Koulumatkatuen määrä ja maksaminen

Koulumatkatuen määrään vaikuttavat koulumatkasi pituus ja kulkutapa. Voit saada koulumatkatukea

 

ensisijaisesti julkisella liikenteellä matkustamiseen tai koulukuljetukseen. Jos et voi käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada tukea esimerkiksi omalla autolla matkustamiseen.

Voit saada koulumatkatukea opintojen alkamispäivästä alkaen. Voit saada tukea lukuvuoden (1.8.–31.7.) aikana 1–12 kalenterikuukaudelta.

Kela maksaa koulumatkatuen kulkutavastasi riippuen joko kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi. Jos Kela maksaa tuen sinulle, se tulee tilillesi kuukauden 1. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos saat tuen takautuvasti, Kela maksaa sen heti päätöstä seuraavana päivänä. Jos saat tuen takautuvasti, se on tililläsi yleensä kahden pankkipäivän kuluttua päätöksen antamisesta.

Julkinen liikenne

Jos kuljet kouluun julkisella liikenteellä, maksat matkalipusta itse enintään 43 euroa kuukaudessa. Kela maksaa sen yli menevän hinnan koulumatkatukena kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi.

Jos kuljet Waltti-liikenteellä tai Matkahuollon linja-autolla saat oppilaitokseltasi ostotodistuksen, kun jätät sinne koulumatkatukihakemuksesi. Kun käytät ostotodistusta matkalippua ostaessasi, maksat lipusta enintään 43 euroa kuukaudessa.

Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa viimeistään 2 viikkoa ennen viimeistä opiskelupäivää. Valmistumisen tai keskeyttämisen jälkeen et saa ostaa uusia lippuja, voit kuitenkin käyttää kortillasi olevat matkat loppuun.

Waltti-liikenne

Waltti-liikenteen lippuun voit saada koulumatkatukea, vaikka lipun hinta olisi alle 54 euroa kuukaudessa. Lipunmyyjä lataa Waltti-kortille ostotodistuksen tiedot ja 30 päivän opiskelijalipun (kausilippu). Ostotodistus jää lipunmyyjälle.

Waltti-liikenne tarkoittaa kaupunkien ja ELY-keskusten 1.8.2015 alkaen järjestämää linja-autoliikennettä. Alueet liittyvät Waltti-liikenteeseen eri aikaan, joten tarkista oman alueesi tiedot osoitteesta www.waltti.fi tai kaupunkien omilta joukkoliikenteen verkkosivuilta.

Matkahuollon linja-auto

Kun ostat ensimmäisen kerran linja-autolippua Matkahuollosta, ostotodistuksen tiedot ladataan koulumatkatukikortille ja ostotodistus jää Matkahuoltoon. Sinun pitää ostaa halvin mahdollinen lippu kuukautta vastaavalle ajalle. Yleensä se on 44 matkan koulumatkatukilippu tai 30 päivän opiskelijaseutulippu.

Muu joukkoliikenne

Jos kuljet muulla joukkoliikenteellä kuin Waltti-liikenteellä tai Matkahuollon linja-autolla, et voi käyttää ostotodistusta. Silloin sinun pitää ensin ostaa matkalippu normaaliin hintaan. Kela maksaa kuukausittain tilillesi halvimman opiskelijalle myytävän kuukausilipun hinnan ja 43 euron maksuosuuden erotuksen.

Muuta joukkoliikennettä on esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenne (HSL), tilausliikenne sekä VR:n junaliikenne 1.8.2016 alkaen.

Koulukuljetus

Oppilaitos tai kunta voi järjestää sinulle koulukuljetuksen tai ostaa sinulle matkaliput koulumatkalle. Kuljetuksen järjestäjä voi periä sinulta kuljetuksesta enintään 43 euroa kuukaudessa. Kela maksaa koulumatkatukesi kuljetuksen järjestäjälle. Sinun pitää kuitenkin aina tehdä koulumatkatukihakemus.

Tampereen ja Turun joukkoliikenne on poikkeuksellisesti koulukuljetusta.

Itse järjestetty kulkutapa

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun itse valitsemallasi tavalla, esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Voit saada koulumatkatukea 52,98–343,14 euroa kuukaudessa. Tuen määrä riippuu matkan pituudesta, ja siinä huomioidaan aina sekä meno- että paluumatka. Jos koulumatkasi on esimerkiksi 10 kilometriä yhteen suuntaan, voit saada tukea 52,98 euroa kuukaudessa.

Kela korvaa matkan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti. Jos matkasi yhteen suuntaan on pidempi, maksat 100 kilometrin ylittävältä osalta matkakustannuksesi itse.

Voit saada koulumatkatukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa:

  • Koulumatkaa, jolla ei ole joukkoliikennettä tai koulukuljetusta, on yhteen suuntaan yli 5 kilometriä.
  • Edestakainen koulumatkasi kestää julkisella liikenteellä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
  • Koulumatka on sinulle vaikea tai rasittava (esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia).
  • Voit käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta vain enintään kuudella yhdensuuntaisella koulumatkalla viikossa. Sinun on siis viikon aikana järjestettävä kulkutapasi itse vähintään neljällä koulumatkalla yhteen suuntaan.
  • Koulumatkasi tai kulkutapasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana.