Usein kysyttyä ulkomailla opiskelevan opintotuesta | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Usein kysyttyä ulkomailla opiskelevan opintotuesta

Opintotukesi maksamisen katkeaminen voi johtua läsnäolotodistuksen ja/tai opintosuoritustodistuksen puuttumisesta. Läsnäolotodistus sinun tulee toimittaa Kelaan aina lukuvuoden alkaessa. Opintosuoritustodistus tulee toimittaa kerran vuodessa loka-marraskuussa. Kun toimitat todistukset Kelaan, tukesi maksua voidaan jatkaa, jos tuen maksamisen edellytykset ovat edelleen olemassa.

Voit jättää opintotukihakemuksen, kun olet saanut todistuksen oppilaitokseen hyväksymisestä. Ulkomaille tukea voi hakea kätevästi OmaKelassa. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti tukea voi hakea käyttämällä ulkomailla tutkintoa suorittavan opintotukihakemusta OT 3 (pdf).

Opintotuen saamiseksi sinun ei tarvitse kuulua Suomen sosiaaliturvaan opintojesi aikana.

Vanhempasi voivat hoitaa opintotukiasiaa puolestasi valtakirjalla, jos olet täyttänyt 18 vuotta.

Jos olet alle 18-vuotias, voit itse hakea opintotukea tai sen voi tehdä huoltajasi. Voitte myös tehdä ja allekirjoittaa hakemuksen yhdessä. Huoltaja ei voi kuitenkaan tehdä opiskelijan puolesta verkkohakemusta Kelan asiointipalvelussa.

Opintotuki maksetaan tilillesi kuukauden 1. päivä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Takautuvat erät maksetaan päivittäin.

Opintotuki voidaan maksaa ulkomaiselle pankkitilillesi. Siirrosta aiheutuvat kulut tulevat sinun itsesi maksettaviksi.

Apurahoista löydät tietoa www.maailmalle.net -sivulta. Niistä kannattaa kysyä myös omalta oppilaitokseltasi.

Erillistä tukea lukuvuosimaksujen ja matkakulujen kattamiseen ei ole.

Opintojen edistymistä pidetään riittävänä, jos päätoiminen opiskeluaikasi ei tule olennaisesti ylittämään kyseisiä opintoja varten määriteltyä tukiaikaa.

Voit saada opintotukea tutkintoon hyväksi luettavaan työharjoitteluun tai vaihto-opiskeluun. Voit ilmoittaa harjoittelu- tai opiskelupaikasta OmaKelassa tai opintotuen muutosilmoituksella OT 15 (pdf). Lisää liitteeksi todistus työharjoittelusta tai vaihto-opiskelusta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse toimittaa todistusta, jos opiskelujakso sisältyy suomalaisessa korkeakoulussa suoritettaviin opintoihin.

Mitä mieltä olet sivusta?