Opiskelija, muista nämä uuden lukuvuoden alkaessa | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Opiskelija, muista nämä uuden lukuvuoden alkaessa

Julkaistu 26.6.2024

Uuden lukuvuoden alku lähestyy! Muista tarkistaa, että Kela-asiasi ovat kunnossa, ennen kuin palaat koulun penkille. Tältä sivulta löydät tärkeimmät muistettavat Kela-asiat opiskeluun liittyen.

Kun opiskelet toisella asteella eli esimerkiksi lukiossa tai ammattioppilaitoksessa, voit saada opintotukea. Katso nämä vinkit Kela-asioihin.

Voit saada opintotukea opintoihisi peruskoulun jälkeen, jos tarvitset taloudellista tukea ja opiskelet päätoimisesti. Lisäksi opintojen kokonaiskeston on oltava vähintään 2 kuukautta ja opintojen täytyy edistyä riittävästi.

Selvitä, mitä tukea voit saada.

Opintotuen laskurilla voit laskea arvion opintotukesi määrästä. Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea. Sinun täytyy itse huolehtia siitä, että vuositulosi eivät ylitä vuositulorajaa.

Voit saada opintolainaa 400–850 e/kk. Laina haetaan pankista, ja sitä nostetaan 4 kertaa vuodessa.

Lue lisää opintolainan määrästä ja nostopäivistä.

Voit saada Kelasta myös koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatkasi on pitkä. Voit hakea koulumatkatukea kätevästi verkkohakemuksella OmaKelassa. Jos kuljet koulumatkat julkisella liikenteellä, saat matkalipun useimmista matkalippuja myyvistä verkkokaupoista heti, kun olet lähettänyt hakemuksen.

Lue lisää koulumatkatuesta.

Onnea opiskelupaikasta! Kokosimme uusien opiskelijoiden Kela-vinkit tänne, jotta voit keskittyä opiskeluiden alkaessa uusiin opiskelukavereihin, kurssivalintoihin ja haalarimerkkien ompelemiseen.

Voit hakea opintotukea heti, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Opintotukeen kuuluu opintoraha ja opintolaina.

Arvioi Kelan laskureilla, mitä tukea voit saada ja kuinka paljon.

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Lainan määrään lisätään myös korot. Jos Kela myöntää sinulle lainatakauksen, voit hakea lainan valitsemastasi pankista.

Lue lisää opintolainan määrästä ja nostamisesta.

Lue lisää opintolainan hakemisesta.

Opintotuessa on vuosituloraja, jota ei saa ylittää. Tulorajaan vaikuttaa tukikuukausien määrä: mitä useampana kuukautena saat opintotukea, sitä pienempi vuosittainen tulorajasi on. Sinun täytyy itse seurata tulojasi. Voit tarkistaa oman opintotuen tulorajan esimerkiksi OmaKelassa. Muista siis tulorajat, erityisesti jos työskentelet opintojen ohella tai kesäisin!

Lue lisää opintotuen tulovalvonnasta.

Suomessa asuvat opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea. Yleistä asumistukea on haettava erikseen. Tee asumistukihakemus sitten, kun sinulla on allekirjoitettu vuokrasopimus. Muista, että sinun on ilmoitettava Kelaan, jos tulosi tai elämäntilanteesi muuttuu olennaisesti. Asumistuessa ei ole yhtä vuosittaista tulorajaa, vaan tuloja tarkastellaan kuukausitasolla. Jos opiskelet ulkomailla tai Ahvenanmaalla tai asut opiston asuntolassa, voit saada yleisen asumistuen sijaan opintotuen asumislisää.

Lue lisää opintotuen, yleisen asumistuen ja työtulojen yhdistämisestä (elämässä.fi).

Läsnä olevana korkeakouluopiskelijana sinulla on oikeus käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS.fi) palveluita. Sinun täytyy maksaa Kelalle terveydenhoitomaksu jokaiselta lukukaudelta. Vuonna 2024 maksu on 36,80 euroa lukukaudessa. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan sinun täytyy muistaa maksaa se itse. Maksu kannattaa maksaa samalla, kun haet opintotukea.

Maksa terveydenhoitomaksu OmaKelassa.

Tutustu YTHS:n palveluihin (YTHS.fi).

Saat opiskelija-aterian hinnasta alennuksen ravintoloissa, jotka ovat mukana Kelan ateriatuessa. Alennuksen saat näyttämällä opiskelijakorttia.

Hae opiskelijaravintoloita.

Oletko lähdössä ulkomaille opiskelemaan? Voit saada opintotukea myös silloin, kun suoritat tutkinnon ulkomailla.

Lue lisää opintotuesta ulkomaille.

Taas mennään! Nyt on hyvä hetki muistella, mitkä Kela-asiat pitikään hoitaa kuntoon ennen kuin opiskelu vie taas mennessään.

Muista huolehtia, että vuositulosi eivät ylitä opintotuen vuositulorajaa. Opintotuessa ei ole merkitystä, missä vaiheessa vuotta tulot saadaan, eli esimerkiksi kesätyötulot vaikuttavat myös opintotukeen. Lisäksi opintojesi täytyy edistyä riittävästi, jotta voit saada opintotukea.

Tarkista, paljonko sinulla on opintotukikuukausia jäljellä, ja suunnittele opintojesi edistyminen sen mukaan. Jos opintotukesi loppuu ennen kuin valmistut, voit hakea tukeen lisäaikaa. Jos lisäaikaa ei voida myöntää, voit hakea Kelasta toimeentulotukea. Arvioi ensin laskurilla, voitko saada toimeentulotukea.

Muista ilmoittaa Kelalle, jos elämässäsi tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat opintotukeen.

Saatko yleistä asumistukea? Muista, että sinun on ilmoitettava Kelalle, jos tulosi muuttuvat olennaisesti tai jos elämäntilanteesi muuttuu, esimerkiksi muutat seurustelukumppanin kanssa saman katon alle. Huomaathan, että yleiseen asumistukeen on tullut muutoksia, jotka pienentävät opiskelijan asumistukea.

Lue lisää yleisen asumistuen tarkistamisesta.

Muista maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu hyvissä ajoin. Maksu kannattaa maksaa OmaKelassa samalla, kun hoidat muut Kela-asiat kuntoon lukuvuoden alussa. Maksu täytyy maksaa jokaiselta lukukaudelta.

Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon? Voit saada opintotukea myös silloin, kun lähdet Suomesta ulkomaille opiskelemaan.

Lue lisää opintotuesta ulkomaille.

Onko jaksaminen koetuksella? Joskus psyykkisen terveyden ja jaksamisen rajat tulevat vastaan. Silloin Kelan kuntoutuspsykoterapia tai muut kuntoutusmuodot voivat olla avuksi. Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Sen aikana voit saada sairauspäivärahaa.

Lue lisää opiskelijan sairauslomasta (elämässä.fi).

Häämöttääkö opiskeluiden loppusuora? Jos suoritat korkeakoulututkintosi määräajassa, Kela voi maksaa osan opintolainastasi. Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä erikseen, vaan Kela tekee päätöksen automaattisesti.

Lue lisää opintolainahyvityksestä.

Jos valmistumisen jälkeen et löydä heti töitä tai tulosi ovat pienet, opintolainan korkoavustus voi tuoda helpotusta arkeesi. Korkoavustus tarkoittaa, että Kela maksaa valtion takaaman opintolainasi korot kokonaisuudessaan.

Lue lisää korkoavustuksesta.

Tiesithän, että voit luopua Kelan lähettämästä paperipostista ilmoittamalla siitä OmaKelassa?

Kun luovut paperipostista, saat tiedon päätöksestäsi nopeammin kuin kirjepostilla. Lähetämme sinulle valintasi mukaan sähköpostin tai tekstiviestin heti, kun päätös on luettavissa OmaKelassa.

Näin luovut paperipostista.

Mitä muuta elämääsi kuuluu?

  • Tarvitsetko apua asumismenoihin?

    Suomessa asuvat opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea.

  • Aloitatko ase- tai siviilipalveluksen?

    Ase- tai siviilipalveluksen aikana ei voi saada opintotukea. Laita opintotuki tauolle ja hae Kelasta sotilasavustusta.

  • Takkuaako opiskelu?

    Jos sairaus tai vamma vaikeuttaa opinnoista selviytymistä, kuntoutuksesta voi olla apua. 

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelaan
Sivu päivitetty 11.7.2024