Kesä ja Kela | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Kesä ja Kela

Julkaistu 27.6.2024

Mitä kaikkea kesällä on hyvä muistaa Kela-asioiden hoitamisessa? Kokosimme sivulle vinkkejä, jotka kannattaa muistaa, kun asioit kesällä Kelan kanssa.


 

Palvelupisteiden kesäaukioloajat

Kelan palvelupisteiden aukioloajoissa on muutoksia kesän aikana. Kesäaukioloajat tulevat voimaan porrastetusti kesäkuusta alkaen ja päättyvät viimeistään 30.9.2024.

Tarkista palvelupisteiden ajantasaiset aukioloajat

Puhelinpalvelu on auki normaalisti

Puhelinpalvelumme on kesälläkin avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–16. Puhelimessa voit hoitaa samoja henkilökohtaisia asioita kuin palvelupisteessä.

Kelan koltansaamenkielinen puhelinpalvelu on avoinna torstaisin klo 9–11 numerossa 020 634 4795 (suljettu 17.6.–5.7. ja 29.7.–9.8.2024). Pohjoissaamenkielinen puhelinpalvelu on toistaiseksi suljettu. Saamenkieliset asiakkaat voivat jättää myös yhteydenottopyynnön sähköpostiin osoitteeseen saame@kela.fi.

Tarkista Kelan palvelunumerot

Vammaisten tulkkauspalvelu

Vammaisten tulkkauspalvelukeskus on kesällä avoinna tavalliseen tapaan. Etäpalvelun aukioloajat kuitenkin muuttuvat, ja etäpalvelu on auki ajalla 24.6.–2.8. klo 9–13.

Tarkista vammaisten tulkkauspalvelun aukioloajat

Asioi verkossa milloin vaan

Voit hoitaa useimmat Kela-asiat verkossa: voit esimerkiksi hakea etuuksia, tarkistaa päätöksen, nähdä tuen maksupäivän, toimittaa liitteitä ja lähettää Kelaan viestejä.

Kirjaudu OmaKelaan

Kelan verkkosivuilla chattirobotti Kela-Kelpo neuvoo kaikkina vuorokauden aikoina muun muassa toimeentulotukeen, yleiseen asumistukeen, opiskelijoiden tukiin sekä perhe-etuuksiin liittyvissä asioissa.  

Kela palvelee asiakkaita myös Facebookissa ja Instagramissa.

Asiointi muilla asiointipisteillä

Jos et voi hoitaa asiaasi verkossa tai puhelimessa ja lähin Kelan palvelupiste on kiinni, voit saada apua Kela-asioihin myös muualta. Monella paikkakunnalla on viranomaisten yhteinen asiointipiste, jossa neuvotaan Kela-asioissa yleisellä tasolla.

Kela-asioihin saa neuvontaa myös monissa Ohjaamoissa, lähitoreilla ja palvelukeskuksissa.  
 
Lisäksi usealla paikkakunnalla on Kelan etäpalvelu, jonka kautta saat Kelan työntekijään kuva- ja ääniyhteyden. Etäpalvelu vastaa palvelua Kelan omassa palvelupisteessä. 

Matkailu ei ole este Kela-asioiden hoitamiselle. Kokosimme 6 napakkaa vinkkiä, joiden avulla voit lomailla huoletta ja luottaa, että Kela-asiasi ovat kunnossa.

Näin hoidat Kela-asiat mökillä ja reissussa (elämässä.fi)

Voit halutessasi luopua paperipostista. Kun luovut paperipostista, saat tiedon päätöksestäsi nopeammin kuin kirjepostilla.

Tee näin, kun haluat luopua paperipostista

Kela käsittelee tukihakemukset kesällä normaalisti. Joskus Kelaan tulee kuitenkin niin paljon hakemuksia, että käsittelyajat ovat pidemmät kuin yleensä.

Osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran keskivertoa nopeammin, osa hitaammin. 

Tarkista hakemusten keskimääräiset käsittelyajat

Hakemuksen käsittely voi viivästyä esimerkiksi puuttuvien tietojen tai liitteiden vuoksi. Jos Kela tarvitsee sinulta lisätietoja tai liitteitä hakemuksen käsittelyä varten, Kela soittaa sinulle tai lähettää sinulle viestin OmaKelaan.

Oman hakemuksesi tilanteen voi tarkistaa kätevästi OmaKelasta. OmaKelassa voit myös lähettää Kelaan viestejä ja liittää hakemukseesi tarvittavia asiakirjoja sähköisesti. 

Liitteet voi tarvittaessa myös postittaa Kelaan osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Uusi opiskelija

Aloitatko korkeakouluopiskelut? Onnea opiskelupaikasta! Muista hakea Kelan tuet hyvissä ajoin. Opintotuen ja yleisen hakemuksen käsittelyajat voivat olla pidemmät kuin yleensä loppukesän ruuhkan vuoksi.

Tutustu uusien opiskelijoiden Kela-vinkkeihin

Opintoja jatkava

Tutustu vinkkeihin opiskelijoiden kesäajan toimeentuloa varten.

Opiskelijan kesä, työt ja tulot -vinkkilistaan

Jos tilanteessasi tai tuloissasi tapahtuu kesällä muutoksia, muista ilmoittaa niistä Kelaan. Tällöin tuet maksetaan sinulle oikean suuruisina ja vältyt mahdolliselta takaisinperinnältä.

 

Sivu päivitetty 27.6.2024