Vuokravakuus ja muutokset | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Muutokset

Tällä sivulla on tietoa muutoksista, jotka vaikuttavat vuokravakuuden hakemiseen.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen jatkaminen

Jos vuokrasopimus on määräaikainen ja sopimuksen päättymisen jälkeen tehdään jatkosopimus samaan asuntoon, vuokralaisen pitää hakea vuokravakuutta uudelleen. Vuokralaisen pitää toimittaa Kelaan uusi vuokravakuushakemus sekä jatkosopimus tai tarjous jatkosopimuksesta.

Vuokravakuushakemus pitää toimittaa Kelaan viimeistään 1 kuukauden kuluttua siitä, kun aiempi vuokrasopimus on päättynyt. Asiakkaalla pitää olla oikeus perustoimeentulotukeen, jotta Kela voi myöntää jatkoa vuokravakuuteen.

Jos vuokrasuhde jatkuu ja asuntoon myönnetään uusi vuokravakuus, aiempi maksusitoumus mitätöityy ja uusi maksusitoumus kattaa vahingot myös aiemman maksusitoumuksen voimassaoloajalta. Vuokranantaja voi käyttää vuokavakuuden vasta, kun vuokrasuhde asiakkaan kanssa päättyy ja asiakas muuttaa pois asunnosta.

Muutto saman vuokranantajan toiseen asuntoon

Jos asiakas muuttaa saman vuokranantajan toiseen asuntoon, Kelan myöntämä vuokravakuus vanhaan asuntoon päättyy. Tällöin asiakkaan pitää hakea uutta vuokravakuutta.

Asunnon omistaja vaihtuu

Vuokralaisen ei tarvitse hakea uutta vuokravakuutta, jos asunnon omistaja vaihtuu ja voimassa oleva vuokrasopimus siirtyy sellaisenaan asunnon uudelle omistajalle.

Jos vuokranantaja ja vuokralainen tekevät uuden vuokrasopimuksen tai vuokrasuhteen ehdot muuttuvat, vuokralaisen pitää hakea Kelasta uutta vuokravakuutta uusien asumistietojen perusteella.

Vuokranantajan yhteystiedot muuttuvat

Vuokranantajan osoitteenmuutokset ja maksuosoitteiden muutokset pitää tehdä kirjallisesti lomakkeella Ilmoitus - Tiedot vuokranantajasta Y 12 (pdf).

Lomakkeen voi palauttaa mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen (Henkilöasiakkaat-osio) tai postittaa osoitteeseen

Kela, PL 10
00056 KELA

Sivu päivitetty 22.4.2021

Mitä mieltä olet sivusta?