Opiskelijan kesä, työt ja tulot | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Opiskelijan kesä, työt ja tulot

Julkaistu 14.5.2024

Oletpa sitten aikeissa viettää kesäsi töiden, lomailun, opintojen tai työnhaun parissa, tutustu näihin vinkkeihin opiskelijoiden kesäajan toimeentuloa varten. Kun olet tarkistanut, että Kela-asiasi ovat kunnossa, voit suunnata rennoin mielin kesää kohti.

Kesä lähestyy, mutta töitä ei ole vielä näkyvissä? Katso tästä vinkit opiskelijan kesäajan toimeentuloon.

Voit saada kesän ajalta opintotukea, jos suoritat tutkintoosi kuuluvia opintoja. Opintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus. Tukea voi saada esimerkiksi luentokursseihin, kirjatentteihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyön tekemiseen.

Lue lisää kesäajan opintotuesta.

Voit saada myös yleistä asumistukea kesällä riippumatta siitä, opiskeletko kesällä vai et. Joissain tilanteissa sinun pitää kuitenkin hakea asumistuen tarkistusta.

Lue lisää asumistuen tarkistamisesta (elämässä.fi).

Jos et saa enää opintotukea, voit joissain tilanteissa saada toimeentulotukea. Opintolaina on kuitenkin haettava ennen toimeentulotuen hakemista.

Lue, milloin opiskelija voi hakea toimeentulotukea.

Hae opintotukea kesäksi OmaKelassa

OmaKela

 

Saitko kesätöitä? Onnittelut! Tarkista vielä muutama Kela-asia, niin vältyt yllätyksiltä.

Jos saat opintotukea, huolehdi siitä, että vuositulosi eivät ylitä opintotuen vuositulorajaa. Vuositulorajaan vaikuttaa nostamiesi opintotukikuukausien määrä.

Oman opintotukesi tulorajan voit tarkistaa esimerkiksi OmaKelassa. Voit selvittää vuositulojesi määrän tulorekisterin avulla.

Yleisessä asumistuessa ei ole vuositulorajaa, vaan sinun täytyy seurata tulojasi kuukausitasolla ja hakea tarvittaessa yleisen asumistuen tarkistusta.

Lue lisää opintotuen, yleisen asumistuen ja työtulojen yhdistämisestä (elämässä.fi).

Yleistä asumistukea maksetaan myös kesäajalta, joten sinun ei tarvitse lakkauttaa tukeasi esimerkiksi kesätöiden vuoksi.

Sinun täytyy kuitenkin hakea yleisen asumistuen tarkistusta, jos ruokakuntasi yhteenlasketut tulot suurenevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk verrattuna edellisessä asumistukipäätöksessä huomioon otettuihin tuloihin. Näet päätöksen OmaKelasta.

Lue lisää kesätyötulojen vaikutuksesta asumistukeesi (elämässä.fi).

Kela on mukana silloinkin, kun opintosi ovat ohi mutta työpaikkaa ei ole vielä löytynyt. Muista nämä asiat, kun valmistut.

Jos jäät työttömäksi.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin ja hae tukea Kelasta. Lukiosta valmistuneet ja ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuneet saavat työttömyystukea hieman eri tavoilla.

Lue vinkit lukiosta ja ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuneille.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-palveluihin, sinun kannattaa seuraavaksi selvittää, pitääkö sinun hakea työttömyystukea Kelasta vai työttömyyskassasta.

Lue tuista, joita voit saada työttömänä.

Hae myös yleisen asumistuen tarkistusta, jos valmistut ja edellisessä asumistukipäätöksessä tulonasi on ollut pelkkä opintoraha.

Jos sinulla ei vielä ole paljon työkokemusta, muista, että kokopäivätyö ei ole ainoa mahdollinen tie työelämään. Myös osa-aikatyössä voit hankkia työkokemusta ja saada samaan aikaan työttömyystukea. Tarjolla on myös paljon palveluja työnhakusi tueksi.

Lue lisää vinkkejä työnhakuun.

Jos suoritit korkeakoulututkintosi määräajassa, Kela voi maksaa osan opintolainastasi. Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä erikseen, vaan Kela tekee päätöksen automaattisesti.

Lue lisää opintolainahyvityksestä.

Jos olet jäänyt työttömäksi tai tulosi ovat pienet valmistumisen jälkeen, opintolainan korkoavustus voi tuoda helpotusta arkeesi. Korkoavustus tarkoittaa, että Kela maksaa valtion takaaman opintolainasi korot kokonaisuudessaan.

Lue lisää korkoavustuksesta.​​​​​​

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelaan

 

Sivu päivitetty 14.5.2024