Nuori, onko sinulla vamma tai pitkäaikainen sairaus? | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Nuori, onko sinulla vamma tai pitkäaikainen sairaus?

Julkaistu 26.5.2023

Kun täytät 16 vuotta, Kelan tuet muuttuvat ja voit myös saada uusia tukia. Keräsimme tärppiin vinkit uuteen elämänvaiheeseen.

Nuori hymyilee lähikuvassa.

7 vinkkiä vammaisen tai pitkäaikaissairaan nuoren tuista

  1. Kun täytät 16 vuotta, voit hakea 16 vuotta täyttäneen vammaistukea. Sen myöntöedellytykset ovat kuitenkin erilaiset kuin lapsen vammaistuen. Vaikka sairautesi tai vammasi olisi ennallaan, voi olla, että tuen taso laskee tai tukea ei makseta lainkaan.
  2. Jos haaveilet opinnoista ja työllistymisestä, voit saada Kelasta ammatillista kuntoutusta ja löytää omaan tilanteeseesi sopivan koulutuksen tai ammatin. Tarjolla on useita kuntoutusvaihtoehtoja, ja kuntoutuksen ajalta voit myös saada taloudellista tukea eli kuntoutusrahaa.
  3. Jos olet 16–19-vuotias opiskelija ja tarvitset sairauden tai vamman takia erityisiä tukitoimia, voit saada Kelasta nuoren kuntoutusrahaa. Kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 33,15 euroa arkipäivältä. Lisäksi Kela voi korvata opiskelukustannuksia ja lukukausimaksuja.
  4. Jos sairastut yli 16-vuotiaana esimerkiksi masennukseen, voit saada sairauspäivärahaa. Jos sairaus jatkuu pitkään, Kela selvittää, voisiko kuntoutuksesta olla sinulle apua.
  5. Jos et pysty tekemään työtä sairautesi tai vammasi vuoksi ja tilanne pitkittyy, voit hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Niitäkin voit hakea verkossa.
    • Jos haet työkyvyttömyyseläkettä alle 20-vuotiaana, Kela selvittää aina ensin, onko sinulla edellytyksiä saada nuoren kuntoutusrahaa ja Kelan järjestämää kuntoutusta.
  6. Jos saat työkyvyttömyyseläkettä, sinulla voi olla oikeus myös eläkettä saavan hoitotukeen, jos tarvitset arjessa apua ja ohjausta esimerkiksi oman hygienian hoidossa, lääkehoidosta huolehtimisessa tai kommunikaatiossa. Hoitotukeakin voi hakea verkossa.
  7. Kun muutat omaan kotiin, voit hakea yleistä asumistukea vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon. Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, voit saada eläkkeensaajan asumistukea.

Tarvitsetko neuvontaa?

Jos tarvitset neuvontaa, soita meille. Voit myös varata puhelinajan verkossa,

Ota yhteyttä
Sivu päivitetty 29.4.2024