Opintolainahyvitys | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

OmaKelaa huolletaan 13.5. klo 6–10 Lue lisää

Kela.fissä ja asiointipalveluissa käyttökatkoja 17.5.2025 Lue lisää

Opintolainahyvitys

Voimme maksaa osan opintolainastasi, jos nostat opintolainaa korkeakoulun tutkinto-opintojesi aikana ja valmistut määräajassa. Tätä kutsutaan opintolainahyvitykseksi.

Voitko saada opintolainahyvityksen?

Voit saada opintolainahyvityksen, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet aloittanut opintosi korkeakoulussa eli ilmoittautunut läsnä olevaksi korkeakouluun ensimmäisen kerran 1.8.2014 tai sen jälkeen.
  • Suoritat korkeakoulututkinnon määräajassa.
  • Sinulla on opintolainaa korkeakoulun tutkinto-opintojen ajalta yli 2 500 euroa.

Hyvitykseen oikeuttavia tutkintoja ovat

  • yliopistossa suoritettava alempi tai ylempi korkeakoulututkinto
  • ammattikorkeakoulussa suoritettava ammattikorkeakoulututkinto.

Voit saada hyvityksen vain ensimmäisestä suorittamastasi korkeakoulututkinnosta. Jos esimerkiksi ensimmäinen suorittamasi tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto, voit saada opintolainahyvityksen vain siitä. Et voi saada hyvitystä tämän jälkeen suoritetusta yliopistotutkinnosta, vaikka et olisi nostanut opintolainaa ammattikorkeakouluopintoihisi.

Ensimmäinen tutkintosi voi olla suoritettu joko Suomessa tai ulkomailla. Jos suoritat yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon, voit kuitenkin päättää itse, haetko hyvitystä vai käytätkö sen vasta sitten, kun olet suorittanut yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon.

Voit saada hyvityksen, vaikka tutkintosi ei olisi se, jonka suorittamisen aloitit ensimmäisenä. Olet siis voinut aloittaa jotkin toiset opinnot aiemmin kuin ne, joista valmistut ensimmäisenä.

Esimerkki

Useita korkeakouluopintoja ja määräajan alkaminen

Leevi sai ensimmäisen opiskelupaikkansa ammattikorkeakoulussa syksyllä 2018 alkavaan koulutukseen. Syksyllä 2019 hän sai opiskelupaikan yliopistosta. Leevi keskeytti opinnot ammattikorkeakoulussa ja aloitti opinnot yliopistossa. Hän voi saada opintolainahyvityksen 300 opintopisteen laajuisesta yliopistotutkinnosta, jos hän valmistuu määräajassa eli enintään 6 lukuvuodessa.

Leevin opiskeluaika lasketaan alkaneeksi jo 1.8.2018 eli sen lukukauden alusta, jolloin hän otti vastaan ensimmäisen opiskelupaikkansa ammattikorkeakoulussa. Näin ollen Leevin täytyy valmistua viimeistään 31.7.2024.

Jos suoritat yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon, voit päättää, haetko opintolainahyvitystä alemman korkeakoulututkinnon perusteella vai käytätkö sen vasta sitten, kun olet suorittanut yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon.

Jos haluat hyvityksen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella, sinun täytyy hakea sitä erikseen 2 vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. 

Voit saada opintolainahyvityksen ammattikorkeakoulussa suoritettavan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon perusteella, mutta vain, jos se on ensimmäinen suorittamasi korkeakoulututkinto. Jos olet suorittanut esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinnon ja alat myöhemmin suorittaa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, et voi saada ylempään ammattikorkeakoulututkintoon opintolainahyvitystä

Mikä on tutkintosi määräaika?

Voit saada opintolainahyvityksen vain, jos suoritat tutkintosi annetussa määräajassa. Määräajan pituuteen vaikuttaa se, mitä tutkintoa suoritat.

Tutkinnon määräaikaan kuuluvat myös ne lukukaudet, jolloin olet ilmoittautunut poissa olevaksi tai opintosi ovat olleet keskeytyneinä esimerkiksi ennen uusien opintojen aloittamista.

Selvitä opintolainahyvityksen laskurilla, voitko saada opintolainahyvityksen ja missä ajassa sinun täytyy suorittaa korkeakoulututkintosi.

Opintolainahyvityksen laskuri

Laskuriin

Tutkinnon määräaika alkaa sen lukukauden alusta, jolloin saat ensimmäisen opiskelupaikkasi korkeakoulun tutkinto-opintoihin. Määräaika päättyy valmistumislukukauden viimeisenä päivänä.

Määräaika alkaa

  • 1.8., kun olet vastaanottanut ensimmäisen opiskelupaikkasi syyslukukaudella (1.8.–31.12.) alkavaan koulutukseen
  • 1.1., kun olet vastaanottanut ensimmäisen opiskelupaikkasi kevätlukukaudella (1.1.–31.7.) alkavaan koulutukseen.

Määräaika päättyy

  • 31.7., kun suoritat tutkinnon kevätlukukauden aikana (1.1.–31.7.)
  • 31.12., kun suoritat tutkinnon syyslukukauden aikana (1.8.–31.12.).

Jos suoritat alemman ja ylemmän tai pelkän ylemmän korkeakoulututkinnon, lasketaan tutkintosi määräaika siten, että tutkintosi tavoiteaikaan(?) lisätään 1 vuosi.

Jos tutkintosi laajuus on 300 opintopistettä, on määräaika 6 lukuvuotta.

Jos tutkintosi laajuus on 330 opintopistettä, on määräaika 6,5 lukuvuotta.

Jos tutkintosi laajuus on 360 opintopistettä, on määräaika 7 lukuvuotta

Jos suoritat pelkän ylemmän korkeakoulututkinnon, määräaika riippuu alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon yhteenlasketusta laajuudesta.

Esimerkki

Pelkkä ylempi korkeakoulututkinto

Hanna suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon, jonka laajuus on 120 opintopistettä. Opintolainahyvityksessä tutkinnon määräaika lasketaan lisäämällä siihen alemman korkeakoulututkinnon laajuus (yleensä 180 op). Hannan tutkinnon laajuus on yhteensä 300 opintopistettä (120 op + 180 op), ja tutkinnon määräaika on siis 6 lukuvuotta. Määräaika alkaa sen lukukauden alusta, jolloin Hanna on vastaanottanut opiskelupaikkansa korkeakoulussa.

Jos suoritat ammattikorkeakoulututkinnon tai muun alemman korkeakoulututkinnon, lasketaan tutkintosi määräaika siten, että tutkintosi tavoiteaikaan(?) lisätään 0,5 vuotta

Jos tutkintosi laajuus on 180 opintopistettä, on määräaika 3,5 lukuvuotta.

Jos tutkintosi laajuus on 210 opintopistettä, on määräaika 4 lukuvuotta.

Jos tutkintosi laajuus on 240 opintopistettä, on määräaika 4,5 lukuvuotta

Jos tutkintosi laajuus on 270 opintopistettä, on määräaika 5 lukuvuotta

Esimerkki

Poissaolon vaikutus opintolainahyvitykseen

Laura vastaanottaa ensimmäisen opiskelupaikkansa ammattikorkeakoulussa syksyllä 2019 alkavaan koulutukseen. Koulutus on 210 opintopisteen laajuinen. Laura ilmoittautuu poissa olevaksi lukuvuodeksi 2019–2020. Hän valmistuu 20.12.2023.

Lauran opiskeluajaksi katsotaan opintolainahyvitystä laskettaessa 1.8.2019–31.12.2023 eli 4,5 lukuvuotta, koska poissaololukuvuosi 2019–2020 on myös opiskeluaikaa. Laura ei siis saa opintolainahyvitystä, sillä 210 opintopisteen tutkinnon määräaika on 4 lukuvuotta.

Jos suoritat tutkintoa ulkomaisessa korkeakoulussa, tutkinnon määräaika määräytyy eri tavalla kuin suomalaisessa korkeakoulussa.

Viivästyivätkö opintosi?

Voit saada opintolainahyvityksen, vaikka et valmistuisi määräajassa, jos opintosi ovat hidastuneet hyväksyttävästä syystä. Hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle ovat

  • ase- tai siviilipalveluksen suorittaminen yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivän ajan
  • lapsen saaminen, jos olet saanut raskaus-, äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivän ajan
  • jokin sairaus, jonka vuoksi olet saanut sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivän ajan
  • täysi työkyvyttömyys, jonka vuoksi olet saanut kuntoutustukea, eläkettä tai korvausta yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivän ajan
  • koronaepidemian aiheuttamat viivästykset opinnoissa
  • sotatila tai vastaava poikkeuksellinen olosuhde maassa, jossa opiskelit.

Jotta voit saada opintolainahyvityksen, on elämäntilanteesi täytynyt muuttua tutkinnon määräaikana. Jos elämäntilanteesi on muuttunut vasta määräajan jälkeen, et voi saada opintolainahyvitystä.

Jos suoritat tutkintosi ulkomailla, lue, mitkä ovat hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle ulkomaisessa korkeakoulussa.

Jos olet ollut ase- tai siviilipalveluksessa 1 lukukauden aikana yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää, voidaan määräaikaa pidentää 1 lukukauden eli 0,5 lukuvuoden verran.

Jos olet sairastunut ja saanut Kelasta sairauspäivärahaa, tartuntatautipäivärahaa tai täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa kuntoutustukea, eläkettä tai korvausta 1 lukukauden aikana yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää, voidaan määräaikaa pidentää 1 lukukauden eli 0,5 lukuvuoden verran.

Määräaikaa voidaan pidentää näissä tapauksissa yhteensä enintään 2 lukuvuodella. Lukukaudet ovat 1.1.–31.7. ja 1.8.–31.12.

Jos palveluskausi tai tukien maksu kestää yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää mutta se ei ajoitu kokonaisuudessaan 1 lukukaudelle vaan lukukausien vaihteeseen, määräaikaa voidaan pidentää 0,5 lukuvuodella.

Jos olet saanut lapsen, voimme pidentää määräaikaa kaikkien niiden lukukausien verran, joilta olet saanut raskaus-, äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää.

Vaikka sinulla olisi ollut 1 lukukauden aikana useita sellaisia syitä, jotka oikeuttavat määräajan pidentämiseen, voimme pidentää määräaikaa vain 1 lukukaudella eli 0,5 lukuvuodella.

Jos opintosi viivästyvät mutta emme voi hyväksyä viivästymisen syytä, et voi saada pidennystä tutkintosi määräaikaan.

Esimerkiksi seuraavat tilanteet eivät ole hyväksyttäviä syitä määräajan pidentämiselle:

  • Lapsen hoitaminen, jos olet saanut kotihoidon tukea tai osittaista vanhempainrahaa
  • Kuntoutuminen, jos olet saanut kuntoutusrahaa tai osasairauspäivärahaa
  • Sairastuminen, jos et ole saanut sairauspäivärahaa tai muuta määräajan pidennykseen oikeuttavaa tukea
  • Työnteko
  • Opiskelijajärjestössä toimiminen
  • Aiempien opintojen keskeyttäminen
  • Useamman tutkinnon suorittaminen
  • Opintoalan vaihto.

Esimerkki 1

Tutkinnon määräaika ja viivästyminen

Aino on aloittanut opintonsa keväällä 2025, ja hän suorittaa 240 opintopisteen laajuista ammattikorkeakoulututkintoa. Hän voi saada opintolainahyvityksen, jos hän valmistuu 4,5 lukuvuodessa. Jos Ainon opinnot viivästyvät, otetaan määräaikaa pidentävät syyt huomioon 4,5 lukuvuodelta eli ajalta 1.1.2025–31.7.2029. Jos Ainon elämäntilanne muuttuu ja opinnot viivästyvät 31.7.2029 jälkeen, ei tutkinnon määräaikaa voida pidentää, koska opinnot ovat viivästyneet määräajan päättymisen jälkeen.

Esimerkki 2

Määräajan pidentäminen

Anton suorittaa 300 opintopisteen laajuista yliopistotutkintoa. Hän voi saada opintolainahyvityksen, jos hän suorittaa tutkinnon 6 lukuvuodessa. Hän on ottanut opiskelupaikan vastaan syksyllä 2019 alkaneeseen koulutukseen, joten tutkinnon määräaikaa pidentävät syyt otetaan huomioon ajalta 1.8.2019–31.7.2025.

Anton suorittaa asepalveluksen syksyn 2019 ja kevään 2020 aikana, ja hänen tutkintonsa määräaikaa pidennetään 1 lukuvuodella. Antonin täytyy siis valmistua viimeistään 31.7.2026.

Anton kuitenkin sairastuu kevään 2026 aikana, ja hän saa sairauspäivärahaa yhtäjaksoisesti 35 päivän ajan. Hänen tutkintonsa määräaikaa pidennetään vielä 0,5 lukuvuodella. Anton voi saada opintolainahyvityksen, jos hän valmistuu viimeistään 31.12.2026.

Esimerkki 3

Tutkinnon määräaika ja asepalvelus

Axel saa opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta syksyllä 2025 ja ottaa sen vastaan. Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä, ja sen määräaika on 1.8.2025–31.7.2029. Hän ei kuitenkaan aloita opintojaan syyslukukaudella, koska hän aloittaa asepalveluksen tammikuussa 2026.

Axel kotiutuu palveluksesta joulukuussa 2026, eikä hänelle ole tarjolla sopivia kursseja keväällä 2027. Näin ollen hän ei pysty aloittamaan opintojaan heti palveluksen jälkeen, vaan hän aloittaa opintonsa vasta syyslukukaudella 2027.

Koska Axel on ottanut ensimmäisen opiskelupaikkansa vastaan syksyllä 2025, alkaa tutkinnon määräaika 1.8.2025. Axelin tutkinnon määräaikaa pidennetään vain niiltä lukukausilta, jolloin asepalvelus kestää yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää, eli kevät- ja syyslukukausilta 2026. Määräaikaa pidennetään yhteensä vuodella, eli Axelin täytyy valmistua viimeistään 31.7.2030 saadakseen opintolainahyvityksen.

Axelin tutkinnon määräaikaa ei voida pidentää syyslukukaudelta 2025 eikä kevätlukukaudelta 2027. Jos hän haluaa saada opintolainahyvityksen, hänen täytyy huolehtia siitä, että hän valmistuu viimeistään 31.7.2030.

Jos valmistumisesi viivästyi koronaepidemian takia, tutkinnon määräaikaa voidaan pidentää.

Tutkintosi määräaikaa voidaan pidentää myös silloin, jos opintojesi aloittaminen siirtyi koronaepidemian takia. Jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja ilmoittauduit poissa olevaksi koronaepidemian takia, opintojesi katsotaan alkaneen ensimmäisen läsnäololukukauden alusta. Jos opiskelet ulkomaisessa korkeakoulussa ja siirsit opintojesi aloittamista koronaepidemian takia, opintojesi katsotaan alkaneen sen lukukauden alusta, jolloin todellisuudessa aloitit opintosi.

Jos et valmistunut tutkinnon määräajassa, lähetämme sinulle automaattisesti hylkäävän päätösehdotuksen. Pyydä tällöin päätösehdotuksesi uudelleenkäsittelyä ja kerro pyynnössäsi, miten koronaepidemia vaikutti siihen, että opintojen suorittaminen tai aloittaminen viivästyi.

Jos opintosi viivästyivät, kerro uudelleenkäsittelypyynnössäsi, mitä opintoja viivästys koski ja miten koronaepidemia vaikutti siihen, että opinnot viivästyivät. Jos aloittaminen siirtyi, kerro, minkä koronaepidemiaan liittyvän viranomaismääräyksen tai muun syyn vuoksi ilmoittauduit poissa olevaksi. Jos opiskelit ulkomaisessa korkeakoulussa, kerro myös, milloin aloitit opintosi.

Uudelleenkäsittelypyynnöksi riittää vapaamuotoinen selvitys tilanteestasi. Sinun ei tarvitse liittää pyyntöösi todistuksia. Opintojasi viivästyttäneet syyt voivat liittyä opintojen järjestelyihin, matkustusrajoituksiin tai muihin viranomaissuosituksiin tai sinun tai perheenjäsenesi terveyteen tai elämäntilanteeseen.

Jos haluat saada opintolainahyvityksen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella, et saa päätöstä automaattisesti, vaan sinun täytyy hakea sitä. Hae hyvitystä 2 vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Kerro opintolainahyvityshakemuksessasi OT 30 (pdf) opintojesi aloituksen siirtämisestä tai opintojesi viivästymisestä koronaepidemian takia.

Jos et ole pystynyt suorittamaan kaikkia tutkintoosi kuuluvia opintoja määräajassa opiskelumaan sotatilan vuoksi, voimme pidentää tutkinnon määräaikaa 1 lukuvuodella.

Määräaikaa voidaan pidentää 1 lukuvuodella myös silloin, jos valmistumistasi viivästytti jokin muu poikkeuksellinen olosuhde, joka on vakavuudeltaan rinnastettavissa sotaan. Tällainen olosuhde voi olla esimerkiksi vakava suuronnettomuus tai luonnonkatastrofi, laajavaikutteinen aseellinen hyökkäys tai laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. Sotatilan tai muun olosuhteen vaikutuksen täytyy ajoittua tutkinnon määräajalle.

Jos saat tällaisessa tilanteessa hylkäävän päätösehdotuksen opintolainahyvityksestä, pyydä päätösehdotuksesi uudelleenkäsittelyä. Kerro pyynnössäsi,

  • mikä vakava ja poikkeuksellinen olosuhde vaikutti opintoihisi
  • millä tavoin ja millä ajalla olosuhde vaikutti opintoihisi
  • minkä tutkintoon vaadittavien opintojen suorittamista jouduit siirtämään.

Jos et ole varma, onko opiskelumaasi poikkeuksellinen tilanne sellainen, josta voit saada tutkinnon määräajan pidennyksen, ota meihin yhteyttä.

Kuinka paljon voit saada opintolainahyvitystä?

Opintolainahyvityksessä on enimmäismäärä. Enimmäismäärä riippuu siitä, minkä tutkinnon suoritat

Jos tutkinnon laajuus on 300 op
6 200 e/kk
Jos tutkinnon laajuus on 210 op
4 120 e/kk

Arvioi hyvityksen määrä laskurilla

Laskuriin

Opintolainahyvitys on 40 % siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Sinun täytyy siis nostaa opintolainaa yli 2 500 euroa korkeakoulun tutkinto-opintojen aikana, jotta voit saada hyvityksen.

Opintolainalla on kuitenkin enimmäismäärä, eli hyvityksessä huomioitavan lainan määrä on enintään 400 e/kk. Voit nostaa lainaa korkeakouluopintojesi aikana myös opintolainahyvityksessä huomioitavaa määrää enemmän. Tällöin saat hyvityksen lainan enimmäismäärästä, mutta et sen ylittävästä osasta.

Tarkista, kuinka paljon voit saada opintolainaa.

Opintolainahyvityksessä huomioitavan opintolainan enimmäismäärä ja saamasi hyvityksen enimmäismäärä riippuvat siitä, minkä tutkinnon suoritat.

Tutkinnon laajuusHuomioitavan lainan enimmäismääräOpintolainahyvityksen enimmäismäärä
300 op18 000 e6 200 e
330 op20 000 e7 000 e
360 op21 600 e7 640 e

Opintolainahyvityksessä huomioitavan opintolainan enimmäismäärä ja saamasi hyvityksen enimmäismäärä riippuvat siitä, minkä tutkinnon suoritat.

Tutkinnon laajuusHuomioitavan lainan enimmäismääräOpintolainahyvityksen enimmäismäärä
180 op10 800 e3 320 e
210 op12 800 e4 120 e
240 op14 400 e4 760 e
270 op16 400 e5 560 e

Voit saada hyvityksen niistä opintolainoista, jotka olet nostanut korkeakoulun tutkinto-opintojesi aikana. Jos olet nostanut opintolainaa aikaisemmin toisen asteen opintoihin, sitä ei lasketa mukaan opintolainahyvityksen lainamäärään. Myöskään opintolainaan pääomitettuja eli lainaan lisättyjä korkoja ei lasketa mukaan lainamäärään. Jos olet pienituloinen, voit saada valmistumisen jälkeen tukea opintolainan korkojen maksamiseen.

Opintolainahyvityksen määrä lasketaan siitä lainamäärästä, joka sinulla on jäljellä valmistumislukukauden viimeisenä päivänä. Jos maksat opintolainaasi takaisin jo opintojen aikana, se voi pienentää opintolainahyvityksesi määrää. Sinun ei siis yleensä kannata maksaa opintolainaa takaisin opintojen aikana eikä sen lukukauden aikana, jolloin valmistut.

Esimerkki

Opintolainahyvityksen määrä, kun opintolainaa on maksettu takaisin opintojen aikana

Aleksi on suorittanut 300 opintopisteen tutkinnon määräajassa. Hän on nostanut opintolainaa 20 000 euroa korkeakouluopintojensa aikana ja maksanut sitä takaisin 5 000 euroa. Valmistumislukukauden lopussa hänellä on opintolainaa jäljellä 15 000 euroa.

Koska Aleksi on suorittanut 300 opintopisteen ylemmän korkeakoulututkinnon, Kela voisi ottaa opintolainahyvityksessä Aleksin opintolainasta huomioon enintään 18 000 euroa.

Aleksi on kuitenkin maksanut lainasta 5 000 euroa takaisin jo opintojen aikana, ja siksi hänellä on valmistumislukukauden lopussa lainaa jäljellä vähemmän (15 000 e) kuin enimmäismäärä, jonka Kela voi ottaa huomioon (18 000 e). Aleksille myönnettävä opintolainahyvitys on 5 000 euroa ((15 000 – 2 500) x 40 %).

Jos Aleksi ei olisi maksanut opintolainaa takaisin opintojensa aikana, hän olisi voinut saada opintolainahyvitystä enimmäismäärän eli 6 200 euroa ((18 000 – 2 500) x 40 %).

Jos suoritat korkeakoulututkinnon ulkomailla, opintolainahyvityksen ja huomioitavan lainan enimmäismäärä on suurempi.

Jos suoritat alemmasta ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta toisen ulkomailla ja toisen Suomessa, lasketaan opintolainahyvityksesi määrä tutkintokohtaisesti.

Näin haet opintolainahyvitystä

Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä erikseen. Saat päätöksen opintolainahyvityksestä viimeistään valmistumista seuraavan lukukauden loppuun mennessä.

Esimerkki

Milloin opintolainahyvityksestä saa päätöksen?

Paavo valmistuu suomalaisesta korkeakoulusta toukokuussa 2025. Hän saa Kelasta opintolainahyvitystä koskevan päätöksen automaattisesti viimeistään joulukuussa 2025.

Vaikka et olisi nostanut opintolainaa korkeakouluopintojesi aikana, olet voinut käyttää oikeutesi opintolainahyvitykseen. Voit tarkistaa tietosi OmaKelassa.

Et saa erillistä päätöstä opintolainahyvityksestä, jos olet käyttänyt oikeutesi opintolainahyvitykseen, mutta sinulla ei ole ollut opintolainaa korkeakouluopintojesi aikana.

Esimerkki

Oikeus opintolainahyvitykseen

Jenna suoritti ammattikorkeakoulututkinnon, mutta hän ei nostanut opintolainaa opintojensa aikana. Hän ei saa opintolainahyvitystä, koska hänellä ei ole opintolainaa. Jenna on kuitenkin käyttänyt oikeutensa opintolainahyvitykseen, koska hän on suorittanut ensimmäisen korkeakoulututkintonsa. Hän ei voi enää saada opintolainahyvitystä, vaikka hän suorittaisi uuden korkeakoulututkinnon ja nostaisi uusiin opintoihin opintolainaa

Kenen täytyy hakea opintolainahyvitystä?

Opintolainahyvitystä täytyy hakea erikseen, jos haluaa saada hyvityksen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella.

Sinun kannattaa hakea opintolainahyvitystä yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella, jos

  • suoritat vain alemman korkeakoulututkinnon
  • pidät opinnoistasi taukoa niin, ettet ehdi suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa määräajassa
  • ylemmän korkeakoulututkintosi suorittaminen viivästyy sellaisesta syystä, jonka perusteella tutkinnon määräaikaa ei voida pidentää
  • olet epävarma siitä, suoritatko ylemmän korkeakoulututkinnon ja milloin sen suoritat.

Jos aiot suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon määräajassa ja nostaa lainaa myös sen aikana, saat todennäköisesti suuremman opintolainahyvityksen, kun säästät hyvityksen ylempään korkeakoulututkintoon.

Jos suoritat korkeakoulututkinnon ulkomailla ja haet opintolainahyvitystä alemman tutkinnon perusteella, sinun täytyy sekä ilmoittaa tutkinnosta että hakea hyvitystä 2 vuoden kuluessa siitä, kun olet suorittanut tutkinnon.

Jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon yliopistossa, voit päättää, haetko opintolainahyvitystä vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon.

  1. Tallenna lomake Opintolainahyvityshakemus OT 30 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen.
  2. Kirjaudu OmaKelaan ja valitse Tee hakemus – Opiskelu – Opintolainan korkoavustus, opintolainahyvitys tai -vähennys - tee hakemus. Lisää lomake laitteeltasi ja lähetä se.
  3. Lähetä liitteet OmaKelan kohdasta Lähetä liite sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan tai skannata ne.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Sinun täytyy hakea hyvitystä 2 vuoden kuluessa siitä, kun olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon. Jos valmistumispäivä on esimerkiksi 24.5.2025, hakemuksen täytyy olla Kelassa viimeistään 24.5.2027.

Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen

Saat hylkäävän päätösehdotuksen opintolainahyvityksestä, jos et ole valmistunut määräajassa tai jos sinulla ei ole ollut riittävästi opintolainaa, jotta voisit saada hyvityksen. Voit kuitenkin pyytää päätösehdotuksen uudelleenkäsittelyä ja kertoa syistä, jotka vaikuttivat opintojesi etenemiseen.

Jos suoritat tutkintosi ulkomailla

Jos suoritat korkeakoulututkinnon ulkomailla, voit saada suuremman opintolainahyvityksen. Tutkintosi määräaika määräytyy tutkintosi laajuuden tai tavoiteajan mukaisesti. Jos suoritat alemman ja ylemmän tai pelkän ylemmän korkeakoulututkinnon, lasketaan tutkintosi määräaika siten, että tutkintosi tavoiteaikaan(?) lisätään 1 vuosi.

Tutkinnon määräaikaan kuuluvat myös ne lukukaudet, jolloin olet ilmoittautunut poissa olevaksi tai opintosi ovat olleet keskeytyneinä esimerkiksi ennen uusien opintojen aloittamista.

Selvitä opintolainahyvityksen laskurilla, voitko saada opintolainahyvityksen ja missä ajassa sinun täytyy suorittaa korkeakoulututkintosi.

Jos suoritat ulkomailla ylemmän korkeakoulututkinnon

Jos tutkintosi tavoiteaika on esimerkiksi 5 lukuvuotta, tutkinnon määräaika on 6 lukuvuotta. Tällöin opintolainahyvityksessä huomioitavan lainan enimmäismäärä on 31 500 euroa ja opintolainahyvityksen enimmäismäärä 11 600 euroa.

Opintolainahyvityksen laskuri

Laskuriin

Opintolainalla on enimmäismäärä, eli hyvityksessä huomioitavan lainan määrä on enintään 700 e/kk, kun suoritat tutkintosi ulkomailla. Voit laskea opintolainahyvityksesi enimmäismäärän niin, että jokaista kokonaista lukuvuotta kohti huomioidaan 9 kuukauden laina ja lukukautta kohti 5 kuukauden laina.

Voit nostaa lainaa korkeakouluopintojesi aikana myös opintolainahyvityksessä huomioitavaa määrää enemmän. Tällöin saat hyvityksen lainan enimmäismäärästä, mutta et sen ylittävästä osasta.

Tarkista, kuinka paljon voit saada opintolainaa.

Arvioi laskurilla, kuinka paljon voit saada opintolainahyvitystä.

Jos opiskelet yliopistossa ja suoritat tutkinnot sekä Suomessa että ulkomailla, lue kohdasta Ulkomailla ja Suomessa suoritetut korkeakoulututkinnot, miten opintolainahyvityksesi määrä lasketaan.

Esimerkki

Ulkomailla suoritettu alempi korkeakoulututkinto

Eevi suorittaa ulkomaisessa korkeakoulussa 3 lukuvuotta kestävän alemman korkeakoulututkinnon, jonka laajuus on 180 opintopistettä. Eevi voi saada opintolainahyvitystä enintään 6 560 euroa. Jotta Eevi voi saada opintolainahyvityksen alemman korkeakoulututkinnon perusteella, hänen täytyy hakea hyvitystä itse. 

Ulkomailla ja Suomessa suoritetut korkeakoulututkinnot

Jos suoritat alemmasta ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta toisen ulkomailla ja toisen Suomessa, lasketaan opintolainahyvityksesi määrä tutkintokohtaisesti. Tällöin hyvityksessä huomioitavan opintolainan enimmäismäärä lasketaan erikseen alemmasta ja ylemmästä tutkinnosta. Huomioitava lainamäärä on enintään 400 e/kk suomalaisessa korkeakoulussa suoritetussa tutkinnossa ja enintään 700 e/kk ulkomaisessa korkeakoulussa suoritetussa tutkinnossa.

Jos suoritat alemmasta ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta toisen ulkomailla ja toisen Suomessa, opintolainahyvityksen laskurilla ei voi arvioida hyvityksen määrää. Voit kuitenkin arvioida laskurilla, missä ajassa sinun täytyy suorittaa alempi ja ylempi korkeakoulututkinto, jotta voit saada opintolainahyvityksen.

Huomaa, että laskurin antama arvio opintolainahyvityksen määrästä on virheellinen, jos suoritat yliopistotutkinnot ulkomailla ja Suomessa.

Esimerkki 1

Ulkomailla suoritettu alempi korkeakoulututkinto ja Suomessa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto

Elias suorittaa ulkomaisessa korkeakoulussa alemman korkeakoulututkinnon, jonka suorittamisen tavoiteaika on 3 lukuvuotta. Hänen opintolainastaan otetaan opintolainahyvitystä laskettaessa huomioon enintään 18 900 euroa (3 x 9 kk x 700 e/kk). 

Ulkomailla suoritetun tutkinnon jälkeen Elias suorittaa suomalaisessa korkeakoulussa ylemmän korkeakoulututkinnon, jonka laajuus on 120 opintopistettä ja jonka suorittamisen tavoiteaika on 2 lukuvuotta. Tällöin hänen opintolainastaan voidaan ottaa huomioon enintään 7 200 euroa (2 x 9 kk x 400 e/kk).

Eliaksen opintolainasta otetaan siis opintolainahyvityksessä huomioon yhteensä enintään 26 100 euroa.

Jos Elias on näiden tutkintojen opiskeluaikana nostanut opintolainaa vähintään 26 100 euroa, hän voi saada opintolainahyvityksenä 9 440 euroa ((26 100 – 2 500) x 40 %).

Esimerkki 2

Suomessa suoritettu alempi korkeakoulututkinto ja ulkomailla suoritettu ylempi korkeakoulututkinto

Niilo suorittaa suomalaisessa korkeakoulussa alemman korkeakoulututkinnon, jonka laajuus on 180 opintopistettä ja jonka suorittamisen tavoiteaika on 3 lukuvuotta. Hänen opintolainastaan otetaan opintolainahyvitystä laskettaessa huomioon enintään 10 800 euroa (3 x 9 kk x 400 e/kk). 

Suomessa suoritetun tutkinnon jälkeen Niilo suorittaa ulkomaisessa korkeakoulussa ylemmän korkeakoulututkinnon, jonka suorittamisen tavoiteaika on 2 lukuvuotta. Tällöin hänen opintolainastaan voidaan ottaa huomioon enintään 12 600 euroa (2 x 9 kk x 700 e/kk).

Niilon opintolainasta otetaan siis opintolainahyvityksessä huomioon yhteensä enintään 23 400 euroa.

Jos Niilo on näiden tutkintojen opiskeluaikana nostanut opintolainaa vähintään 23 400 euroa, hän voi saada opintolainahyvityksenä 8 360 euroa ((23 400 – 2 500) x 40 %).

Laskemme huomioitavan lainan enimmäismäärän aina ensimmäiseksi suoritetun tutkinnon perusteella. Jos olet esimerkiksi suorittanut 2 alempaa korkeakoulututkintoa, toisen ulkomailla ja toisen Suomessa, opintolainan ja opintolainahyvityksen enimmäismäärä lasketaan sen tutkinnon perusteella, jonka suoritit ensimmäiseksi. Sillä ei ole merkitystä, mihin opintoihin sait opintotukea tai nostit opintolainaa.

Vaihto-opiskelu tai muu opintojakso ulkomailla ei kuitenkaan suurenna huomioitavan lainan enimmäismäärää. Jos suoritat tutkintosi suomalaisessa korkeakoulussa, lasketaan enimmäislainamääräsi aina Suomen lainamäärällä (400 e/kk), vaikka olet opintojesi aikana suorittanut vaihto-opintoja ulkomaisessa korkeakoulussa ja saanut silloin ulkomaan opintojen opintolainaa.

Jos opintosi ovat viivästyneet etkä ole valmistunut määräajassa, voit silti saada opintolainahyvityksen. Lue lisää hyväksyttävistä syistä opintojen viivästymiselle.

Voit myös saada pidennystä opintolainahyvityksen määräaikaan, jos opintosi ulkomailla viivästyivät enintään 3 kuukautta jommastakummasta syystä:

  • Tutkintotodistuksen saaminen viivästyi sinusta riippumattomasta syystä.
  • Ulkomaisen korkeakoulun lukukausien alkamis- ja päättymisajat poikkesivat Suomen lukukausista.

Sinun on kuitenkin täytynyt suorittaa kaikki opintosi tutkintosi määräaikana. Et voi saada hyvitystä, jos suoritat opintojasi määräajan jälkeen, vaikka korkeakoulussasi olisi ollut poikkeavat lukukaudet tai vaikka tutkintotodistuksesi saaminen viivästyi.

Jos opintosi ulkomailla viivästyivät, ilmoita meille opintojesi aloituspäivä ja viimeinen opiskelupäiväsi, tutkintotodistuksen saamisen viivästymisen syy ja lukukausien alkamis- ja päättymisajat. Voit ilmoittaa tiedot joko hakiessasi opintolainahyvitystä tai kun pyydät päätösehdotuksesi uudelleenkäsittelyä.

Ilmoita ulkomailla suorittamastasi korkeakoulututkinnosta 2 vuoden kuluessa valmistumisesta

Jos olet suorittanut korkeakoulututkintosi ulkomailla, sinun kannattaa ilmoittaa meille tutkinnon suorittamisesta heti valmistumisen jälkeen. Valmistumisesta täytyy kuitenkin ilmoittaa viimeistään 2 vuoden kuluttua valmistumisesta. Jos tutkinnon suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2025, ilmoituksen täytyy olla Kelassa viimeistään 24.5.2027.

  1. Tallenna lomake Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT29 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen.
  2. Kirjaudu OmaKelaan ja valitse Lähetä liite. Valitse Opiskelu – Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta. Lisää lomake laitteeltasi ja liitä mukaan myös tutkintotodistus. Lähetä liitteet.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos olet suorittanut ulkomailla ylemmän korkeakoulututkinnon ja se on ensimmäinen suorittamasi korkeakoulututkinto, saat päätöksen opintolainahyvityksestä automaattisesti. Sinun ei tarvitse lähettää erillistä hakemusta ilmoituksen lähettämisen jälkeen. Jos sinulla on opintolainaa, saat päätöksen, kun olemme saaneet pankista tiedon opintolainasi määrästä.

Jos olet suorittanut ulkomailla alemman korkeakoulututkinnon, ilmoita meille myös siitä lomakkeella Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT29 (pdf). Päätä sen jälkeen, haetko opintolainahyvitystä tämän tutkinnon perusteella vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon.

Jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon ulkomailla, hae opintolainahyvitystä 2 vuoden kuluessa valmistumisestasi.

  1. Tallenna Opintolainahyvityshakemus OT30 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen.
  2. Kirjaudu OmaKelaan ja valitse Tee hakemus – Opiskelu – Opintolainan korkoavustus, opintolainahyvitys tai -vähennys - tee hakemus. Lisää lomake laitteeltasi ja lähetä se.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, lähetä tulostettu lomake osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Sinun täytyy hakea hyvitystä 2 vuoden kuluessa siitä, kun olet valmistunut. Jos valmistumispäivä on esimerkiksi 24.5.2025, hakemuksen täytyy olla Kelassa viimeistään 24.5.2027.

Milloin opintolainahyvitys maksetaan?

Voimme tehdä päätöksen opintolainahyvityksestäsi vasta, kun olemme saaneet pankista tiedon opintolainasi määrästä. Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä itse. Lue lisää, missä tilanteissa opintolainahyvitystä täytyy hakea itse.

Jos olet valmistunut syyslukukaudella (1.8.–31.12.), teemme päätöksen ja maksamme hyvityksen yleensä huhtikuussa.

Jos olet valmistunut kevätlukukaudella (1.1.–31.7.), teemme päätöksen ja maksamme hyvityksen yleensä marraskuussa.

Maksamme opintolainahyvityksen yleensä suoraan pankille. Lyhennämme siis opintolainaasi hyvityksen verran. Jos sinulla on opintolainaa useammassa pankissa tai useammalla velkakirjalla, maksamme opintolainahyvitystä siihen pankkiin, jossa sinulla on suurin opintolaina.

Opintolainahyvityksestä ei makseta veroa.

Jos olet jo maksanut pois kaikki opintolainasi eikä sinulla ole Kelan perinnässä opintolainaa, maksamme opintolainahyvityksen suoraan sinulle.

Jos olemme opintolainasi takaajana maksaneet lainaasi pankille, emme maksa hyvitystä pankille, vaan käytämme sen ensisijaisesti perinnässä olevan opintolainasi lyhentämiseen.

Voit pyytää päätösehdotuksesi uudelleenkäsittelyä

Jos opiskeluaikasi on ollut liian pitkä, saat meiltä automaattisesti hylkäävän päätösehdotuksen opintolainahyvityksestä. Jos sinulla on hyväksyttävä syy opintojen viivästymiselle, voit pyytää päätösehdotuksesi uudelleenkäsittelyä. Pyyntö täytyy tehdä 37 päivän kuluessa päätösehdotuksen antamispäivästä eli päätösehdotuksessa olevasta päivämäärästä. Päätösehdotuksessa ja sen liitteessä on tarkemmat ohjeet.

  1. Pyydä uudelleenkäsittelyä lähettämällä vapaamuotoinen viesti OmaKelassa.
  2. Siirry kohtaan Lähetä ja lue viestejä. Valitse viestin aiheiksi Opiskelu ja Opintolainahyvitys.
  3. Lähetä tarvittavat liitteet OmaKelan kohdasta Lähetä liite. Tarvittavat liitteet kerrotaan päätösehdotuksen ohjeissa.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, voit pyytää uudelleenkäsittelyä soittamalla Kelan puhelinpalveluun. Voit myös postittaa pyynnön ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Käsittelemme pyyntösi, ja saat meiltä uuden päätöksen. Uuteen päätökseen voit hakea muutosta opintotuen muutoksenhakulautakunnasta

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 209
020 692 209
Sivu päivitetty 9.5.2025