Funderar du på att bli företagare? | FPAGå till innehållet
Artikel

Funderar du på att bli företagare?

Publicerad 1.1.2024

Visste du att du som företagare eller lättföretagare kan få samma stöd från FPA som en arbetstagare? En lättföretagare sysselsätter sig själv och fakturerar sina kunder via ett faktureringsföretag. Till skillnad från andra företagare har en lättföretagare varken FO-nummer eller eget företag.

Om FPA:s förmåner och ersättningar

  1. FPA stöder dig i olika förändringar i livet. Om du till exempel insjuknar, får ett barn eller behöver stöd för boende kan du få samma förmåner som arbetstagare.
  2. Som företagare kan du få bland annat sjukdagpenning och föräldradagpenningar. Dagpenningarnas belopp baserar sig på årsinkomsten. FPA beräknar beloppen enligt din FöPL-arbetsinkomst
  3. Som företagare måste du teckna en FöPL-försäkring om du uppskattar att din arbetsinkomst är minst 9 010,28 euro per år (2024). Om dina inkomster är lägre än så och du inte har en FöPL-försäkring, kan du eventuellt få dagpenningens minimibelopp.
  4. Om du betalar FöPL-försäkring och ordnar företagshälsovård för dig själv, ersätter FPA en del av kostnaderna för företagshälsovården. Du har också rätt till rehabilitering och rehabiliteringspenning.
  5. Som företagare sköter du dina FPA-ärenden enklast i MittFPA. Ta också en titt på snabbguiden för företagare.

Läs också: Lättföretagare – så här kommer du i gång (vero.fi).

Senast ändrad 29.4.2024