Koulumatkatuki opiskelijalle, jolla ei ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen (31.7.2025 asti)
Opiskelijalla ei yleensä ole oikeutta maksuttomaan koulutukseen, jos hän on
- syntynyt ennen vuotta 2004 ja päättänyt peruskoulunsa ennen vuotta 2021
- jo valmistunut toiselta asteelta.
Koulutus on maksutonta sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin täytät 20 vuotta.
Voit tarkistaa oppilaitoksestasi, onko sinulla oikeus maksuttomaan koulutukseen.
Koulumatkatukea voivat jatkossa saada vain maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat
Eduskunta on päättänyt rajata koulumatkatukioikeuden koskemaan ainoastaan maksuttomaan koulutukseen oikeutettuja opiskelijoita. Tämä tarkoittaa, että ne opiskelijat, jotka eivät ole oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen, eivät voi saada koulumatkatukea enää 1.8.2025 alkaen. Lue lisää tiedotteesta.
Voitko saada koulumatkatukea?
Voit saada koulumatkatukea 31.7.2025 asti, jos
- asut ja opiskelet Suomessa
- koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan
- opiskelet toisella asteella eli esimerkiksi lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai aikuisten perusopetuksessa
- matkustat kouluun vähintään 10 päivänä kalenterikuukauden aikana.
Opintosi oikeuttavat koulumatkatukeen, jos
- opiskelet lukiossa
- suoritat ammatillista perustutkintoa tai tutkinnon osaa
- suoritat kansanopistossa lukio-opintoja tai ammatillista perustutkintoa tai tutkinnon osaa
- suoritat yhdistelmätutkintoa eli opiskelet aikuis- tai iltalukiossa ja suoritat lukio-opintoja ammatillisen perustutkinnon yhteydessä
- opiskelet Pelastusopistossa tai Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa ja suoritat siellä ammatillista perustutkintoa
- osallistut tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA)
- osallistut työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA)
- osallistut aikuisten perusopetukseen.
Et voi saada koulumatkatukea seuraavissa tilanteissa:
- Olet oppisopimuskoulutuksessa eli työpaikalla oppimassa ja saat palkkaa.
- Suoritat ammatillista perustutkintoa tai siihen valmistavaa koulutusta yksityisessä oppilaitoksessa, jolla ei ole opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää koulutuksen järjestämislupaa (esim. hieroja- ja parturi-kampaajakoulut).
- Suoritat ammatti- tai erikoisammattitutkintoa.
- Voit saada päivittäisiin koulumatkoihisi muuta tukea (esim. työttömyysetuuden kulukorvausta maahanmuuttajille tai vammaispalvelulain mukaista matkakorvausta).
- Sinulla on mahdollisuus asua ilmaiseksi oppilaitoksen asuntolassa. Voit kuitenkin saada tukea, jos kuljet asuntolasta päivittäin vähintään 10 kilometrin yhdensuuntaisen matkan oppilaitokseen tai työpaikalle.
Mihin kulkutapaan voit saada koulumatkatukea?
Voit saada koulumatkatukea ensisijaisesti julkisella liikenteellä matkustamiseen tai koulun tai kunnan järjestämään koulukuljetukseen. Julkista liikennettä ovat linja-autot, junat, metrot ja raitiovaunut. Koulukuljetus tarkoittaa koulun tai kunnan järjestämää taksi- tai linja-autokuljetusta. Tarkista koulustasi, järjestääkö se koulukuljetusta.
Jos et voi käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada tukea esimerkiksi omalla autolla kulkemiseen. Tarkista reittioppaasta (kelareitit.digitransit.fi), onko matkallasi käytettävissä julkista liikennettä.
Jos koulumatkallasi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit järjestää kulkemisen itse. Voit kulkea esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Voit myös matkustaa osan matkasta omalla kyydillä, esimerkiksi silloin, kun kuljet lähimmälle juna-asemalle ja tällä matkalla ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta.
Seuraavissa tilanteissa voit saada koulumatkatukea omalla kyydillä kulkemiseen:
- Joudut kulkemaan koko matkan tai osan matkasta omalla kyydillä. Yhdensuuntaiseen koulumatkaasi pitää sisältyä vähintään 5 kilometrin matkaosuus, jolla ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta. Koulumatkan kokonaispituuden täytyy olla yhteen suuntaan vähintään 10 kilometriä. Voit saada tukea omalla kyydillä matkustamiseen myös silloin, kun joudut kulkemaan viikoittain vain osan koulupäivistäsi omalla kyydillä.
- Edestakainen koulumatkasi kestäisi julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
- Koulumatka on sinulle vaikea esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia.
Miten koulumatkan pituus lasketaan?
Jotta voit saada koulumatkatukea, koulumatkasi täytyy olla vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.
Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos suoritat palkatonta työpaikalla oppimista, koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja työpaikan välillä. Koulumatkan pituudeksi ei lasketa esimerkiksi linja-auton kulkemaa matkaa. Se voi olla pidempi kuin lyhin autoreitti.
Kun lasket koulumatkasi pituutta, käytä vain reittiopasta kelareitit.digitransit.fi. Kelan antama päätös perustuu tähän reittioppaaseen. Matkan pituus voi vaihdella eri reittioppaissa.
Ilmoita koulumatkan pituus hakemuksessa tarkasti. Älä pyöristä kilometrejä ylöspäin.
Kuinka paljon koulumatkatuki on?
Koulumatkatukesi määrään vaikuttavat koulumatkapäivien määrä ja kulkutapa.
Voit saada
- täyden koulumatkatuen, jos sinulla on koulumatkoja vähintään 15 päivänä kalenterikuukaudessa
- puolet täydestä koulumatkatuesta, jos sinulla on koulumatkoja 10–14 päivänä kalenterikuukaudessa.
Matkapäivä voi olla myös viikonloppuna tai pyhäpäivänä, jos teet silloin koulumatkan.
Jos sinulla on alle 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa, et voi saada lainkaan koulumatkatukea.
Matkahuolto ja Walttiin kuuluva liikenne (esimerkiksi HSL, Nysse ja Föli)
Jos haet koulumatkatukea OmaKelassa, Kela voi myöntää sinulle niin sanotun osto-oikeuden heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin voit heti ostaa matkalipun koulumatkatuettuun hintaan esimerkiksi lipun myyjän verkkokaupasta.
Jos kuljet kouluun Walttiin kuuluvassa julkisessa liikenteessä (esimerkiksi Helsingin seudun liikenne HSL, Tampereen seudun liikenne Nysse ja Turun seudun liikenne Föli) tai Matkahuollon linja-autolla, maksat puolen kuukauden matkalipusta enintään 21,50 e/kk ja koko kuukauden matkalipusta enintään 43 e/kk. Maksamme yli menevän hinnan koulumatkatukena kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi.
Jos kuljet Matkahuollon linja-autolla, puolen kuukauden lipun hinnan täytyy olla yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinnan yli 54 euroa, jotta voit saada koulumatkatukea. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada koulumatkatukea.
Jos kuljet Walttiin kuuluvalla julkisella liikenteellä vähintään 10 kilometriä, kuukausilipun hinnalle ei ole vähimmäisrajaa.
Muu julkinen liikenne (esimerkiksi VR)
Jos matkustat muussa julkisessa liikenteessä kuin Matkahuollon liikenteessä tai Walttiin kuuluvassa liikenteessä, voit saada koulumatkatukea, jos puolen kuukauden lipun hinta on yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinta on yli 54 euroa. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada koulumatkatukea.
Tuen määrä saadaan vähentämällä halvimman opiskelijalle myytävän puolen kuukauden lipun hinnasta 21,50 euron omavastuu ja koko kuukauden lipun hinnasta 43 euron omavastuu.
Maksamme tuen jälkikäteen pankkitilillesi. Maksupäivä on kerran kuukaudessa.
Oppilaitos tai kunta voi järjestää koulukuljetuksen tai ostaa sinulle matkaliput koulumatkalle. Jos käytät koulukuljetusta, maksat kuljetuksen järjestäjälle enintään 21,50 e/kk, kun koulumatkapäiviä on kalenterikuukaudessa 10–14, ja enintään 43 e/kk, kun koulumatkapäiviä on kalenterikuukaudessa 15 tai enemmän.
Jos joudut matkustamaan omalla kyydillä, koulumatkatuen määrä riippuu matkan pituudesta. Tukea ei makseta todellisten matkakustannusten mukaan. Korvaamme itse järjestämäsi kulkutavan kustannuksia yhdensuuntaisesta matkasta enintään 100 kilometriin asti. Jos matkasi yhteen suuntaan on yli 100 kilometriä, maksat yli menevältä osalta matkakustannuksesi itse.
Voit arvioida koulumatkatuen määrän laskurilla. Valitse laskurissa Itse järjestetty kulkutapa.
Maksamme tuen kuukausittain pankkitilillesi. Päätöksessä kerrotaan, kuinka paljon saat tukea. Näet päätöksen OmaKelasta.
Jos joudut päivittäisellä yhdensuuntaisella koulumatkallasi käyttämään useita kulkutapoja, tuki määritellään ja maksetaan kultakin vähintään 5 kilometrin mittaiselta matkaosuudelta. Jos esimerkiksi matkustat bussilla juna-asemalle vähintään 5 kilometriä ja sitten junalla vähintään 5 kilometriä, voit saada tukea molemmilta matkaosuuksilta.
Jos menomatkan kulkutapa on eri kuin paluumatkan kulkutapa tai jos matkat tai matkan kulkutavat vaihtelevat viikon aikana, tuki voidaan myöntää itse järjestetyn kulkutavan mukaan.
Esimerkki
Opiskelija kulkee viikossa kahtena aamuna vanhempien kyydillä, koska julkista liikennettä ei ole käytettävissä. Loput matkat kouluun ja kotiin hän kulkee Matkahuollon linja-autolla. Tällöin koulumatkatuki myönnetään opiskelijalle itse järjestetyn kulkutavan mukaan. Kela maksaa tuen jälkikäteen pankkitilille. Opiskelija ei siis voi ostaa lippua koulumatkatuettuun hintaan Matkahuollosta.
Näin haet koulumatkatukea
- Hae koulumatkatukea OmaKelassa. Jos et voi itse kirjautua OmaKelaan, huoltajasi voi hakea koulumatkatukea puolestasi. Voit hakea tukea koulumatkoista, jotka teet ennen 1.8.2025.
- Jos haet koulumatkatukea julkiseen liikenteeseen, sinulla voi olla oikeus koulumatkatuettuun lippuun heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tarkista OmaKelasta, saitko osto-oikeuden. Sinun ei tarvitse odottaa päätöstä Kelasta.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi käsitelty, kuinka paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Koulumatkatuki KM 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Jos haet koulumatkatukea lomakkeella, et voi saada osto-oikeutta ennen kuin hakemuksesi on käsitelty.
Voit saada tukea koulumatkoista, jotka teet ennen 1.8.2025. Koulumatkatukea voivat 1.8.2025 alkaen saada vain maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat.
Voit saada koulumatkatukea takautuvasti aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Jos esimerkiksi haluat saada tukea kesäkuun alusta alkaen, hakemuksesi täytyy olla perillä Kelassa heinäkuun lopussa. OmaKelan kautta lähetetyt hakemukset ovat perillä samana päivänä, kun ne on lähetetty.
Milloin koulumatkatuki maksetaan?
Jos käytät julkista liikennettä ja saat osto-oikeuden, saat matkalipun koulumatkatuettuun hintaan lipun myyjältä. Silloin koulumatkatuki maksetaan lipun myyjälle. Osto-oikeuden saa yleensä heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Sinun ei tarvitse odottaa, että olemme käsitelleet hakemuksesi, vaan voit ostaa matkalipun heti, kun olet saanut osto-oikeuden. Tarkista osto-oikeutesi OmaKelasta.
Jos koulumatkatuki maksetaan sinulle itsellesi, maksamme koulumatkatuen pankkitilillesi kerran kuukaudessa. Maksamme koulumatkatuen kuukauden 1. päivänä. Jos pankit ovat kiinni maksupäivänä, tuki maksetaan sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos tuki maksetaan takautuvasti, raha on tilillä yleensä kahden pankkipäivän kuluttua päätöksen antamisesta.
Voit saada koulumatkatukea takautuvasti hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.
Ilmoita muutoksista
Muutokset koulumatkassa, matkapäivien määrässä ja opinnoissa voivat vaikuttaa koulumatkatukeen. Myös esimerkiksi palkallinen työssä oppiminen vaikuttaa tukeen.
Kun ilmoitat muutoksista, saat tuen oikean suuruisena etkä jää ilman sinulle kuuluvaa tukea. Ilmoita muutoksista OmaKelassa tai lomakkeella Koulumatkatuen muutosilmoitus KM 4 (pdf).
Jos et ilmoita muutoksista, sinulle voidaan maksaa tukea aiheettomasti. Silloin tukea joudutaan perimään myöhemmin takaisin. Lue lisää takaisinperinnästä.
Jäikö jotain epäselväksi?
Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.