FPA har skickat ungefär 47 000 beslutsförslag om återkrav av studiestöd
Cirka 47 000 studiestödsmottagare hade under 2021 inkomster som överskred årsinkomstgränsen och FPA har därför skickat dem ett beslutsförslag om återkrav av studiestöd. Antalet beslutsförslag som har skickats ut är fler än senaste år.
FPA har skickat ut ett förslag till beslut om återkrav av studiestöd till 46 949 studerande, eftersom deras inkomster år 2021 översteg årsinkomstgränsen enligt lagen om studiestöd. Årsinkomstgränsen fastställs enligt hur många månader den studerande har lyft studiestöd. Om en studerande år 2021 lyfte studiestöd för 9 månader fick hans eller hennes övriga inkomster uppgå till högst 12 498 euro.
Det stödbelopp som ska betalas tillbaka uppgår i genomsnitt till 976 euro per studerande. Genom de beslutsförslag som nu skickats ut återkrävs studiestöd till ett belopp av sammanlagt 45,8 miljoner euro. År 2021 fick totalt cirka 320 860 studerande studiestöd.
I fjol skickade FPA ut förslag om återkrav till 40 946 studerande, vilket innebär att de som har fått ett beslutsförslag är 6 003 fler i år.
Den årsinkomstkontroll som görs nu gäller endast studiestödet, dvs. studiepenningen och bostadstillägget.
Årsinkomstkontrollen gäller inte allmänt bostadsbidrag.
Begäran om ny behandling ska göras senast i mitten av mars
En studerande som har fått ett beslutsförslag kan lämna in en begäran om ny behandling till FPA. Detta ska göras senast 16.3.2023.
Det lönar sig att lämna in en begäran om ny behandling om den studerande har inlett sina studier, slutfört sina studier eller använt slut alla sina studiestödsmånader under år 2021. Om årsinkomstgränsen överskrids på grund av andra inkomster än de som förvärvats under studietiden, kan det belopp som återkrävs minska eller så kan återkravet slopas helt. Med beslutsförslaget följer anvisningar om hur den studerande kan göra begäran om ny behandling eller komma överens om betalningsarrangemang.
Tidigare år har ungefär en femtedel av dem som fått ett förslag om återkrav inlett eller slutfört sina studier under året för inkomstkontrollen.
FPA använder det nationella inkomstregistret vid inkomstkontrollen av studiestöd
FPA har i det nationella inkomstregistret kontrollerat inkomsterna för de högskolestuderande som under 2021 inledde eller slutförde sina studier eller använde slut alla sina studiestödsmånader. Om det utifrån kontrollen är klart att de inkomster som förvärvades under studietiden inte är för stora, skickar FPA inget beslutsförslag till den studerande.
Tack vare kontrollen av uppgifterna i inkomstregistret har antalet beslutsförslag minskat med 4 600.
Om en studerande som har inlett eller slutfört sina studier eller använt alla sina studiestödsmånader ändå får ett beslutsförslag, behöver den studerande inte bifoga intyg över de inkomster som framgår av inkomstregistret till begäran om ny behandling.
Studerande ska se till att inkomsterna inte överskrider inkomstgränsen
Den studerande ska själv se till att inkomsterna inte överskrider inkomstgränsen. Inkomstgränserna höjdes med 25 % vid ingången av 2022 och ytterligare från början av 2023. Inkomstgränsen är nu 18 720 euro om den studerande får studiestöd för 9 månader. År 2022 var gränsen för årsinkomsten 15 630 euro.
Det går enkelt att annullera, återbetala eller avbryta studiestödet i MittFPA. Frivilliga återbetalningar av studiestöd för 2022 ska göras före utgången av april 2023. Om den studerande inte annullerar eller återbetalar felaktigt utbetalt studiestöd, återkrävs beloppet höjt med 7,5 %. Det är fråga om en engångshöjning, inte en ränta.