Näin haet opintolainahyvitystä | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet opintolainahyvitystä

Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä. Kun olet suorittanut korkeakoulututkinnon, Kela lähettää sinulle päätöksen opintolainahyvityksestä seuraavan lukukauden loppuun mennessä.

Muista!

Sinun pitää hakea opintolainahyvitystä, jos haluat hyvityksen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella.

Sinun pitää ilmoittaa Kelalle ulkomailla suorittamasi korkeakoulututkinto. Jos haluat hyvityksen ulkomailla suorittamasi alemman korkeakoulututkinnon perusteella, sinun pitää sekä ilmoittaa tutkintosi Kelalle että hakea opintolainahyvitystä.

Kela ei lähetä sinulle päätöstä, jos sinulla ei ole ollut opintolainaa korkeakouluopintojen aikana. Voi kuitenkin olla, että olet käyttänyt oikeutesi saada opintolainahyvityksen. Tarkista tietosi OmaKelasta.

Esimerkki: Milloin saat päätöksen opintolainahyvityksestä?

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon toukokuussa 2024, saat opintolainahyvitystä koskevan päätöksen viimeistään joulukuussa 2024.

Lue lisää opintolainahyvityksen maksamisesta.

Alempi korkeakoulututkinto yliopistossa

Jos suoritat alemman korkeakoulututkinnon yliopistossa, voit päättää itse, haetko opintolainahyvitystä vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon.

 1. Täytä lomake Opintolainahyvityshakemus OT 30 (pdf).
  • Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
  • Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
 2. Lähetä hakemus OmaKelassa:
  • Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
  • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
  • Valitse Opiskelu ja Muut opintoetuudet - tee hakemus.
  • Lisää hakemus laitteeltasi ja paina Lähetä.
  • Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
  • Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan tai skannata ne.

   Toinen vaihtoehto on, että lähetät hakemuksesi postitse:

  • Allekirjoita hakemus ja postita se liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.
 3. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös OmaKelassa.

Sinun pitää hakea hyvitystä kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta. Jos suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2023, hakemuksen on oltava Kelassa viimeistään 24.5.2025.

Sinun kannattaa hakea opintolainahyvitystä seuraavissa tilanteissa:

 • Suoritat vain alemman korkeakoulututkinnon.
 • Pidät opinnoissasi taukoa niin, että et ehdi suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa määräajassa.
 • Olet epävarma siitä, suoritatko ylemmän korkeakoulututkinnon ja milloin sen suoritat.

Sinun ei kannata hakea opintolainahyvitystä seuraavassa tilanteessa:

 • Aiot suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon määräajassa ja nostaa opintolainaa myös sen aikana. Opintolainahyvityksesi on suurempi, jos säästät sen ylempään korkeakoulututkintoon.

Alemman korkeakoulututkinnon suorittamiseen käyttämäsi aika kuluttaa määräaikaa, jonka aikana sinun pitää suorittaa ylempi korkeakoulututkinto.

Opintolainahyvityksen voi saada vain ensimmäiseksi suoritetusta tutkinnosta. Jos esimerkiksi ensimmäinen suorittamasi tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto, voit saada opintolainahyvityksen sen perusteella. Et voi saada hyvitystä tämän jälkeen suoritetusta yliopistotutkinnosta, vaikka et olisi nostanut opintolainaa ammattikorkeakouluopintoihisi.

Korkeakoulututkinto ulkomailla

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelaan kahden vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Jos tutkinnon suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2023, ilmoituksen on oltava Kelassa viimeistään 24.5.2025.

 1. Täytä lomake Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT29 (pdf).
  • Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
  • Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
 2. Lähetä lomake OmaKelassa:
  • Tallenna lomake ja tarvittavat liitteet laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
  • Jos lomake ja liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan tai skannata ne.
  • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Viestit.
  • Valitse viestin aiheeksi Opintotuki.
  • Valitse tiedostot laitteeltasi ja paina Lähetä.
  • Kun lähetät lomakkeen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.

   Toinen vaihtoehto on, että lähetät lomakkeen postitse:

  • Allekirjoita lomake ja postita se liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.
 3. Jos ilmoittamasi ylempi korkeakoulututkinto on ensimmäinen suorittamasi korkeakoulututkinto, teemme päätöksen opintolainahyvityksestä automaattisesti. Jos sinulla on opintolainaa, saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen, kun Kela on saanut pankilta tiedon opintolainasi määrästä. Näet päätöksen myös OmaKelassa.

Jos olet suorittanut ulkomailla alemman korkeakoulututkinnon, ilmoita myös se. Päätä sen jälkeen, haetko opintolainahyvitystä tämän tutkinnon perusteella vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon.

Hae opintolainahyvitystä kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta.

Jos käytät opintolainahyvityksen ylemmän korkeakoulututkinnon perusteella, ilmoita tutkinto Kelaan 2 vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Tee se lomakkeella Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT29 (pdf). Hakemuslomaketta OT 30 ei tarvita, kun on kyse ylemmästä korkeakoulututkinnosta.

Jos suoritat korkeakouluopintoja ulkomailla ja Suomessa, lue, miten opintolainahyvitys määräytyy, kun korkeakoulututkintoja on suoritettu ulkomaisessa korkeakoulussa ja suomalaisessa korkeakoulussa.

Opintolainahyvityksen määrä voi olla virheellinen

Jos saat Kelasta päätöksen opintolainahyvityksestä ja hyvityksen määrä on mielestäsi virheellinen, lähetä viesti Kelaan. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Siirry kohtaan Viestit. Valitse viestin aiheiksi Opiskelijan asiat ja Opintolainahyvitys.

Jos suoritat alemman korkeakoulututkinnon ulkomailla ja ylemmän Suomessa, tarkistamme päätöksesi automaattisesti. Jos hyvityksen määrä muuttuu, saat uuden päätöksen opintolainahyvityksestä.

Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen

Saat hylkäävän päätösehdotuksen, jos opiskeluaikasi on ollut liian pitkä tai lainamääräsi on liian pieni. Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen, voit määräajan kuluessa pyytää asiasi uudelleenkäsittelyä ja selvittää esimerkiksi syyt, joiden vuoksi opintosi ovat viivästyneet. Kun uudelleenkäsittelypyyntösi on käsitelty, saat päätöksen opintolainahyvityksestä. Jos et ole tyytyväinen päätökseen, voit valittaa siitä opintotuen muutoksenhakulautakuntaan.

Lue lisää

Sivu päivitetty 3.5.2024