Kela julkaisi uusia kuntouksen materiaaleja saameksi | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela julkaisi uusia kuntouksen materiaaleja saameksi

Julkaistu 2.2.2024

Kela julkaisi vuoden 2024 alussa useita uusia kuntoutukseen liittyviä saamenkielisiä lomakkeita. Samalla uudistuivat kuntoutuksesta kertovat selkokieliset ja saamenkieliset kela.fi-sivut. Kokonaisuutta täydentää uusi Kuntoutus-esite.

Kela julkaisi vuoden alussa kahdeksan uutta saamenkielistä hakemuslomaketta. Suurin osa uusista lomakkeista liittyy kuntoutukseen. Uusilla lomakkeilla voi hakea esimerkiksi apuvälineitä tai kuntoutusrahaa. Lisäksi Kela on jo aikaisemmin julkaissut saamenkielisiälomakkeita, joilla voi hakea Kelan järjestämiin kuntoutuksiin.

Saamenkieliset lomakkeet löytyvät kela.fin saamenkielisiltä sivuilta kohdasta Lomakkeet (saameksi). Lomakkeen voi ladata omalle koneelle, täyttää sähköisesti ja toimittaa Kelaan asiointipalvelu OmaKelassa.

Pdf-lomakkeen täyttämiseen tietokoneella tarvitaan uusin versio Adobe Reader -ohjelmasta. Ohjelman voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta. Lomakkeen voi myös tulostaa ja täyttää käsin. Paperisen hakemuslomakkeen saa tarvittaessa myös Kelan palvelu- tai asiointipisteestä.

Saamenkieliset asiakkaat tarvitsevat edelleen lomakkeita, koska OmaKelassa ei vielä voi hakea etuuksia saameksi.

Kuntoutukselle uudet selkokieliset ja saamenkieliset verkkosivut

Kela uudisti vuoden alussa kuntoutuksesta kertovat selkokieliset ja saamenkieliset kela.fi-sivut. Uusilla sivuilla kerrotaan kuntoutuksesta eri ikäryhmien – lasten ja nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden – näkökulmasta.

Saamenkielisillä kela.fi-sivuilla kerrotaan lisäksi erikseen saamenkielisille suunnatuista kuntoutuksista sekä kuntoutujan kielellisistä oikeuksista. Saamenkieliset asiakkaat voivat tarvittaessa saada tulkkausta myös muihin Kelan järjestämiin kuntoutuksiin.

Vuoden 2024 etuusesitteet julkaistaan myös saameksi

Kelan selkokieliset etuusesitteet vuodelle 2024 julkaistaan tammikuussa. Saamenkieliset esitteet julkaistaan helmikuun alussa. Saamenkielisiä esitteitä saa Kelan pohjoisista palvelu- ja asiointipisteistä. Esitteitä postitetaan myös kumppaneille saamelaisalueella.

Tänä vuonna etuusesitteitä on yhdeksän. Kuntoutuksesta kerrotaan omassa esitteessään, joka on kokonaan uusi. Uuteen Kuntoutus-esitteeseen voi jo tutustua kela.fissä

Painettuja esitteitä voi tilata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lomakevarasto@kela.fi. Saamenkielisen tilauksen voi lähettää osoitteeseen saame@kela.fi.

Lue lisää

Sivu päivitetty 6.3.2024