Ulkomaille lähtevän pikaopas | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Ulkomaille lähtevän pikaopas

Kun lähdet Suomesta ulkomaille, oikeutesi Kelan etuuksiin ratkaistaan sen perusteella, kuinka kauan aiot olla ulkomailla, mihin maahan muutat ja mikä ulkomailla olosi syy on.

Videolla kerromme, miten Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen muuttaminen vaikuttaa siihen, voitko saada Kelan etuuksia. Videolla oleva kuukausitulojen raja 696,60 e/kk on vanhentunut. Tuloraja vaihtuu vuosittain. Vuonna 2024 tuloraja on 800,02 e/kk. Videon pituus on 1 min 22 s.

Lähdetkö ulkomaille alle vai yli 6 kuukaudeksi?

Ulkomaille alle 6 kuukaudeksi

Jos oleskelet ulkomailla tilapäisesti eli alle 6 kuukautta, sinulla on yleensä oikeus Kelan etuuksiin.

Ilmoita Kelaan, vaikka lähtisit ulkomaille tilapäisesti

Kaikkia Kelan etuuksia ei makseta ulkomaille edes tilapäisen ulkomailla oleskelun ajalta. Ilmoita Kelaan, jos sinulle maksetaan lastenhoidon tukea, yleistä asumistukea tai ostat yli 3 kuukaudeksi reseptilääkkeitä ulkomailla oleskelun takia.

Yli 6 kuukaudeksi ulkomaille

Jos muutat ulkomaille yli 6 kuukaudeksi, oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään.

Ilmoita Kelaan, kun lähdet ulkomaille yli 6 kuukaudeksi

Ilmoita Kelaan heti, kun ulkomaille lähteminen varmistuu ja jos sinulle maksetaan Kelasta etuuksia. Voit tehdä ilmoituksen verkossa.

Kela antaa päätöksen etuuksista

Jos sinulle ei voida enää maksaa Kelan etuutta, saat siitä päätöksen.

Töissä ulkomailla

Työ EU-maassa tai merillä

Jo lyhytkin työskentely EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä lopettaa yleensä oikeutesi Kelan etuuksiin, vaikka asuisit Suomessa. Sama sääntö koskee merityötä, joka tehdään toisen jäsenvaltion lipun alla.

Ilmoita Kelaan ulkomailla työskentelystä

llmoita Kelaan, jos aloitat työskentelyn EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Ilmoita Kelaan myös merityöstä. Selvitä oikeutesi työskentelymaan sosiaaliturvaan ja etuuksiin.

Lähetettynä työntekijänä ulkomaille

Jos olet lähetetty työntekijä, voit edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Jos lähdet työkomennukselle EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai sosiaaliturvasopimusmaahan, tee hakemus sosiaaliturvaan kuulumisesta Eläketurvakeskukseen.

Hae oikeutta sosiaaliturvaan työkomennuksen ajalle

Sinun pitää ilmoittaa yhdessä työnantajasi kanssa Kelaan, jos sinut lähetetään yli 6 kuukaudeksi töihin muualle kuin EU- ja Eta-maahan, Sveitsiin tai sosiaaliturvasopimusmaahan.

Jos perheesi lähtee mukaasi, myös perheenjäsenesi pitää tehdä ilmoitus. Erityisen tärkeää se on, jos perheesi lähtee mukaasi ja jos Kela maksaa sinulle tai perheenjäsenillesi etuuksia.

Opiskelijat

Opiskelijana ulkomaille

Voit saada Kelan etuuksia, vaikka opiskelisit ulkomailla yli 6 kuukautta.

Ilmoita Kelaan, jos opiskelet ulkomailla

Yleensä Kela saa tiedon ulkomailla opiskelustasi, jos haet tai saat opintotukea ulkomaan opintoihin. Jos et saa opintotukea Kelasta, ilmoita Kelaan, että opiskelet ulkomailla.

Eläkeläisenä ulkomaille

Osa vuodesta ulkomailla

Voit yleensä saada Kelan etuuksia, jos oleskelet yhtäjaksoisesti enintään 6 kuukautta ulkomailla.

Perheenjäsenenä ulkomaille

Jos lähdet sosiaaliturvaan oikeutetun perheenjäsenesi mukana ulkomaille, sinulla on myös oikeus sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin.

Pysyvästi ulkomailla

Oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään. Jos muutat EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, voit edelleen saada joitakin Kelan etuuksia, kuten kansaneläkettä.

Ilmoita Kelaan ulkomaille lähdöstä

Ole aina yhteydessä Kelaan, jos lähdet ulkomaille ja sinulle maksetaan Kelasta etuuksia.

Etuudet ulkomaille

Etuuksia voidaan maksaa ulkomaille

Sinulle voidaan yleensä maksaa Kelan etuuksia kuten Suomessa asuvalle, jos oleskelusi ulkomailla on tilapäistä. Sinulle voidaan myös maksaa Kelan etuuksia yli 6 kuukautta kestävän ulkomailla oleskelun ajalta, jos esimerkiksi opiskelet kokopäiväisesti ulkomailla tai olet ulkomailla lähetettynä työntekijänä. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi toimeentulotukea maksetaan vain Suomessa syntyneistä kustannuksista.

Ilmoita Kelaan, jos lähdet ulkomaille

Ole aina yhteydessä Kelaan, jos lähdet ulkomaille ja sinulle maksetaan Kelan etuuksia. Jos etuutta ei voida maksaa ulkomaille, saat Kelasta asiasta päätöksen.

Paluu Suomeen

Ilmoita Kelaan

Ilmoita Suomeen paluustasi myös Kelaan. Pelkkä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon ei yleensä riitä.