Jos sairastut ulkomailla

Suomessa sairausvakuutettu henkilö on oikeutettu lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-maissa, Sveitsissä ja Australiassa. Hoitoa on myös annettava pitkäaikaissairauden akuuttiin tarpeeseen sekä raskauden ja synnytyksen takia. Suomen valtio vastaa annetun sairaanhoidon todellisista kustannuksista.

Maakohtaista tietoa terveyspalveluista

Hoitopaikanvalinta.fi -sivustolle on koottu maakohtaista tietoa terveydenhuollon palveluista. Tiedot on tarkoitettu avuksesi, kun matkustat ulkomailla ja tarvitset hoitoa äkillisen sairastumisen vuoksi. Tiedoista on apua myös, jos haluat matkustaa tai matkustat Suomesta ulkomaille käyttämään terveydenhuollon palveluja.

hoitopaikanvalinta.fi

Se, minkälaista sairaanhoitoa matkailijana saat, riippuu oleskelumaan terveyspalvelujärjestelmästä. Hoitoa annetaan oleskelumaan lainsäädännön ja hoitokäytännön mukaisesti.

Hätänumero 112 toimii kaikkialla Euroopan unionissa.

Matkailija tarvitsee eurooppalaisen sairaanhoitokortin

Euroopan matkalle kannattaa ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Australiassa tarvitaan passi ja Kela-kortti.

  • EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä hoito-oikeus osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Voit tilata kortin verkossa tai numerosta 020 692 203.
  • Australiassa hoito-oikeus osoitetaan Suomen passilla ja Kela-kortilla.
  • Quebeciä varten Kela myöntää erillisen asiakirjan.

Kelan kansainvälisten asioiden keskus auttaa, jos sinulla on ulkomailla ongelmia sairaanhoidon saamisessa.

Kiireellisestä hoidosta voi saada jälkikäteen korvauksia

Jos maksat ulkomailla saamasi kiireellisen hoidon kaikki kustannukset itse, voit hakea Kelasta jälkikäteen korvausta lomakkeella SV 128. Toimita hakemus Kelaan 6 kuukauden kuluessa maksun suorittamisesta.

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 19.4.2017
Sivu päivitetty 27.1.2014