Hoitoon hakeutuminen Suomeen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Hoitoon hakeutuminen Suomeen

Suomessa on julkisia ja yksityisiä terveydenhuollon palveluntarjoajia. Voit hakeutua ulkomailta hoitoon Suomen yksityiseen terveydenhuoltoon ilman ennakkolupaa. Jos olet sairausvakuutettu toisessa EU-maassa, voit hakeutua omatoimisesti hoitoon myös julkiseen terveydenhuoltoon. Erikoissairaanhoitoa varten tarvitset lähetteen.

Sinun tulee itse etsiä sopiva hoitopaikka ja selvittää mahdollisuutesi saada hoitoa Suomessa. Jos hakeudut hoitoon ilman ennakkolupaa, maksat itse kaikki hoidosta aiheutuvat kustannukset. Et voi saada kustannuksista korvausta Kelasta, jos olet muualla kuin Suomessa sairausvakuutettu, eikä Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista.

Näin hakeudut Suomeen hoitoon, jos sinulla on ennakkolupa

Voit myös saada hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa, jos sinulla on asuinmaasi myöntämä ennakkolupa. Ennakkoluvalla tarkoitetaan EU- tai Eta-maan, Sveitsin, Ison-Britannian tai Pohjois-Irlannin myöntämää lomaketta E 112 tai S2. Muut ennakkoluvat eivät käy Suomessa.

Jos sinulla on ennakkolupa, maksat Suomen julkisessa terveydenhuollossa annetusta hoidosta saman asiakasmaksun kuin kunnassa asuvat henkilöt. Sinun tulee itse etsiä sopiva hoitopaikka ja selvittää mahdollisuutesi saada hoitoa Suomessa.

Jos asuinmaasi on myöntänyt sinulle ennakkoluvan yksityisessä terveydenhuollossa saamaasi hoitoon, voit hakea kustannuksista sairaanhoitokorvausta Kelasta lomakkeella Suomessa syntyneet sairaanhoitokustannukset SV 127 (pdf).

Lue lisää

Sivu päivitetty 22.4.2021

Mitä mieltä olet sivusta?