Alempi ja ylempi korkeakoulututkinto | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Alempi ja ylempi korkeakoulututkinto

Jos sinut on otettu suorittamaan alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa, saat opintotuen ensin alemman korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Voit saada opintotuen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista varten sen jälkeen, kun olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon, aikaisintaan seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Sinun ei yleensä tarvitse tehdä uutta hakemusta, kun olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon. Kela saa yliopistoltasi tiedon alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta. Sen jälkeen Kela myöntää yleensä automaattisesti sinulle opintotuen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista varten, jos sinulla on enimmäistukiaikaa jäljellä.

Muista ilmoittaa Kelaan, jos et jatka opintojasi.

Milloin ylemmän korkeakoulututkinnon opintotukea on haettava?

Sinun on haettava opintotukea ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen seuraavissa tilanteissa:

  • Suoritat alemman korkeakoulututkinnon viimeisten enimmäistukikuukausien aikana. Silloin tuen maksaminen voi päättyä, ennen kuin Kela on saanut yliopistoltasi tiedon tutkinnon suorittamisesta. Siinä tapauksessa Kela lähettää sinulle maksuilmoituksen, jossa on ohjeet tuen hakemisesta.
  • Suoritat alemman korkeakoulututkinnon enimmäistukiajan päättymisen jälkeen.
  • Opintotukesi on lakkautettu muun syyn vuoksi.

Näin haet ylemmän korkeakoulututkinnon opintotukea

  1. Hae opintotukea OmaKelassa opintotuen muutosilmoituksella.
  2. Valitse kohdat ”Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea” ja ”Hakemukseni koskee ylempää korkeakoulututkintoa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen”. Jos muutosilmoitus ei ole valittavissa, valitse opintotukihakemus.
  3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat opintotuen muutosilmoituksen OT 15 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit saada opintotukea aikaisintaan

  • alemman korkeakoulututkinnon suorittamiskuukautta seuraavan kuukauden alusta alkaen ja
  • hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Esimerkki

Jos suoritat alemman korkeakoulututkinnon maaliskuussa, voit saada opintotuen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen aikaisintaan huhtikuun alusta alkaen. Hakemuksen on oltava perillä Kelassa huhtikuun loppuun mennessä.
Sivu päivitetty 28.9.2023

Mitä mieltä olet sivusta?