Näin valtuutat toisen henkilön hoitamaan asioitasi valtakirjalla | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Näin valtuutat toisen henkilön hoitamaan asioitasi valtakirjalla

Julkaistu 2.7.2024

Valtakirjalla voit valtuuttaa toisen ihmisen hoitamaan Kela-asioitasi puhelimessa, palvelupisteessä ja kirjeellä. Valtuuttamiseen liittyvien yksityiskohtien ymmärtäminen voi olla hankalaa kielimuurin takia tai vaikkapa siksi, että omassa kulttuurissa ei ole olemassa valtuuttamista. Jos valtuuttamista ei ymmärrä, voi asiakkaan oikeusturva vaarantua.

Tummahiuksinen nainen lukee lehteä.
 

Tätä valtuuttaminen valtakirjalla tarkoittaa ja näin valtuutat toisen hoitamaan asioitasi

 1. Kela-asioita ei ole pakko hoitaa itse, vaan tarvittaessa joku muu voi hoitaa niitä puolestasi. Sitä varten täytyy tehdä valtakirja (VAL3). Täytä valtakirjan kohtaan 1 omat tietosi.
 2. Voit itse valita, kenelle annat valtakirjan. Hänen täytyy kuitenkin olla vähintään 18-vuotias. Henkilöä, joka asioi toisen puolesta valtakirjalla, kutsutaan valtuutetuksi.
 3. Päätät itse, mitä asioita valtuutettu voi hoitaa. Voit antaa hänelle luvan hoitaa kaikkia asioitasi tai vain yhtä asiaa. Hän voi esimerkiksi hakea etuutta tai ilmoittaa muutoksista. Hän voi myös saada tehtävänsä hoitamista varten salassa pidettäviä tietojasi, kuten tietoja etuuksistasi, taloudellisesta tilanteestasi tai terveydentilastasi.
  • Toisen puolesta voi asioida puhelimessa, palvelupisteessä tai kirjeellä. 
  • Jos haluat, että valtuutettu hoitaa puolestasi vain yhteen etuuteen liittyviä asioita, kirjoita valtakirjaan kyseisen etuuden nimi, esimerkiksi asumistuki. 
  • Huom.! OmaKelassa asiointia varten asiakkaan pitää antaa toiselle henkilölle Suomi.fi-valtuus, jonka nimi on Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitaminen. Lue lisää toisen puolesta asioinnista OmaKelassa.
 4. Päätät itse myös sen, kauanko valtakirja on voimassa. Se on voimassa joko toistaiseksi tai tiettyyn päivämäärään saakka. Voit milloin tahansa myös muuttaa valtakirjan voimassaoloa tai perua antamasi valtuutuksen ilmoittamalla Kelaan. Sinun ei tarvitse kertoa syytä perumiselle. 
 5. Allekirjoituksesi valtakirjassa varmistaa sen, että olet itse antanut valtuutuksen.
 6. Valtakirjan antajana voit toimittaa valtakirjan OmaKelassa, postitse tai palvelupisteeseen. Valtuutettu voi toimittaa valtakirjan postitse tai palvelupisteeseen. 

  Read and share this in EnglishDo you wish to authorise someone else to act on your behalf?

Ohje valtakirjalomakkeen täyttämiseen eri kielillä (pdf)

Lue lisää

 

Sivu päivitetty 3.7.2024