Näin haet kuntoutusrahaa

Hae kuntoutusrahaa, osakuntoutusrahaa, nuoren kuntoutusrahaa ja ylläpitokorvausta seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Hae kuntoutusrahaa verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Hae etuutta
 1. Hae kuntoutusrahaa verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Skannaa tai kuvaa liite ja lähetä se verkossa. Liitä hakemukseesi:
  • kuntoutuspäätös, jos kyseessä on muu kuin Kelan kuntoutus. Pyydä kuntoutuspäätöksen tekijää täydentämään Kelan lomake Ilmoitus kuntoutuspäätöksestä  KU114 (pdf)
  • henkilökohtainen opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelma KU 110 (pdf) sekä lääkärinlausunto B, jos haet nuoren kuntoutusrahaa
  • lääkärinlausunto B, jos haet kuntoutusrahaa oppisopimuskoulutuksen ajalle
  • työnantajan hakemus, jos saat palkkaa kuntoutuksen ajalta

  • Kuntoutusraha alkaa vuonna 2020: Kuntoutusraha perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Kela käyttää vuositulon laskemisessa vain tulorekisteriin ilmoitettuja palkkatietoja. Lue lisää vuositulosta.

  • Kuntoutusraha alkaa vuoden 2019 aikana: Jos kuntoutusrahaa haetaan 6 kuukauden tulojen mukaan, Kela tutkii 6 kuukauden tulotiedot tulorekisteristä. Jos tulorekisterin tiedot eivät ole riittävät, Kela kysyy lisätietoja työnantajalta. Tulonhankkimiskulujen laskemista varten, ilmoita hakemuksessa mahdollinen selvitys mm. työmatkakustannuksista.

 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko etuutta saat. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat kuntoutusrahahakemuksen KU112 (pdf)  tai jos haet nuoren kuntoutusrahaa nuoren kuntoutusrahahakemuksen KU111 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakuaika

Hae kuntoutusrahaa, osakuntoutusrahaa, nuoren kuntoutusrahaa ja ylläpitokorvausta 4 kuukauden kuluessa siitä hetkestä, josta lähtien haluat saada sitä.

Lue lisää