Näin haet sairauspäivärahaa

Jos olet työsuhteessa ja työnantaja maksaa palkkaa sairausajaltasi, työnantaja hakee sairauspäivärahaa puolestasi ja se maksetaan työnantajalle. Jos hakemuksen käsittelyä varten tarvitaan lisätietoa, Kela on sinuun yhteydessä. 

Hae sairauspäivärahaa verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Hae sairauspäivärahaa verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Ilmoita hakemuksessasi työnantajasi ja työsi sisältö. Jos teet useampaa kuin yhtä työtä, kerro myös mistä töistä olet ollut sairautesi vuoksi pois ja mitä työtä olet pystynyt tekemään.
  • Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit hakea YEL- ja Mela-päivärahaa verkossa. Kela välittää hakemuksen työeläkelaitokseen ja Melaan.
 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Voit kirjoittaa viestiisi saatteen esimerkiksi silloin, kun liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • A-lääkärintodistuksen perusteella voit saada päivärahaa yleensä enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi B-lääkärinlausunto.
   • Jos lääkärisi on kirjoittanut sinulle sähköisen A-lääkärintodistuksen sairauspoissaolosta, saat siitä tulosteen, jonka voit toimittaa työnantajallesi. Kun tulosteessa on maininta, että A-lääkärintodistus on toimitettu Kanta-palveluiden kautta sähköisesti Kelaan, silloin lääkärintodistusta ei enää tarvitse toimittaa Kelaan hakemuksen liitteeksi.
  •  Sairauspäiväraha perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Kela käyttää vuositulon laskemisessa vain tulorekisteriin ilmoitettuja palkkatietoja. Jos haluat, että vuositulo lasketaan tarkastelujakson 3 viimeisen kalenterikuukauden tulojen perusteella, hakemuksen lisätiedoissa tulee olla selvitys tarkastelujaksolla olevasta erityistilanteesta.

  • Jos olet ollut tapaturmassa, liikenneonnettomuudessa tai sinulla on ammattitauti, voit ilmoittaa tiedot asiointipalvelussa tai liittää hakemukseen Selvityksen tapaturmasta (SV 143).

 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko päivärahaa saat. Päätöstä ei lähetetä sinulle erikseen postitse, jos olet antanut asiointipalvelussa suostumuksen siihen, että Kela toimittaa asiakirjat vain asiointipalveluun.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa sairauspäivärahahakemuksen (SV 8) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Hakuaika

Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Jatkohakemus

Uutta hakemusta ei tarvita, jos työkyvyttömyys jatkuu 30 kalenteripäivän kuluessa edellisen sairauspäivärahakauden päättymisestä. Jatkohakemukseksi riittää lääkärintodistus tai -lausunto. Hae jatkoa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden jatkumisesta.

Lisäselvitykset

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jossa terveydentilasi selvitetään ja työkykysi arvioidaan. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Kela ilmoittaa päivärahapäätöksessä lisätutkimuksiin lähettämisestä ja maksaa päivärahaa yleensä siihen asti, kunnes hakemus voidaan ratkaista tutkimustulosten perusteella.

Sähköinen päätös             

Jos olet valinnut asiointipalvelussa asiakirjojen toimitustavaksi vain asiointipalvelun (”Haluan asiakirjat vain asiointipalveluun, kun se on mahdollista”), sairauspäivärahapäätöksesi toimitetaan vain asiointipalveluun.

Kun päätös on luettavissa asiointipalvelussa, saat saapumisilmoituksen tekstiviestillä tai sähköpostitse: ”Hyvä asiakas, sinulla on uusi asiakirja Kelan asiointipalvelussa. Käy katsomassa asiakirja osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Ystävällisesti Kela”

Voit koska tahansa peruuttaa suostumuksesi siihen, että asiakirjasi toimitetaan vain asiointipalveluun.

Muutoksenhaku sähköiseen päätökseen

Jos sairauspäivärahapäätös on mielestäsi virheellinen, voit hakea siihen muutosta. Toimita valitus 37 päivän sisällä sähköisen päätöksen saapumisilmoituksen lähettämisestä. Kela olettaa, että olet saanut tiedon päätöksestä seitsemäntenä päivänä saapumisilmoituksen lähettämisen jälkeen.

Lue lisää