Neuropsykologinen kuntoutus | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Neuropsykologinen kuntoutus

Kela myöntää harkinnanvaraista neuropsykologista kuntoutusta 16–67-vuotiaille kehityksellisiin häiriöihin tai oppimisvaikeuksiin tai aivovaurioiden jälkeen. Neuropsykologisen kuntoutuksen (Henkilöasiakkaat-osio) tavoitteena on opiskelu- tai työkyvyn parantaminen ja palauttaminen ja sen myötä opintojen edistyminen tai loppuun saattaminen, työelämään hakeutuminen, työelämässä pysyminen tai työhön paluu.

Korvauksen määrät

Kela korvaa neuropsykologista kuntoutusta valtioneuvoston asetuksella vahvistetun enimmäismäärän mukaan. Neuropsykologisen kuntoutuksen enimmäiskorvaus (Henkilöasiakkaat-osio) on usein pienempi kuin terapeutin perimä palkkio, joten asiakas joutuu yleensä maksamaan osan kuluista itse.

Näin pääset harkinnanvaraisen neuropsykologisen kuntoutuksen palveluntuottajaksi

 1. Kela saa tiedon hyväksytystä pätevyydestäsi lautakunnalta. 
 2. Kela merkitsee tietosi neuropsykologisen kuntoutuksen palveluntuottajana yksilö- ja ryhmäterapiaan. Rekisteriin merkitään myös yhteystietosi sekä tiedot koulutuksestasi ja koulutustasostasi. 
 3. Saat Kelasta kirjeitse ilmoituksen, kun pätevyytesi on hyväksytty. 
 4. Ilmoita tarvittaessa muut yhteystiedot ja yritystoimintaa ja Kelan kuntoutuksen palveluntuottajien hakupalvelua koskevat tiedot lomakkeella Ilmoitus neuropsykologin toiminnasta KU 118 (pdf). Lähetä ilmoitus osoitteeseen

  Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus Kuntoutusryhmä
  PL 450
  00056 KELA

Pätevyysvaatimukset

 • Neuropsykologian erikoispsykologi (PsL, psykologian lisensiaatin tutkinto, johon kuuluvat erikoistumisopinnot neuropsykologian erikoisalalla)
 • Kliininen neuropsykologi (aikaisempi valtakunnallinen neuropsykologien erikoistumiskoulutus)
 • Psykologi, joka täyttää Suomen neuropsykologisen yhdistyksen, kliinisen neuropsykologian erikoistumislautakunnan ja Kelan yhdessä sopimat kriteerit neuropsykologisen kuntoutuksen tuottamiseksi.
Sivu päivitetty 16.8.2023

Mitä mieltä olet sivusta?