210 e/kk. Et voi saada samalta ajalta asumislisää Suomessa olevaan asuntoosi.

Et voi kuitenkaan saada asumislisää, jos asut omassa tai puolisosi omistusasunnossa tai vanhempiesi luona. Ruotsin bostadsrätt-asunto rinnastetaan omistusasuntoon. Jos asut ulkomailla vanhempasi omistamassa tai vanhemmiltasi vuokratussa asunnossa, voit saada asumislisää enintään 83 e/kk.

Jos et vielä saa opintotukea, voit hakea asumislisää ja muuta opintotukea opintotukihakemuksella. Sinun ei tarvitse hakea asumislisää erikseen asumislisähakemuksella.

Jos saat opintotukea ja lähdet ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, ilmoita meille lähdöstäsi opintotuen muutosilmoituksella OmaKelassa. Voit samalla hakea asumislisää ulkomaille.

Arvioi, kuinka paljon voit saada opintotukea

Siirry laskuriin

Kela maksaa opintotuen suomalaiselle pankkitilillesi. Maksupäivä on kuukauden 1. päivä tai sitä seuraava pankkipäivä (?).

Jos haluat maksun ulkomaiselle pankkitilillesi, merkitse opintotukihakemukseesi ulkomaan pankin nimi ja BIC-koodi, pankin osoite ja IBAN-tilinumero. Ulkomaille maksamisesta aiheutuvat kulut maksat itse.

Opintorahan verotus, jos olet asunut ulkomailla yli 3 vuotta

Suomen kansalaisesta tulee rajoitetusti verovelvollinen sen jälkeen, kun hän on asunut ulkomailla 3 vuotta. Ulkomaan kansalainen, joka muuttaa pois Suomesta, on heti muuton jälkeen rajoitetusti verovelvollinen.

Jos olet rajoitetusti verovelvollinen, toimita meille lähdeverokortti tai rajoitetusti verovelvollisen verokortti. Verokortin tulolajina täytyy olla opintoraha. Ilman verokorttia opintorahasta vähennetään 35 prosentin lähdevero.

Voit pyytää Verohallintoa toimittamaan verokortin suoraan meille. Toinen vaihtoehto on, että lähetät verokortin OmaKelan Lähetä liite -toiminnolla. Jos lähetät verokortin postitse, osoite on Kela, PL 10, 00056 KELA.

Opintotukiaika

Opintotukesi enimmäistukiaika riippuu siitä, missä oppilaitoksessa opiskelet.

Opintojesi enimmäistukiaika riippuu suoritettavista opinnoista samalla tavalla kuin Suomessa suoritettavissa toisen asteen opinnoissa.

Kuukausi, jolta saat joko opintorahaa tai asumislisää tai molempia, on tukikuukausi tulovalvonnassa.

Opintojesi enimmäistukiaika riippuu suoritettavan tutkinnon laajuudesta samalla tavalla kuin Suomessa suoritettavissa korkeakouluopinnoissa. Enimmäistukiaikasi riippuu siis suoritettavan tutkinnon laajuudesta ja siitä, milloin olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi.

Jos opintojen laajuutta ei ole ilmoitettu eurooppalaisen opintopistejärjestelmän mukaisena, enimmäistukiaika määräytyy opintojen tavoiteajan mukaisen (?) keston perusteella.

Kuukausi, jolta saat joko opintorahaa tai asumislisää tai molempia, kuluttaa opintotukikuukausia. Se on myös tukikuukausi tulovalvonnassa ja opintojen edistymisen seurannassa.

Lukuvuoden tukikuukaudet

Saat opintotukea täysiltä opiskelukuukausilta opintojen alkamispäivästä alkaen. Kuukauden ai tarvitse olla kalenterikuukausi eli kuun ensimmäisestä viimeiseen päivään.

Muu kuin täysi opiskelukuukausi oikeuttaa vielä 1 kuukauden opintotukeen, jos siinä on vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää. Samaa laskusääntöä käytetään kaikissa kokonaan ulkomailla suoritettavissa opinnoissa.

Esimerkkejä tukikuukausista ulkomailla opiskelevalle

Lukuvuoden opiskeluaika on 4.9. – 23.6. eli 9 täyttä kuukautta ja 20 kalenteripäivää. Tuki voidaan myöntää 10 kuukaudelle eli ajalle 1.9. – 30.6.

Lukuvuoden opiskeluaika on 10.9. – 20.6. eli 9 täyttä kuukautta ja 11 kalenteripäivää. Tuki voidaan myöntää 9 kuukaudelle eli joko ajalle 1.9. – 31.5. tai 1.10. – 30.6.

Voit saada opintotukea myös esimerkiksi kesäajalle, jos opiskelet silloin päätoimisesti.

Näin haet opintotukea ulkomaille

Jos suoritat koko tutkintosi ulkomailla, toimi näin:

  1. Hae opintotukea ja asumislisää OmaKelassa.
  2. Kuvaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Jos asut ja opiskelet ulkomailla, sinun ei tarvitse toimittaa vuokrasopimusta meille.
  3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi, jos et ole luopunut paperipostista. 

Jos olet EU-maan kansalainen ja sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit ottaa yhtettä meihin oman maasi tunnistusvälineellä (eIDAS-tunnistautuminen). Lue tarkemmat ohjeet, miten EU-kansalainen voi tunnistautua ja asioida verkossa.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake ulkomailla tutkintoa suorittavan opintotukihakemus OT 3 (pdf)  laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. 

Hae opintotukea OmaKelassa

Kirjaudu OmaKelaan

Lähetä meille lukuvuosittain (?) läsnäolotodistus (Certificate of enrollment), jonka saat oppilaitokseltasi. Todistuksesta täytyy ilmetä, että suoritat päätoimisesti niitä opintoja, joihin saat tukea. Lähetä ensimmäinen todistus, kun olet kirjoittautunut sisään oppilaitokseen.

Lähetä uusi läsnäolotodistus aina, kun edellisen todistuksen voimassaolo on päättynyt ja uusi lukuvuosi tai -kausi (?) on alkanut.

Lähetä meille joka lukuvuosi myös oppilaitoksen antama todistus edellisen vuoden opintosuorituksista.

Kuvaa todistukset ja lähetä ne OmaKelan Lähetä liite -toiminnolla. Liitteiden ja todistusten täytyy olla käännetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hyväksymme itse tehdyt käännökset.

 

Jos olet ensimmäisen vuoden opiskelija, liitä opintotukihakemukseesi myös seuraavat dokumentit:

  • Todistus oppilaitokseen hyväksymisestä. Todistuksesta pitää käydä ilmi suoritettava tutkinto, sen kesto ja opiskelun päätoimisuus.
  • Todistus lukuvuoden alkamis- ja päättymispäivämääristä.
  • Todistus oppilaitoksen julkisen valvonnan alaisuudesta.
  • Jos suoritat Ruotsissa yksittäisistä kursseista (fristående kurser) koostuvaa tutkintoa, oma opintosuunnitelmasi ja oppilaitoksen hyväksymistodistus vähintään 30 pisteen (högskolepoäng/ECTS) kursseille. Opintosuunnitelmasta pitää käydä ilmi suoritettava tutkinto, sen kesto ja laajuus opintopisteinä sekä kurssit, joista tutkinto koostuu.
  • Jos opiskelet Yhdysvalloissa, kopio oppilaitokselta saatavasta I-20-kaavakkeesta.
  • Oppilaitoksen antama läsnäolotodistus. Voit lähettää todistuksen myös jälkikäteen, kun olet kirjoittautunut läsnä olevaksi.
  • Todistus apurahoista ja oppilaitoksen maksamista avustuksista. Todistuksesta pitää käydä ilmi apurahan tai avustuksen käyttötarkoitus, mille ajalle se on myönnetty, määrä, maksaja ja maksuajankohta.
  • Selvitys ulkomailta saamistasi tuloista.
  • Jos vanhempiesi tulot vaikuttavat opintorahaasi tai lainatakaukseesi, liitä tarvittaessa mukaan todistus vanhempiesi tulojen olennaisesta muutoksesta ja vanhempiesi ulkomailta saamista tuloista.
  • Jos olet ulkomaan kansalainen, liite ulkomaalaisen opintotukihakemukseen OT 10 (pdf).

Jos haet kesäopintotukea, ilmoita muutosilmoituksessa kesän opintosuunnitelmasi.

Hae opintotukea heti, kun olet saanut tiedon oppilaitokseen hyväksymisestä. Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Jätä hakemus ajoissa, vaikka sinulla ei olisi kaikkia siihen tarvittavia liitteitä. Voit täydentää hakemusta myöhemmin.

Jos tarvitset todistuksen opintotuen määrästä esimerkiksi oleskelulupaa varten, voit pyytää sen Kelasta. Todistus voi olla ruotsin-, englannin-, saksan- tai ranskankielinen. Voit pyytää todistuksen jo ennen kuin olet saanut päätöksen opintotuesta, mutta se ei takaa opintotuen myöntämistä.

Muista ilmoittaa meille elämäntilanteesi muutoksista, jotta opintotuki voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassa tai puhelimitse.

Jos lähdet vaihtoon

Jos lähdet vaihtoon, toimi näin:

  1. Hae vaihto-opintoihin opintotukea ja asumislisää opintotuen muutosilmoituksella OmaKelassa.
  2. Ota liitteistä kuvat ja lähetä ne OmaKelassa. Tarvittavat liitteet:
    • Todistus työharjoittelusta tai vaihto-opiskelusta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse toimittaa todistusta, jos opiskelujakso sisältyy suomalaisessa korkeakoulussa suoritettaviin opintoihin.
    • Jos asut ja opiskelet ulkomailla, sinun ei tarvitse toimittaa vuokrasopimusta opintotuen asumislisää varten.
  3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi, jos et ole luopunut paperipostista. 

Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Opintotuen muutosilmoitus OT 15 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. 

Opinnoissa edistyminen

Jotta voit saada opintotukea, opintojesi pitää edistyä riittävästi. Kela seuraa opintojen edistymistä samalla tavalla kuin Suomessa suoritettavissa opinnoissa.

Euroopan korkeakouluissa käytetään ECTS-opintopistejärjestelmää. ECTS-opintopisteet vastaavat Suomessa suoritettavien korkeakouluopintojen opintopisteitä. Yhden lukuvuoden opintojen laajuus on 60 ECTS-opintopistettä.

Muissa maissa edellytetään opintosuorituksia ECTS-opintopisteitä vastaava määrä.

Ulkomailla opiskelevan tulot

Tulorajasi on sama kuin Suomessa opiskelevilla toisen asteen tai korkeakoulun opiskelijoilla, vaikka kustannuksesi olisivat ulkomailla suuremmat. Sinun täytyy itse huolehtia siitä, että vuositulorajasi ei ylity.

Ilmoita saamasi apurahat ja ulkomailta saamasi tulot vuosittain Kelalle.

Lue lisää ulkomailla saatujen tulojen ilmoittamisesta (toisen asteen opinnot).

Lue lisää ulkomailla saatujen tulojen ilmoittamisesta (korkeakouluopinnot).

Sinun ei tarvitse ilmoittaa Suomesta saamiasi veronalaisia tuloja, koska Kela saa niistä tiedot suoraan Verohallinnolta. 

Muutamme ulkomailta saamasi tulot euroiksi. Käytämme muuntokurssina käsittelypäivänä voimassa olevaa Euroopan keskuspankin vahvistamaa valuuttakurssia.

Esimerkkejä opinnoista eri maissa

Oppilaitoksen valtiollinen valvonta Ruotsissa kuuluu opetusministeriölle. Ruotsin opintotukiviranomaisilta (CSN) saa tietoa tuettavista oppilaitoksista ja tuen piiriin kuuluvista linjoista. Mikäli CSN myöntää opintotukea jollekin linjalle, on oppilaitos julkisen valvonnan alainen. Lisäksi opintojen tulee täyttää muut Suomen opintotukilain vaatimukset.

Korkeakouluihin haetaan Universitets- och högskolerådetin sivuilla, jotka ovat ruotsiksi osoitteessa antagning.se ja englanniksi universityadmissions.se. Kaikki näiden palvelujen kautta löytyvät oppilaitokset ovat julkisen valvonnan alaisia.

Mihin opintoihin voit saada opintotukea?

Korkeakoulussa voit saada opintotukea sekä koulutusohjelmassa suoritettavan tutkinnon että yksittäisistä kursseista (fristående kurser) koostuvan tutkinnon suorittamiseen.

Et voi saada opintotukea esimerkiksi seuraavien kurssien suorittamiseen:

  • Kurssit Svenska som främmande språk ja Behörighetsgivande kurs i svenska, eivät oikeuta opintotukeen, koska niitä ei voi sisällyttää korkeakoulututkintoon.
  • Basår-opinnot ovat lukiotasoisia valmentavia opintoja, valmentavat eivät oikeuta opintotukeen.
  • Kompletterande utbildningar –opinnot ovat yleensä taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä opintoja (Konst- och kulturutbildningar), jotka eivät vastaa mitään Suomessa tuettavia opintoja.

Julkisen valvonnan alaisia korkeakouluja löytyy BIS:n (Department for Business Innovation & Skills) sivulta. Akkreditoidut korkeakoulut on listattu sivulla kohdassa ”the Office for Students (OfS) Register”. Näillä oppilaitoksilla on oikeus myöntää Britanniassa tunnustettuja tutkintoja.

Kaikki tutkinnot, joihin voi hakea UCASin yhteisvalinnan kautta, ovat julkisen valvonnan alaisia.

Ammatillisten ja yksityisten oppilaitoksissa julkinen valvonta

Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot ovat julkisen valvonnan alaisia, kun niiden tutkinnot myöntää esimerkiksi City and Guilds, Edexcel, AQA, CCEA, OCR tai WJEC.

Korkeakouluihin sisäänpääsyyn valmentavat Access-, Foundation- ja Bridging-kurssit eivät oikeuta opintotukeen. Poikkeuksena on sellainen Foundation-kurssi, joka kuuluu varsinaiseen tutkinto-ohjelmaan eli kurssi muodostaa ns. 0-vuoden normaaliin 3 vuoden tutkintoon. Tutkinnon kokonaiskesto on siis 4 vuotta. Tällainen kurssi oikeuttaa opintotukeen.

Yhdysvalloissa liittovaltion opetusministeriö (Department of Education) ei valvo koulutusta samalla tavalla kuin esimerkiksi Suomessa. Sen sijaan koulutuksen laadun arviointia ja valvontaa varten on erillinen akkreditointijärjestelmä.

Viralliset akkreditointiorganisaatiot löytyvät Council of Higher Educationin (CHEA) sivuilta  ja U.S Department of Educationin sivuilta DAPIP | Agency List (ed.gov).

Tutustu myös CHEA:n oppilaitoshakuun akkreditoiduista oppilaitoksista ja U.S Department of Educationin ylläpitämään oppilaitoshakuun akkreditoiduista oppilaitoksista.

Kaikissa akkreditointiin liittyvissä asioissa voi kysyä neuvoa Fulbright Centeristä.

Näin hoidat Kela-asiasi ulkomailla

Voit lähettää hakemukset, liitteet ja viestit helpoimmin OmaKelassa. Viesteihin vastataan OmaKelassa. Kirjaudu OmaKelaan suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos olet jonkin EU-maan kansalainen ja sinulta puuttuvat suomalaiset verkkopankkitunnukset, voit ottaa yhteyttä meihin oman maasi tunnistusvälineellä (eIDAS-tunnistautuminen). Valitse OmaKelan kirjautumissivulla kohta Ulkomaalaisen tunnistustavat. Kirjautumisen jälkeen voit lähettää meille viestin tai hakemuslomakkeen.

Lue ohjeet, miten EU-kansalainen voi tunnistautua ja asioida verkossa (suomi.fi).

Voi hoitaa asiasi myös soittamalla asiakaspalveluumme ja suojatulla sähköpostilla.

Jos asut ulkomailla ja sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai et voi käyttää eIDAS-tunnistautumista, voit olla yhteydessä Kelaan opintotukiasioissa myös suojatun sähköpostin kautta.

Tietoturvasyistä vastaamme vain suojatun yhteyden kautta lähetettyihin sähköposteihin. Lähetä sähköposti Kelaan suojatulla yhteydellä tämän linkin kautta.

Kirjoita avautuvalla sivulla olevaan lähettäjä-kenttään oma sähköpostiosoitteesi. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit lähettää Kelaan suojatun sähköpostin. Kerran luotu suojatun yhteyden linkki on voimassa 30 päivää. Lähetä sähköposti osoitteeseen ulkomaat.opintotuki@kela.fi.

Ohjeet suojatun sähköpostin lähettämiseen (pdf)

Kun olet suorittanut tutkinnon ulkomailla

Ilmoita ulkomailla suorittamasi tutkinto meille lomakkeella Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT 29 (pdf) mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen. Liitä ilmoitukseesi tutkintotodistuksesi. Ilmoittaminen on tärkeää, jotta voit saada suurempaa työeläkettä. Jos suoritit korkeakoulututkinnon, voit saada myös opintolainahyvityksen.

Muista myös ilmoittaa meille siitä, palaatko Suomeen opintojen jälkeen tai jäätkö valmistumisen jälkeen ulkomaille asumaan.

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 209
020 692 209
Sivu päivitetty 12.5.2025