Omavastuu

Maksat yhteen suuntaan tehdystä matkasta 25 euron omavastuuosuuden (vuonna 2017). Kela korvaa sen ylittävät tarpeelliset matkakustannukset. Jos matkasi kustannus jää alle yhdensuuntaisen matkan omavastuun 25 euroa, maksat matkan kokonaan itse. Myös tämä matkakustannus kerryttää vuotuista omavastuuosuuttasi.

Taksimatkan korotettu omavastuu

Taksimatkan omavastuu määräytyy sen mukaan, mistä tilaat taksin. Kun tilaat taksin keskitetystä tilausnumerosta, maksat yhdensuuntaisesta matkastasi enintään 25 euroa (vuonna 2017).

Seuraa matkakaton täyttymistä

Asiontipalvelusta näet paljonko sinulle tai kuljetuspalveluntuottajalle on maksettu sinua koskevia matkakorvauksia. Lisäksi näet kuinka paljon olet kerryttänyt vuotuista omavastuuosuuttasi.

Siirry asiointipalveluun

Jos tilaat taksin muualta, sinun täytyy maksaa matkan koko hinta ja hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Omavastuuosuutesi yhteen suuntaan tehdystä matkasta on tällöin 50 euroa (vuonna 2017). Tämä omavastuuosuus ei kerrytä vuotuista omavastuuosuutta. Korotettu omavastuuosuus peritään, vaikka vuotuinen omavastuuosuutesi olisi täyttynyt.

Vuotuinen omavastuuosuus eli matkakatto

Jos sairaanhoitoon tai kuntoutukseen liittyvien matkakustannustesi omavastuut ylittävät kalenterivuoden aikana 300 euroa (vuonna 2017), Kela korvaa sinulle tämän jälkeen loppuvuoden matkat terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen kokonaan. 

Vuotuiseen omavastuuosuuteen eli matkakattoon lasketaan mukaan matkojen omavastuuosuudet ja niitä pienemmät kustannukset. Muista hakea korvausta myös omavastuuosuutta pienemmistä matkakustannuksista 6 kuukauden kuluessa matkan tekemisestä.

Jos keskitetystä tilausnumerosta tilatun taksimatkan kustannukset jäävät omavastuuta pienemmiksi, ne kirjautuvat automaattisesti vuotuiseen omavastuuosuuteesi, eikä sinun tarvitse hakea korvausta  niistä erikseen.

Kela seuraa vuotuisen omavastuuosuutesi täyttymistä. Kun se on täyttynyt, saat postitse vuosiomavastuukortin (SV 191). Kun näytät korttia, sinun ei tarvitse maksaa taksin kuljettajalle matkan omavastuuta. Vuosiomavastuun täyttymisen jälkeen tarvitset kuitenkin todistuksen taksin käyttöön.

Ambulanssikuljetuksesta ei peritä maksua, jos vuotuinen omavastuuosuutesi on täyttynyt ja olet osoittanut sen vuosiomavastuukortilla.

Jos sinulta peritään matkasta omavastuu, vaikka vuosiomavastuusi olisi täyttynyt, Kela palauttaa liikaa perityt omavastuuosuudet sinulle jälkikäteen.

Viimeksi muokattu 28.7.2017
Sivu päivitetty 27.6.2016