Keräämme sivuston käyttäjistä kävijätilastoja. Kerätyistä tiedoista ei voi tunnistaa sinua.
Kävijätilastoja käytetään palvelun kehittämiseen ja raportointiin.
Työttömyystukeen liittyy monia uskomuksia, jotka eivät aina pidä paikkaansa. Tässä artikkelissa oikaisemme työttömyystukeen liittyviä väärinkäsityksiä.
Myytti 1: Työttömyystuen saamiseksi riittää, että ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi työllisyyspalveluihin.
Tarua. Työttömyystuen maksaminen ei ala automaattisesti, vaan sitä pitää hakea.
Pitää paikkansa, että voit saada työttömyystukea vain, jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi työllisyyspalveluihin. Sinun pitää kuitenkin ilmoittautumisen jälkeen vielä hakea työttömyystukea työttömyyskassasta tai Kelasta.
Jos työttömyytesi jatkuu, sinun täytyy jättää työttömyyskassaan tai Kelaan neljän viikon välein työttömyysajan ilmoitus, jotta tukea voidaan maksaa jatkossakin. Lisäksi sinun täytyy hakea aktiivisesti töitä ja noudattaa työllisyyspalvelujen kanssa tehtyä työllistymissuunnitelmaa.
Myytti 2: Työttömyystukea saa heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen.
Tarua. Työttömyystuen maksun alkamista siirtävät työttömyystuen omavastuuaika ja mahdolliset lomakorvaukset.
Työttömyystuen maksaminen alkaa vasta 7 arkipäivän omavastuuajan jälkeen eli sen jälkeen, kun olet ollut työllisyyspalveluissa työttömänä työnhakijana vähintään 7 arkipäivää.
Lomakorvausten jaksotus tarkoittaa, että jos sinulla on työsuhteen päättyessä pitämättömiä lomia, niistä maksettu korvaus siirtää työttömyystuen maksamisen alkua eteenpäin. Jaksotus koskee lomakorvausta, joka maksetaan yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön päättyessä.
7 arkipäivän omavastuuaika alkaa vasta mahdollisen lomakorvauksen jaksotuksen jälkeen.
Myytti 3: Osa-aikatyön tekeminen työttömänä ei ole taloudellisesti kannattavaa, koska palkka vähennetään kokonaan työttömyystuesta.
Tarua. Osa-aikatyön tekeminen työttömänä lisää kokonaisansioita.
Jos saat palkkaa esimerkiksi 1 000 euroa kuukaudessa, työttömyystukesi määrä pienenee 500 euroa. Palkan ansiosta kokonaistulosi ovat silti 500 euroa enemmän kuin pelkkä työttömyystuki.
Myytti 4: Työttömänä ei kannata hakea töitä, joihin on pitkä matka, koska työmatkakulut kasvavat liian suuriksi.
Tarua. Kelasta voi hakea liikkuvuusavustusta pitkää työmatkaa tai muuttoa varten.
Pitkän työmatkan ei tarvitse olla este työnhaulle. Jos saat töitä pitkän matkan päästä asuinpaikastasi, voit olla oikeutettu liikkuvuusavustukseen, joka korvaa pitkistä työmatkoista aiheutuvia kustannuksia.
Voit hakea Kelasta liikkuvuusavustusta, jos aloitat työn, jonka edestakainen työmatka kestää vähintään 3 tuntia päivässä (osa-aikatyössä vähintään 2 tuntia). Voit saada liikkuvuusavustusta myös muuttokuluihin.
Myytti 5: Ei ole väliä, myönnetäänkö minulle työmarkkinatuki vai peruspäiväraha, koska ne ovat samansuuruiset.
Tarua. Vaikka molempien tukien perusmäärä on sama (noin 800 euroa kuukaudessa), niiden ehdot eroavat toisistaan.
Työmarkkinatuessa on tarveharkinta, joten esimerkiksi osinkotulot, vuokratulot ja omaishoidon tuki voivat pienentää työmarkkinatukeasi tai estää sen saamisen kokonaan. Lisäksi työmarkkinatuki maksetaan osittaisena, jos asut vanhempiesi kanssa. Peruspäivärahassa ei ole näitä rajoituksia.
Myytti 6: Työmarkkinatuen odotusaikana ei tarvitse olla työnhakijana työllisyyspalveluissa, koska silloin ei makseta työttömyystukea.
Tarua. Työmarkkinatuen odotusaika alkaa kulua vasta, kun ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi.
Jos siis valmistut esimerkiksi lukiosta, sinun kannattaa ilmoittautua työnhakijaksi työllisyyspalveluihin heti lukukauden päätyttyä, vaikka työmarkkinatukea ei voidakaan heti maksaa työmarkkinatuen odotusajan vuoksi.
Työnhaku kannattaa pitää koko ajan voimassa, jotta odotusaikaa ei tule myöhemmin enää uudelleen.
Työnhaun voimassa pitäminen tarkoittaa, että et katkaise asiakkuuttasi työllisyyspalveluissa.
Myytti 7: Jos saan työllisyyspalveluista lausunnon, jonka mukaan työttömyystuen maksamiselle ei ole estettä, Kelan täytyy maksaa minulle työttömyystukea.
Tarua. Työttömyysetuuden saamiseksi täytyy täyttää myös työttömyystuen muut ehdot.
Jos jäät työttömäksi ja ilmoittaudut työnhakijaksi, työllisyyspalvelut antaa sinulle lausunnon siitä, täyttyvätkö työttömyystuen maksamisen työvoimapoliittiset edellytykset.
Tämän jälkeen Kela tutkii vielä työttömyystuen muut ehdot, kuten esimerkiksi sen, onko sinulla jaksotettavia lomakorvauksia, vaikuttavatko palkka tai muut tuet työttömyystukesi määrään ja tuleeko työmarkkinatukeesi odotusaika.
Jos sinulla ei ole ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa, voit saada työmarkkinatukea vasta odotusajan jälkeen. Odotusaika on maksimissaan 21 viikkoa. Työmarkkinatuessa on odotusaika siksi, että sillä on haluttu kannustaa opiskelemaan tutkinto.
Myytti 8: Yrittäjä ei voi saada työttömyystukea.
Osittain tarua. Yrittäjä voi saada Kelasta työttömyystukea tietyissä tilanteissa.
Pääsääntö on, että päätoimisena yrittäjänä et voi saada työttömyystukea Kelasta.
Jos kuitenkin olet lopettanut yritystoimintasi, Kela voi maksaa sinulle työttömyyden ajalta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Jos yritystoimintasi on sivutoimista, voit saada työttömyystukea. KEHA-keskus kuitenkin arvioi ensin, onko yritystoimintasi päätoimista vai sivutoimista. Jos yritystoimintasi on KEHA-keskuksen mukaan päätoimista, et voi saada työttömyystukea.
Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä, Kela voi maksaa sinulle työttömyystukea 4 kuukauden ajan. Työttömyystuki sovitellaan silloin yhteen niiden tulojen kanssa, joita saat samaan aikaan yritystoiminnasta. 4 kuukauden jälkeen KEHA-keskus arvioi, onko yritystoimintasi sivu- vai päätoimista. Jos se on päätoimista, et voi enää saada työttömyystukea.
Myytti 9: Jos sairastuu, ei tarvitse pitää työnhakuaan työllisyyspalveluissa voimassa.
Tarua. Työnhakua ei kannata katkaista ennen kuin on saanut myönteisen päätöksen sairauspäivärahasta.
Jos sairastut lyhyeksi ajaksi, voit ilmoittaa työllisyyspalveluihin sairaudestasi. Työnhakua ei kuitenkaan kannata katkaista lyhyen sairauden ajaksi, sillä voit silloin menettää työttömyystukesi. Työnhaun voimassa pitäminen tarkoittaa, että et katkaise asiakkuuttasi työllisyyspalveluissa.
Jos sairautesi kestää yli 10 arkipäivää, voit hakea Kelasta sairauspäivärahaa työttömyystuen sijaan. Tarvitset sairauspäivärahaa varten terveydenhuollosta lääkärintodistuksen työkyvyttömyydestäsi.
Sairauspäivärahalle siirtyminen työttömänä kannattaa, sillä jos saat sairaana työttömyystukea ja sinulle tarjotaan työtä, jota et kuitenkaan voi ottaa sairauden vuoksi vastaan, saatat menettää työttömyystukesi. Sairauspäiväraha-aika ei myöskään kuluta peruspäivärahan 300 tai 400 päivän enimmäisaikaa.
On tärkeää, että et sairastuessasi katkaise asiakkuuttasi työllisyyspalveluissa ennen kuin olet saanut päätöksen sinulle myönnettävästä sairauspäivärahasta. Näin et menetä työttömyystukeasi.
Kun sairauspäivärahasi päättyy, ilmoita siitä työllisyyspalveluihin ja hae työttömyystukea, jos työttömyytesi jatkuu.
Myytti 10: Työttömänä Kelaan kannattaa toimittaa verokortti, vaikka hakemuksessa ei pyydetä sitä.
Totta. Kelaan voi halutessaan toimittaa verokortin sosiaalietuutta varten, mutta se ei ole välttämätöntä.
Kela saa ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnolta, joten sinun ei tarvitse toimittaa Kelaan erikseen verokorttiasi.
Jos tuestasi maksettava vero tuntuu liian pieneltä tai suurelta, tarkista veroprosenttisi veroprosenttilaskurilla (vero.fi). Voit tarvittaessa tilata verokortin sosiaalietuutta varten OmaVerossa (vero.fi). Kelaan kannattaa toimittaa sosiaalitukea varten haettu verokortti, sillä tuista ei yleensä tarvitse maksaa yhtä paljon veroja kuin palkasta.