Kela alkaa seurata toisen asteen opintojen edistymistä syksyllä 2023 | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela alkaa seurata toisen asteen opintojen edistymistä syksyllä 2023

Julkaistu 29.8.2023

Toisen asteen opintojen edistymisen seuraaminen siirtyy oppilaitosten vastuulta Kelaan. Muutos perustuu vuonna 2020 voimaan tulleeseen tiedonhallintalakiin, jonka siirtymäaika on umpeutumassa.

Tänä syksynä Kela alkaa seurata opintojen edistymistä toisen asteen ammatillisessa perustutkinnossa ja lukion nuorten oppimäärässä. Tähän asti tehtävää ovat hoitaneet toisen asteen oppilaitokset. Jos oppilaitos on huomannut, ettei opiskelija ole edistynyt riittävästi opinnoissaan, se on ilmoittanut asiasta Kelaan. Kela on tarvittaessa lähettänyt opiskelijalle selvityspyynnön opintojen edistymisestä.

Syksystä 2023 eteenpäin oppilaitokset eivät enää seuraa opintojen edistymistä opintotuen näkökulmasta. Tämä yksinkertaistaa oppilaitosten ja Kelan välistä tiedonkulkua.

Aiempina vuosina oppilaitokset ovat ilmoittaneet Kelalle postitse noin 6 000 toisen asteen opiskelijan riittämättömästä opintojen edistymisestä. Ilmoitusten perusteella Kela on lakkauttanut opintotuen vuosittain noin 500 opiskelijalta.

Kela maksaa lukuvuosittain opintotukea noin 100 000 toisen asteen opiskelijalle.

Kela tukee nuoria henkilökohtaisesti, jos opinnot meinaavat keskeytyä

Oppilaitokset ovat seuranneet opintojen edistymistä pitkin lukuvuotta, mutta jatkossa Kela seuraa edistymistä vuosittain syyskuussa. Tulevassa seurannassa Kela tarkastelee edellisen lukuvuoden (1.8.2022−31.7.2023) opintoja.

Jos opiskelija ei ole edistynyt riittävästi, Kela lähettää hänelle selvityspyynnön. Opiskelijan vastauksen perusteella Kela arvioi voidaanko opintotuen maksamista jatkaa. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämiään syitä opintojen hidastumiselle ei voida hyväksyä, hänen opintotukensa voidaan joutua lakkauttamaan. Hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle voivat olla esimerkiksi oma tai läheisen henkilön sairaus, muu vaikea elämäntilanne tai erityisen laajan opintokokonaisuuden tekeminen.

Koska Kela voi jatkossa tarkastella edistymistä sähköisesti, selvityspyyntöön vastaamatta jättäneistä voidaan tehokkaammin löytää ne, jotka ovat edistyneet opinnoissaan todella vähän tai ei ollenkaan ja siten ovat vaarassa tippua tavanomaisen arjen ulkopuolelle.

–  Näiden nuorten opintotukea ei lakkauteta automaattisesti, vaan tulemme tarvittaessa olemaan heihin henkilökohtaisesti yhteydessä ja selvitämme, voitaisiinko tuen maksamista jatkaa, kertoo Kelan opintotukiryhmän juristi Reeta Paatelma.

–  Yhteydenoton tarkoituksena on keskustella nuoren kanssa hänen elämäntilanteestaan ja siitä, millaista muuta tukea hän saattaisi tarvita. Tarvittaessa voimme ohjata nuoren esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin tai selvittämään mahdollisuutta Kelan kuntoutukseen, Paatelma kertoo.

Vuonna 2020 voimaan tulleen tiedonhallintalain siirtymäaika umpeutumassa

Muutoksen taustalla on 1.1.2020 voimaan tullut tiedonhallintalaki, joka edellyttää, että viranomaisen täytyy hyödyntää olemassa olevia rekisteritietoja tehtäviensä toteuttamiseen, jos se on mahdollista. Lain 4 vuoden siirtymäaika on nyt umpeutumassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kela ei saa enää vaatia oppilaitoksilta todistuksia tai muita selvityksiä omien tehtäviensä hoitamiseen, jos tiedot saadaan sähköisesti Opetushallituksen Koski-tietovarannon kautta.

Kela tiedottaa asiasta lisää syksyn aikana. Tiedot toisen asteen edistymisen seurannasta päivitetään Kelan verkkosivuille elokuun aikana.

Tiedotetta muokattu 30.8.2023. Toisen kappaleen ensimmäistä virkettä täsmennetty niin, että jatkossa Kela seuraa opintojen edistymistä nimenomaan opintotuen näkökulmasta.

Sivu päivitetty 28.8.2023