Lapsilisän ja lasten kotihoidon tuen yhteensovittaminen EU-tilanteissa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lapsilisän ja lasten kotihoidon tuen yhteensovittaminen EU-tilanteissa

Jos lapsen huoltajat asuvat, työskentelevät tai saavat eläkettä eri maassa kuin missä lapsi asuu, heillä voi olla oikeus perhe-etuuksiin kahdessa eri maassa. Jos perheelläsi on oikeus etuuksiin kahdesta maasta, ne sovitetaan yhteen.

Sääntö koskee EU- ja Eta-maita sekä Sveitsiä. Suomen perhe-etuuksista yhteensovittamissääntö koskee lapsilisää ja kotihoidon tukea.

Yhteensovittamistilanteissa selvitetään ensin, kumpi maa on ensisijaisesti vastuussa etuuksien maksamisesta. Ensisijainen maa maksaa perhe-etuudet täysimääräisinä omien ehtojensa mukaan. Jos toisen maan etuudet ovat suuremmat, se maksaa summien erotuksen. Et voi itse valita, mistä maasta saat perhe-etuudet.

Jos lapsen huoltajat työskentelevät eri maissa, perhe-etuuksien maksamisesta vastaa ensisijaisesti lapsen asuinmaa. Jos vain toinen huoltajista työskentelee ja työskentely tapahtuu muussa maassa kuin lapsen asuinmaassa, perhe-etuuksien maksamisesta vastaa ensisijaisesti työskentelymaa.

Esimerkkejä perhe-etuuksien yhteensovitustilanteista

Muutto Suomeen töihin lasten kanssa

Dieter on muuttanut Saksasta työn perässä Suomeen lastensa kanssa. Lasten toinen vanhempi on jäänyt Saksaan töihin. Perhe saa perhe-etuudet Suomesta. Jos Saksan etuuksien määrä on Suomen etuuksien määrää suurempi, Saksa maksaa summien erotuksen.

Töissä EU-maassa, mutta lapsi asuu Suomessa

Anna asuu perheineen Suomessa ja on hoitovapaalla. Lapsen toinen vanhempi työskentelee Ruotsin lippua käyttävällä laivalla ja kuuluu Ruotsin sosiaaliturvaan. Perhe saa perhe-etuudet Ruotsista. Jos Suomen etuuksien määrä on Ruotsin etuuksien määrää suurempi, Suomi maksaa summien erotuksen.

Töissä Suomessa, mutta lapsi asuu Eta-maassa

Erik työskentelee Suomessa. Hänen lapsensa ja lapsen toinen vanhempi asuvat Norjassa. Norjassa asuva vanhempi ei käy töissä. Perhe saa perhe-etuudet Suomesta. Jos Norjan etuuksien määrä on Suomen etuuksien määrää suurempi, Norja maksaa summien erotuksen.

Vanhemmat työskentelevät eri maissa

Liisbet työskentelee Suomessa. Hänen lapsensa ja lapsen toinen vanhempi asuvat Virossa. Toisella vanhemmalla on oma yritys Virossa. Perhe saa perhe-etuudet Virosta. Jos Suomen etuuksien määrä on Viron etuuksien määrää suurempi, Suomi maksaa summien erotuksen.

Vanhemmilla kaksi erilaista työsuhdetta EU-maassa

Suomalainen työnantaja lähettää Kaisan 2 vuodeksi Alankomaihin töihin. Hänellä on Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta (etk.fi). Kaisan lapsi ja lapsen toinen vanhempi muuttavat myös Alankomaihin. Lapsen toinen vanhempi työskentelee Alankomaissa paikallisella työnantajalla. Perhe saa perhe-etuudet Alankomaista. Jos Suomen etuuksien määrä on Alankomaiden etuuksien määrää suurempi, Suomi maksaa summien erotuksen.

Mitä mieltä olet sivusta?