Liikkuvuusavustus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Liikkuvuusavustus

Liikkuvuusavustus korvaa niitä kustannuksia, jotka syntyvät, jos otat vastaan työpaikan tai työllistymisen edellytyksenä olevan koulutuspaikan pitkän matkan päästä. Voit saada sitä myös, jos joudut muuttamaan työn takia. Liikkuvuusavustusta maksavat Kela ja työttömyyskassat.

Voitko saada liikkuvuusavustusta?

Voit saada liikkuvuusavustusta, jos solmit työsuhteen ja otat vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteisen

 • kokoaikaisen työn, jossa työmatka kestää vähintään 3 tuntia
 • osa-aikaisen työn, jossa työmatka kestää vähintään 2 tuntia.

Saat avustuksen tehdyiltä työpäiviltä sekä palkallisilta vuosiloma- tai sairauspoissaolopäiviltä. Liikkuvuusavustusta voidaan maksaa myös ulkomailla sijaitsevaan työpaikkaan.

Liikkuvuusavustusta maksetaan, jos olet saanut ennen työsuhteen alkamista työmarkkinatukea, peruspäivärahaa tai ansiopäivärahaa. Voit saada liikkuvuusavustusta myös silloin, jos et ole saanut työttömyystukea esimerkiksi karenssin tai odotusajan vuoksi.

Voit saada liikkuvuusavustusta, jos muutat lähemmäs työpaikkaa vähintään 2 kuukautta kestävän työn takia. Työmatkasi ennen muuttoa täytyisi kestää kokoaikatyöhön vähintään 3 tuntia päivässä ja osa-aikatyöhön vähintään 2 tuntia.

Jos työn saamisen edellytyksenä on osallistuminen työhön liittyvään koulutukseen, voit saada liikkuvuusavustusta myös koulutuksen ajalta. Koulutuksen kestolla tai järjestäjällä ei ole merkitystä. Myös koulutukseen täytyy olla 3 tunnin matka, jos olet aloittamassa kokopäivätyön, tai 2 tunnin matka, jos olet aloittamassa osa-aikatyön. Saat liikkuvuusavustuksen myös, jos joudut muuttamaan tällaisen koulutuksen takia.

Liikkuvuusavustusta ei myönnetä yleiseen, ammatillisia valmiuksia tarjoavaan koulutukseen, omaehtoiseen opiskeluun tai ammattipätevyyksien hankkimiseen, vaikka nämä johtaisivat työpaikan saamiseen

Kuinka paljon voit saada liikkuvuusavustusta?

Liikkuvuusavustus on samansuuruinen kuin peruspäivärahan tai työmarkkinatuen perusmäärä. Siinä ei ole omavastuuaikaa.

Avustuksen voi saada korotettuna, jos työ- tai koulutusmatka on erityisen pitkä (yli 200 km). Korotus on 5,29 e/pv. Voit saada liikkuvuusavustukseen myös lapsikorotuksen, joka on samansuuruinen kuin peruspäivärahassa ja työmarkkinatuessa.

Maksat liikkuvuusavustuksesta veroa.

Voit saada liikkuvuusavustusta enintään 5 päivältä viikossa. Liikkuvuusavustusta maksetaan

 • 30 päivän ajan, kun otat vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työn
 • 45 päivän ajan, kun otat vastaan vähintään 3 kuukautta kestävän työn
 • 60 päivän ajan, kun otat vastaan vähintään 4 kuukautta kestävän työn.

Voit saada avustusta kuitenkin enintään työsuhteesi päättymiseen asti.

Jos olet osa-aikatyössä, voit saada samanaikaisesti palkkaa, soviteltua työttömyystukea ja liikkuvuusavustusta.

Liikkuvuusavustus maksetaan pankkitilillesi 4 viikon jaksoissa jälkikäteen. Ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Maksupäivät näet liikkuvuusavustuksen päätöksestäsi.

Jyrki on ollut työttömänä ja saa työmarkkinatukea. Hän saa Tampereelta työn, jota on 3 päivänä viikossa. Määräaikainen työsopimus kestää 3 kuukautta. Jyrki asuu Espoossa, joten hänen työmatkansa kestää yli 2 tuntia. Työpaikan saaminen edellyttää 5 päivän pituiseen rekrytointikoulutukseen osallistumista Tampereella.

Jyrki saa työpäiviltään palkkaa ja samaan aikaan soviteltua työmarkkinatukea. Koulutusajalta ja työpäiviltä Jyrki saa liikkuvuusavustusta yhteensä 45 päivän ajan. Liikkuvuusavustuksen määrä on 37,21 e/pv, eikä palkka vaikuta siihen.

Mirja on työttömänä ja asuu Oulussa. Hän saa 6 kuukautta kestävän kokoaikatyön Rovaniemeltä. Päivittäinen matka olisi yli 3 tuntia, joten Mirja päättää muuttaa Rovaniemelle. Hän saa liikkuvuusavustusta muuton vuoksi 60 päivää.

Näin haet liikkuvuusavustusta

Jos haet liikkuvuusavustuksen Kelasta, lähetä hakemus OmaKelassa:

 1. Täytä Kelan ja työttömyyskassojen yhteinen liikkuvuusavustushakemus (tyj.fi) ja tallenna lomake laitteellesi pdf-muodossa.
  • Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
  • Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
  • Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
 2. Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
 3. Valitse Työttömyys ja sen kohdalta Liikkuvuusavustus – tee hakemus.
 4. Lisää hakemus laitteeltasi ja paina Lähetä.
 5. Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
 6. Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä valokuvan.

Jos et voi lähettää hakemusta OmaKelassa, allekirjoita hakemus ja lähetä se liitteineen postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.

Liikkuvuusavustusta täytyy hakea viimeistään 3 kuukauden kuluessa siitä, kun haluat saada sitä.

Jos olet työttömyyskassan jäsen, lähetä lomake työttömyyskassaan.

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 210
020 692 210

Sivu päivitetty 3.5.2024