Korvaukset matkoista | Selkokieli | KelaSiirry sisältöön

Korvaukset matkoista

Kela korvaa julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksia, jos menet hoitoon sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kela korvaa matkan yksityiseen terveydenhuoltoon, jos hoidosta saa Kela-korvauksen tai jos sinulla on hyvinvointialueen maksusitoumus tai palveluseteli. Matkat korvataan yleensä lähimpään hoitopaikkaan ja halvimman matkustustavan mukaan.

Kuntoutukseen tehtyjä matkoja Kela korvaa, jos kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätökseen.

Jos mukanasi täytyy olla saattaja tai perheenjäsen, voit hakea korvausta myös heidän matkakustannuksistaan.

Kela ei korvaa erillistä lääkkeiden hakumatkaa apteekkiin.

Taksimatkat

Jos sinun täytyy käyttää taksia terveydentilasi tai huonojen liikenneyhteyksien takia, voit saada matkoista korvauksen. Jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla täytyy olla hoitolaitoksen antama todistus, jonka nimi on Todistus matkakorvausta varten (SV 67).

Jokaisessa maakunnassa on 2 tilausnumeroa, joista voi tilata taksin. Voit itse valita, kummasta numerosta tilaat matkan.

Kun tilaat taksin tilausnumerosta, saat matkakorvauksen heti taksissa. Jos tilaat taksin muualta, Kela ei korvaa matkaasi.

Taksien tilausnumerot (yleiskielellä).

Seuraa matkakustannuksiasi verkossa (yleiskielellä).

Matkojen omavastuu

Matkojen omavastuu on 25 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Jos matkasi maksaa yli 25 euroa, Kela korvaa sinulle summan, joka ylittää 25 euroa.

Vuosiomavastuu eli matkakatto on 300 euroa vuodessa. Jos maksat matkoista kalenterivuodessa itse yli sen, Kela korvaa loppuvuoden matkasi kokonaan.

Jos matkustat taksilla, sinun ei tarvitse hakea korvausta alle 25 euron matkoista. Kela laskee ne mukaan vuosiomavastuuseen, jos olet tilannut taksin maakuntasi tilausnumerosta. Jos matkustat muulla kuin taksilla, hae korvausta myös alle 25 euron matkoista. Silloin Kela laskee ne mukaan vuosiomavastuuseen.

Korvaus yöpymisestä

Jos joudut esimerkiksi huonojen liikenneyhteyksien vuoksi yöpymään hoito- tai kuntoutuspaikkakunnalla, voit saada yöpymisrahaa. Se on enintään 20,18 euroa vuorokaudessa.

Lue lisää

Sivu päivitetty 16.9.2022