Korkoavustuksen määrä ja maksaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Korkoavustuksen määrä ja maksaminen

Kela maksaa korkoavustuksena

  • opintolainan korot
  • pankin ilmoituskulut.

Sinun ei tarvitse maksaa niitä takaisin Kelalle. Jos maksat korot myöhässä pankille, joudut maksamaan viivästyskorot itse. Niitä ei korvata korkoavustuksena.

Kela maksaa yhdellä kertaa kaikki ne korot ja kulut, jotka ovat kertyneet 6 kuukauden korkokaudelta. Alkuvuonna tammi-kesäkuussa maksettavat korot kerääntyvät 16.12.–15.6. ja loppuvuonna heinä-joulukuussa maksettavat korot 16.6.–15.12.

Voit saada korkoavustuksen enintään 5 korkokaudelta.

Kela voi maksaa avustuksen joko sinulle tai pankille

Jos olet jo maksanut itse koron pankille, Kela maksaa korkoavustuksen sinulle. Jos et ole vielä maksanut korkoja, voit pyytää Kelaa maksamaan korkoavustuksen suoraan pankille.

Jos olet maksanut opintolainan korot pankille, Kela voi maksaa korkoavustuksen sinulle. Tällöin tilanteeseesi sopii parhaiten sinulle itsellesi maksettava korkoavustus.

Jos olet maksanut opintolainan korot kuukausittain tai 3 kuukauden välein, maksa korot ja kulut koko 6 kuukauden korkokaudelta. Hae vasta sen jälkeen korkoavustuksen maksamista itsellesi.

Pankille maksettava korkoavustus sopii parhaiten tilanteeseen, jossa maksat korot ja kulut puolivuosittain opintotukilain mukaisina koronmaksupäivinä.

Jos olet sopinut pankin kanssa, että maksat korot kuukausittain, Kela voi maksaa suoraan pankille vain viimeisen kuukausierän. Hae tällöin korkoavustuksen maksamista itsellesi 5 kuukaudelta ja pankille maksamista 1 kuukaudelta.

Jos olet sopinut pankin kanssa, että maksat korot 3 kuukauden välein, Kela voi maksaa suoraan pankille vain viimeisen maksuerän. Hae tällöin korkoavustuksen maksamista itsellesi ensimmäiseltä 3 kuukaudelta ja pankille maksamista toiselta 3 kuukaudelta.

Voit kuitenkin neuvotella pankkisi kanssa siitä, voisitko maksaa korot puolivuosittain. Tee se hyvissä ajoin ennen korkokauden alkamista. Kerro pankillesi, että muutos mahdollistaisi korkoavustuksen saamisen niin, että Kela voisi maksaa korot suoraan pankille koko puolen vuoden korkokaudelta.

Mitä mieltä olet sivusta?