Vuokranantajat | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Vuokranantajat

Kela voi tietyissä tilanteissa maksaa vuokralaiselle myönnettyjä tukia vuokranantajalle. Tällaisia tukia ovat yleinen asumistuki, eläkkeensaajan asumistuki ja asumismenoihin tai vuokravakuuteen myönnetty perustoimeentulotuki.

Vuokranantaja voi ilmoittaa asiointipalvelussa tiedot etuuden maksamista varten ja hakea vuokravakuuden realisointia. Jos vuokranantajalla on Y-tunnus ja kiinteistöhallinnan järjestelmä, vuokranantaja voi toimittaa vuokrasopimukset Kelaan sähköisesti. Muissa asioissa vuokranantaja voi olla yhteydessä Kelaan puhelimitse tai suojatulla sähköpostilla.

Kela ei voi ilman vuokralaisen suostumusta luovuttaa vuokranantajalle tietoja, jotka koskevat asumistukea, perustoimeentulotukea tai muuta etuutta. Jos asumistuen saaja on valtuuttanut vuokranantajan maksunsaajaksi, vuokranantaja voi saada tiedon asumistuen määrästä ja maksupäivästä.

Yleinen asumistuki pienenee vuonna 2024, ja sen maksaminen omistusasuntoihin päättyy vuonna 2025

Eduskunta on päättänyt yleisen asumistuen leikkauksista, jotka pienentävät asumistuen määrää vuonna 2024. Suurin osa yleisen asumistuen muutoksista tulee voimaan 1.4.2024 ja vaikuttaa ruokakunnan asumistukeen, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran. Lisäksi omistusasuntoon ei saa enää yleistä asumistukea 1.1.2025 alkaen.

Lue lisää yleisen asumistuen muutoksista