Skolresestöd kan nu sökas i MittFPA – stöd för det nya läsåret kan sökas redan innan skolan börjar | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Skolresestöd kan nu sökas i MittFPA – stöd för det nya läsåret kan sökas redan innan skolan börjar

Publicerad 29.5.2023

FPA erbjuder nu möjlighet att ansöka om skolresestöd i MittFPA. Det här innebär att man enkelt kan ansöka om stöd redan innan det nya läsåret börjar. Studerande som fortsätter sina studier kan ansöka om stöd redan nu. De studerande som inleder sina studier på andra stadiet på hösten kan ansöka om stöd när de har tagit emot sina studieplatser. Under läsåret 2021–2022 beviljades omkring 57 400 studerande skolresestöd.

Sättet att ansöka om stöd för skolresor har ändrats och det går nu att ansöka om stödet med en ny webbansökan i MittFPA. Tidigare skulle ansökan om stöd för skolresor lämnas in till läroanstalten.

– Ansökan om skolresestöd görs nu på nätet, och biljetterna köps också där. Utmaningen är att en stor del av de sökande kanske ännu inte har egna bankkoder som de kan använda för att uträtta ärenden på nätet, säger Piia Kuusisto, förmånschef vid FPA:s studiestödsgrupp.

Skolresestödet är avsett för studerande på andra stadiet, och de kan ansöka om skolresestöd om de har en lång skolväg. Under läsåret 2021–2022 beviljade FPA skolresestöd till sammanlagt omkring 57 400 studerande, vilket är 36 procent mer än läsåret innan. Antalet studerande som får skolresestöd har ökat eftersom läropliktsåldern har höjts till 18 år och studierna på andra stadiet har blivit avgiftsfria. Studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning får skolresestöd på andra villkor än övriga studerande.

De unga användarna har deltagit i att utveckla webbansökan

Vid utvecklingen av webbansökan har man särskilt beaktat de behov som unga mobilanvändare har, så att det ska gå så smidigt som möjligt att fylla i ansökan. Även om frågorna som ställs i ansökan kan vara komplicerade, har målet varit att uttrycka dem så tydligt som möjligt.

– Ungdomarna har också fått testa ansökan innan vi tog den i bruk. Målet är att det ska vara lätt att ansöka om förmånen, särskilt för den som har att göra med en myndighet för första gången, säger Helena Ikäheimo, produktägare för webbansökan om skolresestöd.

Skolresestöd är ofta den första FPA-förmånen som ungdomar ansöker om på egen hand. Största delen av de som får stöd för skolresor är 16–19 år.

Anvisningar för studerande: så här ansöker du om skolresestöd i MittFPA

De studerande som fortsätter sina studier på andra stadiet under det nya läsåret kan ansöka om skolresestöd redan nu. De studerande som inleder sina studier på andra stadiet på hösten kan ansöka om stöd efter att de har tagit emot sina studieplatser.

Gör så här:

  1. Skaffa dig egna nätbankskoder eller mobilcertifikat.,
  2. Logga in i MittFPA och fyll i webbansökan om skolresestöd.
  3. Skicka ansökan.
  4. Om du använder kollektivtrafik som drivs av Matkahuolto, Waltti, HRT, Nysse eller Föli kan FPA bevilja dig så kallad köprätt genast då du har skickat in ansökan. Du kan köpa din första biljett till subventionerat pris tidigast 18.7.2023.
  5. Kontrollera i MittFPA om du har köprätt.

Om en minderårig studerande inte kan ansöka om stöd själv, kan vårdnadshavaren ansöka om stödet för hens räkning. Man kan fortsättningsvis ansöka om stöd också med ansökningsblanketten KM 1r. Även ansökningsblanketten har uppdaterats och den ska lämnas in till FPA.

Stöd för juni och juli 2023 ska sökas med ansökningsblanketten

Om den studerande ansöker om skolresestöd för juni och juli 2023 ska ansökan fyllas i på ansökningsblanketten. Den studerande ska sedan lämna in ansökningsblanketten till sin läroanstalt. Det går inte att ansöka om skolresestöd för juni och juli i MittFPA.

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 29.5.2023