Kela ohjaa asiakkaan hyvinvointialueelle palvelutarpeen arviointiin toimeentulotuen perusosan alentamisen yhteydessä | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela ohjaa asiakkaan hyvinvointialueelle palvelutarpeen arviointiin toimeentulotuen perusosan alentamisen yhteydessä

Julkaistu 21.8.2023

Perusosan alentamisen menettely käynnistyy uudelleen elokuussa 2023. Kela on päivittänyt alentamista koskevan ohjeistuksen ja prosessit vastaamaan vuoden alusta voimaan tullutta toimeentulotukilakia.

Jos toimeentulotukea hakeva asiakas laiminlyö esimerkiksi työnhakuun liittyvät velvoitteensa, Kela voi joutua alentamaan hänen toimeentulotukensa perusosaa.

Perusosaa voidaan alentaa myös silloin, jos tuenhakija opiskelee toista tutkintoa, vaikka hän ei pysty turvaamaan toimeentuloaan samalla, tai jos tuenhakija jatkaa kannattamatonta yritystoimintaa. 

Ensimmäiset perusosan alentamiseen liittyvät viestit lähetetään Kelasta asiakkaille OmaKelassa tai postitse elokuun lopulla. Tuenhakija voi tässä yhteydessä kertoa syistä, joiden vuoksi perusosaa ei pitäisi alentaa tai se olisi kohtuutonta. 

Perusosan alentaminen on aina poikkeuksellinen toimenpide ja vaatii aina erityisen huolellista tapauskohtaista kokonaisharkintaa. Perusosan alentamiseen edetään arviolta alle 5 prosentissa kaikista toimeentulotuen hakemuksista.

Jos tuenhakijalla ei ole hyväksyttävää syytä laiminlyönnille ja jos kaikki muut perusosan alentamisen edellytykset täyttyvät, Kela voi alentaa toimeentulotuen perusosaa ensin enintään 20 %. Asiakkaan perusosan määrää voidaan ensimmäisen kerran alentaa syys- tai lokakuun päätöksen yhteydessä. 

Hyvinvointialueen sosiaalipalvelut saa tiedon toimeentulotuen alentamispäätöksestä etuustietopalvelu Kelmun kautta. 

Jos asiakas jatkaa laiminlyöntiään, perusosaa voidaan alentaa myöhemmin enintään 40 %. Ennen tätä Kela kuitenkin ohjaa asiakkaan varaamaan ajan hyvinvointialueen sosiaalipalveluihin palvelutarpeen arviointia varten. Kun asiakas odottaa pääsyä palvelutarpeen arviointiin, Kela voi alentaa perusosaa enintään 20 prosentilla. Kela käsittelee palvelutarpeen arviointiin ohjatun asiakkaan toimeentulotukihakemuksen lakisääteisessä 7 arkipäivän määräajassa. Kun asiakas osallistuu palvelutarpeen arviointiin, perusosaa ei alenneta yli 20 prosentilla.

Hyvinvointialue voi antaa perusosan alentamisen harkintaa varten tietoja asiakkaan tilanteesta. Kela toivoo, että tiedot toimitetaan nopeasti ja perustellen täsmällisesti. Ensisijaisesti tiedot voi toimittaa Kelmun kautta.

Kela tekee tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa perusosan alentamisessa sekä siihen liittyvien menettelyjen ja prosessien kehittämisessä.  

Lisätietoa

Sivu päivitetty 21.8.2023