Muiden etuuksien vaikutus asumisavustukseen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Muiden etuuksien vaikutus asumisavustukseen

Ase- ja siviilipalveluksen suorittaminen vaikuttaa joihinkin Kelan maksamiin etuuksiin riippumatta siitä, saatko sotilasavustusta vai et.

Opintotuen asumislisä

Kela ei myönnä opintotukea eikä siihen kuuluvaa opintotuen asumislisää, jos suoritat varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta. Kela lakkauttaa opintotukesi ja siihen kuuluvan asumislisän, kun aloitat palveluksen.

Yleinen asumistuki

Jos olet oikeutettu sotilasavustuksen asumisavustukseen ja saat jo yleistä asumistukea, Kela myöntää asumisavustuksena asumismenojen ja yleisen asumistuen erotuksen. Yleistä asumistukea ei lakkauteta palvelukseen astumisen vuoksi, mutta asumistuki tulee tarkistaa tulojen muuttumisen takia.

Kela ei myönnä uutta yleistä asumistukea palveluksen alkamiskuukauden alusta ruokakunnalle, jolla on oikeus asumisavustukseen, vaan asumismenot korvataan asumisavustuksena.

Jos Kela kuitenkin hylkää asumisavustuksen esim. tulojen tai erityisen syyn puuttumisen takia, ruokakunta voi saada yleistä asumistukea.

Jos ruokakunnan jäsenellä (esim. asevelvollisen avopuolisolla) ei ole oikeutta asumisavustukseen, Kela voi myöntää yleistä asumistukea koko ruokakunnan asumismenoista.

Eläkkeensaajan asumistuki

Jos saat eläkkeensaajan asumistukea, Kela vähentää perheen asumismenoista ensin eläkkeensaajan asumistuen ja korvaa vain erotuksen asumisavustuksena.

Lue lisää

Sivu päivitetty 18.3.2024