Socialmedicinska delegationen: Tillgången till läkemedelsfri behandling vid långvarig smärta bör förbättras
Vid behandling av långvarig smärta är det viktigt att fästa särskild uppmärksamhet vid läkemedelsfri behandling och rehabilitering. Tillgången till dessa bör också förbättras. FPA:s socialmedicinska delegation vill samtidigt påminna om att smärtstillande läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet ska användas på ett ändamålsenligt sätt.
FPA:s socialmedicinska delegation framhåller att diagnostik, behandling och rehabilitering vid långvarig smärta ska utgå från stark forskningsevidens och nationella vårdrekommendationer. Delegationen uppmanar till starkare satsningar på läkemedelsfri behandling och rehabilitering vid långvarig smärta. Delegationen påminner också om att det är viktigt att smärtstillande medel som påverkar det centrala nervsystemet används på ett ändamålsenligt sätt, särskilt eftersom läkemedelsbehandling av långvarig smärta i allmänhet inte leder till fullständig smärtfrihet för patienten.
Alla smärtbehandlingsmetoder ska bygga på tillräcklig forskningsevidens
Forskning visar att kontinuiteten i vårdrelationen har en stor betydelse vid behandling av långvarig smärta. Smärtpatienter har nytta av samarbete mellan hälso- och sjukvårdspersonal och av olika kombinationer av läkemedelsfria behandlingar och rehabiliteringsformer. De främsta alternativen bland de läkemedelsfria behandlingarna är bland annat motion, terapeutisk träning, kognitiv beteendeterapi och fysikaliska behandlingar. Enligt delegationen kan det också finnas plats för smärtrehabilitering som ett skilt rehabiliteringsalternativ i tjänsteutbudet.
Enligt rekommendation av Tjänsteutbudsrådet för hälso- och sjukvården (Palko) ingår däremot inte repetitiv transkraniell magnetstimulering (rTMS) eller transkraniell elektrisk stimulation (tDCS) i tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården vid behandling av långvarig neuropatisk smärta.
Stora risker i anslutning till smärtstillande läkemedel som påverkar centrala nervsystemet
År 2024 köpte cirka 7 % av befolkningen opioider. Detta motsvarar omkring 370 000 personer. Samma år hade endast ungefär 8 % av dem som använde opioider en cancersjukdom, trots att opioidernas effektivitet har kunnat påvisas specifikt vid behandling av smärta vid cancer. Användningen av opioider ökar bland personer som fyllt 65 år. Särskilt förbrukningen och antalet användare av oxikodon har ökat.
Användningen av gabapentinoider, det vill säga gabapentin och pregabalin, har ökat betydligt under de senaste tio åren. Dessa köptes 2024 av cirka 3 % av befolkningen. Den höga konsumtionen av gabapentinoider i förhållande till antalet användare är dessutom anmärkningsvärd. I jämförelse används opioider av allt fler, men konsumtionen är lägre än konsumtionen av gabapentinoider.
Delegationen påminner dessutom om att det i fråga om cannabisbaserade läkemedelspreparat vid behandling av långvarig smärta inte finns sådan forskningsevidens för effektivitet och säkerhet som krävs för att ett preparat ska kunna beviljas försäljningstillstånd eller ersättningsstatus.
Till socialmedicinska delegationens uppgifter hör att behandla medicinska frågor vid FPA i anslutning till sjukförsäkringen. Delegationen tillsätts av FPA:s styrelse för tre år i sänder. Den nuvarande mandatperioden är 1.3.2025–29.2.2028. Den socialmedicinska delegationen behandlade behandlingen av långvarig smärta vid sitt möte måndagen den 19 maj.
Läs mer
- Statistik över läkemedelsexpedieringar som omfattas av ersättning från sjukförsäkringen (FOS) (tietotarjotin.fi)
- God medicinsk praxis: smärta (kaypahoito.fi)
- Rekommendation angående rTMS eller tDCS vid neuropatisk smärta (palveluvalikoma.fi)
- I rehabilitering vid långvarig smärta används metoder från psykologi, fysioterapi och motionsträning (på finska, tietotarjotin.fi)
- Kroonisen kivun ja syöpäkivun hoidon kansallinen toimintasuunnitelma (bara på finska)