Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus on suunnattu työikäisille nuorille ja aikuisille.

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus sopii sinulle, jos tarvitset sairauden ja kokonaistilanteesi vuoksi yksilöllistä valmentajan tukea työtehtävän, ammattialan tai opiskelualan valintaan. Valmentaja tukee sinua tarvittaessa myös palkkatyöhön työllistymisessä tai ammatinharjoittajaksi tai yrittäjäksi ryhtymisessä. Sairautesi hoidon tulee kuitenkin olla sellaisessa vaiheessa, että voit sitoutua työpaikalla tapahtuvaan työskentelyyn.

Huomaa!

Työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta voit hakea myös ilman todettua sairautta, jos olet 16-29- vuotias ja toimintakykysi on olennaisesti heikentynyt. Lue lisää nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta.

Työllistymistä edistävän kuntoutuksen palveluntuottajat

Palveluntuottajat

Kolme vaihtoehtoista palvelulinjaa

Työllistymistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa on 3 vaihtoehtoista palvelulinjaa: työkokeilu, työhönvalmennus sekä työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä. Kela auttaa valitsemaan palvelulinjan, joka soveltuu parhaiten kuntoutustarpeeseesi.

Kuntoutus toteutetaan yksilöllisesti tavoitteesi mukaan. Siinä voi olla myös muutama päivä ryhmämuotoista toimintaa, jos se tukee tavoitettasi. Kuntoutus pyritään järjestämään omalla työssäkäyntialueellasi eli mahdollisimman lähellä kotiasi. Sairautesi hoidon tulee olla sellaisessa vaiheessa, että voit sitoutua työpaikalla tapahtuvaan työskentelyyn.

Työkokeilu

Työkokeilu soveltuu sinulle, jos tavoitteenasi on varmistaa ammatillinen urasuunnitelma, opiskeluala tai konkreettinen työtavoite. Tällöin kokeilet työtä valitsemallasi työpaikalla. Saat valmentajan tukea soveltuvan ammattialan, opiskelualan tai työtehtävän valintaan ja sen soveltuvuuden varmistamiseen.

Työkokeilu kestää 3–6 kuukautta, ja se voi jatkua työhönvalmennuksena.

Työhönvalmennus

Työhönvalmennus soveltuu sinulle, jos tarvitset tukea työpaikan etsimiseen ja tavoitteesi on saada työpaikka, josta saat palkkaa. Valmennus voi auttaa sinua löytämään työpaikan, työllistymään avoimilla työmarkkinoilla ja muodostamaan palkkatyösuhteen. Voit sijoittua myös yrittäjäksi tai ammatinharjoittajaksi.

Työhönvalmennus kestää 3–21 kuukautta.

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä soveltuu sinulle, jos tarvitset valmentajalta paljon tukea uratavoitteesi täsmentämiseen sekä työkykyäsi vastaavien ammattialojen ja työnkuvien löytämiseen.

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä alkaa työkokeilulla, jossa saat valmentajalta tukea urasuunnitelman teossa, alavaihtoehtojen valinnassa sekä ammattialan työn soveltuvuuden varmistamisessa. Tämän jälkeen kuntoutus jatkuu työhönvalmennuksella, jossa saat tukea etsiessäsi palkkatyöpaikkaa tavoittelemaltasi ammattialalta ja siirtyessäsi palkkatyöhön. Voit sijoittua myös yrittäjäksi tai ammatinharjoittajaksi.

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä kestää 6–26 kuukautta.

Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen ajalta sinulla saattaa olla oikeus kuntoutusrahaan. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Lue lisää

Sivu päivitetty 16.1.2024