Kunnan kotoutumispalveluiden työntekijän näkymä Kelmussa muuttuu | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kunnan kotoutumispalveluiden työntekijän näkymä Kelmussa muuttuu

Julkaistu 23.5.2023

Kuntien kotoutumispalveluilla on tehtäviä, joissa työntekijällä on lakiin perustuva oikeus saada Kelasta tietoja asiakkaansa etuuksista. Näitä tietoja voi jatkossakin tarkistaa Kelan etuustietopalvelu Kelmusta. Tietojen näkymiseen tulee kuitenkin muutoksia 27.5.

Kunnan kotoutumispalveluiden työntekijällä on tehtävänsä perusteella oikeus saada tietoja asiakkaansa etuuksista, ja hän voi jatkossakin tarkistaa tiedot kätevästi Kelan etuustietopalvelu Kelmusta. Palvelun käyttö sujuvoittaa viranomaisten välistä yhteistyötä ja ammattilaisten tiedonsaantia yhteisen asiakkaan asioiden hoitamisessa. Se on tarkoitettu viranomaisille, joilla on lakiin perustuva oikeus saada tietoja Kelasta.

Tietojen näkymiseen tulee kuitenkin muutoksia. Jatkossa kotoutumispalveluiden työntekijä näkee tarvitsemansa tiedot uudella käyttötarkoituksella Kotoutumisetuudet. Perustoimeentulotuen ja muiden tarvittavien etuuksien vireilläolo-, ratkaisu-, maksu- ja takaisinperintätiedot näkyvät työntekijälle edelleen. 

Kela tekee muutokset Kelmuun lauantaina 27.5. Kunnan tai kotoutumispalveluiden työntekijän ei tarvitse itse tehdä mitään, jos työntekijällä on Suomi.fi-valtuus Etuustietojen käsittely ja maksuvaatimusten rekisteröinti. 

Kunnassa on hyvä säännöllisesti käydä läpi kunnan työntekijöiden käytössä olevat Suomi.fi-valtuudet ja mitätöidä tarpeettomat valtuudet. Suomi.fi-valtuus täytyy mitätöidä esimerkiksi silloin, jos työntekijä on siirtynyt hyvinvointialueen työntekijäksi tai jos tehtävät vaihtuvat. Tutustu Digi- ja väestötietoviraston ohjeeseen: Valtuuden tai valtuuspyynnön mitätöiminen.

Jos lakiin perustuvaa oikeutta ei ole, Kela voi luovuttaa tietoja yhteistyökumppanille vain, jos asiakas on antanut Kelalle suostumuksen tietojen luovuttamiseen. 

Lue lisää kela.fistä

•    Yhteistyökumppanin oikeus saada tietoja 
•    Etuustietopalvelu Kelmu 
•    Asiointivaltuudet kumppaneille
•    Etuustietopalvelu Kelmussa tarvittavat valtuudet ja näytettävät tiedot (pdf)

Sivu päivitetty 23.5.2023