Ändringar i det allmänna bostadsbidraget år 2023 | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Ändringar i det allmänna bostadsbidraget år 2023

Publicerad 22.12.2022

År 2023 kommer man i samband med det allmänna bostadsbidraget att beakta högre uppvärmningskostnader (s.k. uppvärmningsnormer) än tidigare. En höjning görs även i de normer för underhållsutgifter som gäller egnahemshus. Syftet med höjningarna är att lindra de ekonomiska svårigheter som det höga priset på el för med sig. 

Normerna för det allmänna bostadsbidraget höjs år 2023. Med normer avses de utgifter som kan godkännas vid beräkningen av förmånsbeloppet. Normerna för separata uppvärmningskostnader och underhållsutgifter för egnahemshus höjs med 57 procent i förhållande till 2022 års nivå, eftersom energipriserna har stigit markant. Ändringen gäller för år 2023. 

För uppvärmningskostnadernas del innebär detta att det år 2023 i fråga om det allmänna bostadsbidraget godkänns separata uppvärmningskostnader upp till 66 euro/månad om hushållet består av en person (tidigare 42 euro/månad). Om flera personer hör till samma hushåll läggs vanligen 22 euro/månad till för varje ytterligare person (tidigare 14 euro/månad). 

Även normen för underhållsutgifter för egnahemshus höjs. År 2023 räknas till exempel 155 euro/månad som underhållsutgifter för ett hushåll med en person som bor i egnahemshus (tidigare 99 euro/månad). 

De maximala boendeutgifter som godkänns i samband med det allmänna bostadsbidraget justeras årligen enligt levnadskostnadsindex. Det här betyder att också de maximala boendeutgifter som godkänns i samband med bostadsbidraget stiger i början av 2023. Till exempel för en person som bor ensam i Helsingfors kan högst 582 euro/månad godkännas som boendeutgifter år 2023 (tidigare 537 euro/månad).

När beaktas de förhöjda boendeutgifterna?

FPA beaktar de förändrade normerna och andra förhöjningar i samband med handläggningen av nya ansökningar eller vid justeringen av redan beviljade bostadsbidrag från 1.1.2023. 

Det allmänna bostadsbidraget justeras alltid på basis av kundens ansökan.

Vem ska ansöka om justering?

Det allmänna bostadsbidraget justeras bland annat när de boendeutgifter som beaktas stiger med minst 50 euro per månad. En justering av bostadsbidraget behövs åtminstone i följande situationer:

  • Du bor i ett eget egnahemshus. 
  • Det har skett en förändring på minst 50 euro i dina boendeutgifter. 

Mottagaren av bostadsbidrag kan vid behov kontakta FPA:s kundservice för att kontrollera om det behövs en justeringsansökan.
Dessutom höjs många FPA-förmåner som ska beaktas som inkomst i samband med det allmänna bostadsbidraget 1.1.2023. Dessa förhöjningar kan också inverka på bostadsbidragets belopp.

Allmänt bostadsbidrag kan beviljas retroaktivt för högst en månad. FPA kan alltså justera det allmänna bostadsbidraget från 1.1.2023, om justeringsansökan har inkommit senast 28.2.2023.

FPA strävar också efter att vid behov justera de bostadsbidrag där normen för underhållsutgifter för egnahemshus eller separata uppvärmningskostnader har beaktats. Den eventuella justeringen sker i början av året. 
Uppskatta förmånsbeloppet med FPA:s räknare i januari

Räknaren för allmänt bostadsbidrag som finns på FPA:s webbplats uppdateras i januari. För närvarande kan man med hjälp av räknaren uppskatta hur mycket bostadsbidrag man kan få år 2022. 

Närmare information för kunder

Senast ändrad 22.12.2022