Komennus sosiaaliturvasopimusmaahan | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

Komennus sosiaaliturvasopimusmaahan

Suomen sosiaaliturvasopimusmaita ovat Australia, Chile, Korea, Intia, Israel, Kanada (mukaan lukien Quebec) Kiina ja Yhdysvallat. Näiden maiden kanssa Suomella on maakohtaiset sopimukset.

Sopimusten sisältö vaihtelee maittain. Eläketurvakeskus ratkaisee hakemuksesta, voiko työntekijä olla oikeutettu kohdemaan sosiaaliturvasopimukseen sisältyviin etuuksiin. 

Sosiaaliturvasopimusmaahan lähetetty työntekijä säilyttää oikeuden Kelan etuuksiin saman ajan kuin hänellä on oikeus Eläketurvakeskuksen etuuksiin.

Työntekijä tarvitsee mukaansa lähetetyn työntekijän todistuksen, joka kannattaa hakea Eläketurvakeskuksesta hyvissä ajoin ennen muuttoa ulkomaille.

Työnantaja, toimi näin:

 1. Hae Eläketurvakeskuksesta lähetetyn työntekijän todistusta sovellettavasta lainsäädännöstä. Todistus kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen komennuksen alkua.
  • Työnantaja voi myös valtuuttaa toisen yrityksen (esim. relocation-yritys) hoitamaan tämän puolestaan.
  • Todistuksen hakeminen kuuluu ensisijaisesti työnantajalle, mutta työntekijä, jolla on ulkomailla työskentelyn aikana useita työnantajia, voi hakea todistusta myös itse.
  • Jos etuus ei sisälly maiden väliseen sosiaaliturvasopimukseen, Kela ratkaisee työntekijän oikeuden Kelan etuuksiin Eläketurvakeskuksen päätöksen pohjalta.
 2. Työnantaja ja työntekijä saavat omat kappaleensa todistuksesta.
 3. Sopikaa ulkomaan työn ajaksi työntekijälle vakuutuspalkka, jota Kela voi käyttää etuuksien määräytymisen perusteena. Työnantajan pitää ilmoittaa vakuutuspalkka tulorekisteriin.
 4. Työnantaja maksaa työntekijän sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Työntekijän sosiaaliturvaetuudet määräytyvät Suomen lainsäädännön perusteella.
 5. Ilmoita Eläketurvakeskukselle hyvissä ajoin, jos työskentelymaa vaihtuu tai työsuhde päättyy. Jos työntekijän työskentelymaa vaihtuu, työnantajan pitää tarvittaessa tehdä uusi todistushakemus.

Lue lisää

Sivu päivitetty 3.10.2023