Sairaanhoitokorvaus lääkärin tekemistä toimenpiteistä

Taksaluettelossa on joitakin toimenpiteitä, joista Kela voi myöntää korvauksen vain, jos erikseen määritellyt lääketieteelliset edellytykset täyttyvät. Taksaluettelossa ei ole avattu tarkemmin näitä korvaamiseen liittyviä edellytyksiä. Taksaluettelossa on kerrottu, jos toimenpiteestä ei voi saada suorakorvausta.

Alla on lueteltu toimenpiteitä, joiden maksamiseen liittyy erikseen määriteltyjä lääketieteellisiä edellytyksiä. Tarkista korvaamisen edellytykset toimenpidettä koskevalta sivulta.

Rajoitukset

Jos käynnillä tehdään useampi toimenpide samalle kehon alueelle, Kela myöntää korvauksen vain kattavimmasta toimenpiteestä.

Jos kyseessä on erillisten ihomuutosten sairauden hoito, kukin ihotoimenpide voidaan korvata erillisenä toimenpiteenä.

Anestesia voidaan korvata, jos siihen liittyvä toimenpide on korvattava.

Vaikka leikkaus ei ole korvattava, Kela voi kuitenkin maksaa korvauksen ennen leikkausta tehdystä lääkärin tutkimuksesta ja lääkärin määräämistä muista tutkimuksista. Kela voi myöntää korvauksen myös leikkauksen jälkeen tehdyistä jälkitarkastuksista.

Tarkista korvauksen määrä ja toimenpidekoodi taksaluettelosta

Sairaanhoitokorvausten taksaluettelossa on korvaustaksat ja toimenpidekoodit.

Korvaustaksa tarkoittaa Kelan maksaman sairaanhoitokorvauksen määrää. Korvaus on enintään korvaustaksan määrä. Jos peritty palkkio on pienempi kuin taksaluettelossa ilmoitettu korvaustaksa, Kela maksaa perityn palkkion määrän.

Tutustu taksaluetteloihin.

Etuusohjeet

Löydät lisää tietoa toimenpiteiden korvaamisesta Kelan etuusohjeista. Etuusohjeet on tarkoitettu ensisijaisesti Kelan sisäiseen käyttöön. Tutustu sairaanhoitokorvausten etuusohjeeseen (pdf).