Enimmäistukiaika toisen asteen opinnoissa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Enimmäistukiaika toisen asteen opinnoissa

Voit saada opintotukea kaikkiin toisen asteen opintoihisi niiden laajuutta vastaavaksi ajaksi, kunhan opinnot ovat päätoimisia. Jos olet saanut aiemmin opintotukea muihin toisen asteen opintoihin, se ei vaikuta nyt suorittamiesi opintojen enimmäistukiaikaan.

Toisen asteen opintoihin saamasi opintotuki ei kuluta mahdollisten korkeakouluopintojesi enimmäistukiaikaa. Myöskään korkeakouluopintoihin saamasi tuki ei vaikuta toisen asteen opintojen opintotukeen.

Lukio-opinnot

Jos opiskelet lukiossa, voit saada opintotukea ensin enintään 3 ensimmäisen opiskeluvuoden ajalle. Jos opintosi jatkuvat sen jälkeen, sinun pitää hakea lisäajalle tukea erikseen. Voit saada tukea ensin 1 lukuvuodeksi ja sen jälkeen enintään 12 kuukauden ajalle.

Jos opiskelet aikuislukiossa ja suoritat yhdistelmätutkintoa, saat opintotukea enintään 1 lukuvuodeksi kerrallaan.

Ammatillinen perustutkinto

Jos suoritat ammatillista perustutkintoa, saat opintotukea ensin opintojesi laajuutta vastaavaksi ajaksi. Jos opintosi jatkuvat sen jälkeen, sinun pitää hakea lisäajalle tukea erikseen. Voit saada tukea ensin 1 lukuvuodeksi ja sen jälkeen enintään 12 kuukauden ajalle. Sen jälkeen voit saada tukea vain, jos opintosi ovat keskeytyneet hyväksyttävän syyn vuoksi.

Muut opinnot

Jos suoritat muita toisen asteen opintoja kuin lukio-opintoja tai ammatillista perustutkintoa, saat opintotukea ensin opintojesi laajuutta vastaavaksi ajaksi. Jos opintosi jatkuvat sen jälkeen, voit saada tukea enintään 12 kuukauden ajalle. Sinun pitää hakea lisäajalle tukea erikseen.

Aikuisten perusopetuksessa opintotuki myönnetään henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaiselle päätoimiselle opiskeluajalle mutta enintään 4 ensimmäisen opiskeluvuoden ajalle.

  • Jos teet oppilaitoksesi kanssa opiskelusuunnitelman 1 vuodeksi kerrallaan, voit myös hakea opintotukea vuodeksi kerrallaan.
  • Jos teette useamman vuoden opiskelusuunnitelman, voit saada opintotuen koko ajalle mutta yhdellä kertaa enintään 4 opiskeluvuoden ajalle.
  • Liitä opiskelusuunnitelma opintotukihakemukseesi.

Jos opintosi jatkuvat 4 opiskeluvuoden jälkeen, voit saada tukea ensin 1 opiskeluvuodeksi ja sen jälkeen enintään 12 kuukauden ajalle.

Hae lisäajan opintotukea erikseen

  1. Hae lisäajan opintotukea OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Katso hakemuksen tai muutosilmoituksen Liitteet-kohdasta, tarvitaanko hakemukseesi oppilaitoksen todistus tai muita liitteitä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
  3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko tukea saat.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen OT 15 (pdf). Paperihakemuksen sekä tarvittavat liitteet voit postittaa Kelaan.

Lue lisää

Sivu päivitetty 28.9.2023