Perhevapaakorvauksen hakeminen

Työantaja voi hakea perhevapaakorvausta heti, kun äitiysrahakaudelta tai adoptioäidin vanhempainrahakaudelta on maksettu palkkaa vähintään 1 kuukaudelta. Perhevapaakorvaus pitää hakea 6 kuukauden kuluessa vanhempainpäivärahakauden päättymisestä.

Toimi näin

  1. Hae perhevapaakorvausta Työnantajan asiointipalvelussa (ilmoitus tai hakemus > Perhevapaakorvaus). Vaihtoehtoisesti voit tehdä hakemuksen paperilomakkeella SV18 (pdf). Jos täytät paperihakemuksen, voit halutessasi hakea vuosilomakustannuskorvausta samalla lomakkeella.
  2. Lähetä hakemus Kelaan. Työnantajan paperihakemus ja mahdolliset liitteet pitää aina lähettää postitse.

Hakeminen tulorekisterin kautta 2019

Työnantaja voi hakea Kelan etuuksia myös tulorekisterin kautta, jos palkkaohjelmassa on siihen valmius. Tämä edellyttää lisäksi, että työnantaja on antanut suostumuksen sähköiseen päätökseen.

Tulorekisterin kautta perhevapaakorvausta ei toistaiseksi voi hakea samalla, kun työnantaja ilmoittaa äitiys- tai vanhempainrahan hakemisesta. Tämä asia on tarkoitus korjata kevään 2020 aikana.

Päätös

Työnantaja saa perhevapaakorvauksesta kirjallisen päätöksen. Jos samalla hakemuksella on haettu sekä perhevapaakorvausta että vuosilomakustannuskorvausta, molemmista annetaan päätös erikseen. 

Kela lähettää päätöksen postitse. Päätökset ja maksutiedot ovat nähtävissä myös työnantajien asiointipalvelussa.

Sähköinen päätös

12.1.2019 alkaen työnantaja voi luopua postitse lähetettävistä päätöksistä ja siirtyä sähköisiin päätöksiin. Sähköisiin päätöksiin siirtyminen edellyttää suostumuksen antamista. Tämä koskee kaikkia päivärahapäätöksiä sekä lomakustannuskorvaus-, perhevapaakorvaus-  ja takaisinperintäpäätöksiä. Suostumuksen ilmoittamisessa opastaa erillinen verkkoasiointiopas.

Lue lisää